Fantastické karty Imaglee: Co se chystá?

Fantastické karty Imaglee: Co se chystá?
Sdílej
 
O fantastické karty Imaglee jste projevili velký zájem. Podívejme se, co jejich tvůrci chystají.

 

Položili jsme několik otázek tvůrcům karet Imaglee. Petr Hebávný karty navrhl, Jana Zimová jim dala výtvarnou podobu.

Petře, mluvil jste už o desítkách her, které se s Imaglee dají hrát. Kolik už jich máte vymyšleno?

Teď máme vymyšleno 200 nápadů, jak Imaglee využít. Slíbili jsme, že jich dáme dohromady 365, tak se máte na co těšit.

Při podzimní reportáži o kartách Imaglee jsme si vyzkoušeli hry na představivost, literární zdatnost, paměť nebo matematiku. Dají se karty uplatnit třeba i v chemii nebo ve fyzice?

To je náš nedávný velký objev. Chemické prvky mají stejně jako Imaglee barvu a číslo. Dokonce více různých barev (prvek v čisté formě, ve sloučenině a když hoří) a více čísel (protonové, neutronové...). Takže se dají pomocí Imaglee skvěle šifrovat. Na hodině fyziky na gymnáziu v Šumperku jsme zkoušeli pantomimicky předvádět třeba hliník nebo polovodič. Na závěr jsme ve trojici učitelů obhajovali, že vybrané tři karty lépe charakterizují Leonarda da Vinciho než Shakespeara. Tolik smíchu jsem na hodiny fyziky ještě nezažil.

Dostáváte náměty na hry od uživatelů? A jak v tomto smyslu zabrala reportáž v ábíčku?

Dostáváme a děkujeme všem ábíčkářům za přízeň! Nejvíc nápadů vzniká při samotném hraní. Budeme rádi, když nám napíšete své náměty přes facebook anebo na petr.hedbavny@imaglee.com.

Video se připravuje ...

Karty Imaglee: Co to je? Jak to funguje? • Zdroj: redakce ABC

Jano, zakomponovat čísla do obrázků asi není pokaždé jednoduché. Podle jakého klíče jste postupovala?

Všechny symboly jsme vybírali s Petrem společně a pro každou cifru jsme jich vymysleli několik. Symboly spolu musely logicky souviset a být bohaté na informace. Zároveň ale muselo být možné jasně nakreslit konkrétní číslo a obrázek několika jednoduchými tahy, což někdy vyžadovalo velkou dávku fantazie. Celý proces zabral téměř dva roky. Petr se v té době ptal i na názory dalších lidí a když některé symboly u lidí neprošly, předělala jsem je, nebo jsme je rovnou vyřadili.

Chystáte verzi Imaglee pro mladší děti?

Po konzultai s profesorem Milanem Hejným jsme se shodli, že současné karty jsou vhodné pro všechny od 7 let. Naní chystáme karty pro děti od 4 let. Nebudou na nich cifry a možná taky upravíme barevnost. Ale i těmi si dobře zahrají také dospělí.

Překvapuje vás úspěch karet? Jejich účel a „pravidla“ nejsou pochopitelné na první pohled.

Úspěch karet ukazuje, že je na světě hodně lidí, kteří si nejen rádi hrají, ale také při hře chtějí myslet. Zejména děti mají z karet obrovskou radost, protože jim dávají možnost při hře naplno a přirozeně předvádět, co v nich doopravdy je. Žijeme ve světě nekonečných možností a takové jsou i Fantastické karty od Imaglee.

1MA6LEE: Karty netušených možností

1MA6LEE: Karty netušených možností

Avengers: Infinity War - Odhalujeme nová tajemství filmu

Avengers: Infinity War - Odhalujeme nová tajemství filmu

Největší letadlové lodě světa: Základny na moři

Největší letadlové lodě světa: Základny na moři

 

 

Články odjinud