Lego ve vesmíru: Tisíc malých kosmonautů

Lego ve vesmíru: Tisíc malých kosmonautů
Sdílej
 
V květnu vyletěla do stratosféry neobvyklá posádka a během necelých tří hodin se vrátila zpět na Zemi. Čeští nadšenci poslali do vesmíru tisíc LEGO mini figurek astronautů na palubě tří malých raketoplánů. Projektu se účastnil český vesmírný architekt, který kdysi začínal u ábíčka.

Do vesmíru už se dostala řada zajímavých předmětů. Pizza, automobil, astronaut Andrew Feustel vzal dokonce na oběžnou dráhu plyšového krtečka. A nyní se k těmto originálním výpravám přidalo tisíc LEGO figurek kosmonautů na palubě tří malých raketoplánů.

Český vesmírný architekt

„Projekt vymysleli v reklamní agentuře Kreativ Gang a byl vynesen do stratosféry díky vesmírným specialistům ze Spacemanic a SOSA. Na designu a konstrukci raketoplánů jsme v našem teamu XTEND pracovali tři,“ vypráví vesmírný architekt Tomáš Rousek.

„Spolu se mnou ještě Jan Grygerek, který navrhuje například měsíční vozidla, a Marek Pavelec zabývající se organizací vesmírných projektů. Ale máme i kolegy ze Švédska, Itálie nebo Ameriky. S nimi spolupracujeme dlouhodobě na dalších projektech, jako jsou nové generace vesmírných modulů či měsíčních vozidel. Na designu a výrobě jsme spolupracovali s robotickým centrem ČVUT CIIRC, kde to Viktor Hais a Alexandr Lazarov pěkně dotáhli a vyrobili z uhlíkových vláken a 3D tištěných částí.“

Urychlený start

Oproti dalším podobným letům měl tento zkrácenou přípravu. „S plánováním jsme začali v březnu a vzlet proběhl v polovině května. Většinou na podobné projekty míváte alespoň o měsíc víc času.“ Ale tým nakonec vše stihl, a to včetně evidence a povolení letu u úřadů a vesmírných agentur, u kterých se takové lety do vesmíru registrují.

LEGO vydrží všechno

Figurky vyletěly na třech speciálně zhotovených karbonových sondách vynesených do výšky 36 kilometrů pomocí stratosférických balonů. Každá sonda měřila přes 1,5 metru a zpátky na Zemi se vrátily díky záchranným padákům. Ty se aktivovaly v momentě, kdy balony praskly a LEGO kosmonauti se začali snášet k povrchu rychlostí 70 metrů za vteřinu.

„Naši malí LEGO hrdinové vydrží všechno,“ dodává Tom. „Figurky jsme připevnili k podložkám dodaným firmou LEGO a pro jistotu jsme je omotali rybářskými vlasci jako bezpečnostními pásy a ještě je upevnili lepicí páskou typu VHB, která udrží prakticky vše a používá se i na letadlech.“

Vesmírný architekt Tomáš Rousek s raketoplánem pro mini figurky LEGO astronautů •  LEGO Trading s.r.o., Kreativ Gang

S ábíčkem až do NASA

Vesmírný architekt zní téměř jako povolání ze sci-fi filmů, a tak jsme se Toma zeptali na význam takového pojmu i na to, co je třeba, kdybyste se vy sami chtěli vesmírným projektům věnovat. „Dobrý základ je číst ábíčko, na něm jsem kdysi také začínal,“ odpovídá se smíchem.

„Pak jsem šel na gymnázium a po něm na České vysoké učení technické neboli ČVUT. Pokud vás zajímá vesmír, tak tam se mu můžete plně věnovat a případně později získat nějakou další specializaci na jedné z evropských univerzit zaměřujících se na vesmírný program. Sám jsem pokračoval na ISU ve Štrasburku a odtamtud jsem šel do NASA. A pojem vesmírný architekt v mém případě znamená, že plánuji a navrhuji stavby a různé dopravní a komunikační systémy jak na zemi, tak ve vesmíru.“

Začátek letu LEGO astronautů do vesmíru •  LEGO Trading s.r.o., Kreativ Gang

Hladké přistání

Projekt se týmu povedl na jedničku. Malí LEGO kosmonauti přistáli v pořádku, čeká je ovšem ještě jedna cesta. Tentokrát na poličky fanoušků vesmíru i LEGO stavebnic. Stačí mít trochu štěstí v soutěži.

Soutěž o LEGO minifig z vesmíru:

Chcete LEGO minifig, která vyletěla do vesmíru? Jak můžete figurku kosmonauta získat? Stačí, když si koupíte jakoukoliv LEGO stavebnici a do 31. července zaregistrujete váš nákup na www.epickalegovyhra.cz. Losování bude probíhat každý den a kromě malých kosmonautů můžete vyhrát i LEGO stavebnice.

Pán stavebnic: Jedno LEGO vládne všem

Pán stavebnic: Jedno LEGO vládne všem

Ábíčko natáčelo v Legolandu: Video mag plný novinek a zábavy

Ábíčko natáčelo v Legolandu: Video mag plný novinek a zábavy

SpaceX má rozšířit novou vesmírnou stanici Haven-1 na velké sci-fi

SpaceX má rozšířit novou vesmírnou stanici Haven-1 na velké sci-fi

 

Články odjinud