Temný rytíř ve Stověžaté: Jak je Batman světový i díky Čechům

Temný rytíř ve Stověžaté: Jak je Batman světový i díky Čechům
Sdílej
 
Když jde o zločin, Batman nezná hranic. Dokonce ani pokud je tou hranicí Železná opona. Čeští autoři - kreslíř Michal Suchánek a scenárista Štěpán Kopřiva, si díky tomu mohli vytvořit oficiální komiks s Temným rytířem v Praze. A protože se líbil, navážou na něj dalším příběhem v komiksu Joker: Svět.

Pronásledování uprchlého zločince zavede Batmana do budovy pražského kláštera křižovníků u Karlova mostu, odkud vede stopa na Jižní Město. V jednom z tamních monstrózních paneláků objevuje vynález zkázy. Kluci, kteří ho sledují v akci, se dohadují, jestli je Temný rytíř silnější než Bobík ze Čtyřlístku.

Komiksová povídka Štěpána Kopřivy a Michala Suchánka se objevila ve sbírce Batman: Svět, kterou dalo dohromady americké vydavatelství DC Comics. Jak se podařilo přitáhnout k nám jednoho z nejznámějších superhrdinů? 

Komiksová alternativa počesku

Batmanova cesta do Prahy začala v tuzemském nakladatelství CREW, které oslovilo americké partnery s nápadem vytvořit alternativní obálky k některým z jejich komiksových knížek.

Batman v Praze •  Crew

„Řekli jsme si, proč to nezkusit? Týkalo se to čtvrtých dílů z řady Znovuzrození hrdinů DC, takže čeští tvůrci dostali šanci nakreslit třeba Batmana, Aquamana, Wonder Woman, Ligu Spravedlnosti a další,“ vysvětluje ředitel Jiří Pavlovský.

Kromě Michala Suchánka přiložilo tužku k dílu dalších osm výtvarníků, třeba Jiří Grus, Karel Jerie, Jonáš Ledecký nebo Petr Kopl. „Další dětský sen, který si můžu odškrtnout,“ říká Kopl. „Bylo mi ctí a měl jsem velkou radost, že si můžu oficiálně nakreslit Flashe a že moje ilustrace bude v majetku DC.“

Jak šel Batman do světa

Úspěšná spolupráce vedla k další velké nabídce. „V DC Comics se projekt s českými obálkami hodně líbil, zařadili si CREW mezi nakladatele, se kterými se dají provádět různé věci, a když došlo na projekt Batman: Svět, ve kterém dostali poprvé v historii Batmana na hraní tvůrci čtrnácti různých zemí, byla přibrána i Česká republika!“ pokračuje Pavlovský.

Batman na Karlově mostě s Hradčany v zádech •  Crew

„A jelikož Michal Suchánek zaujal už obálkou k Wonder Woman, bylo dohadování o tvůrcích poměrně snadné.“ Přesto se autoři museli držet určitých pravidel. Třeba toho, že Batman nikdy nesmí používat pistoli.  

Pražská akce Temného rytíře

Jaké pocity má člověk, když kreslí komiks s Batmanem? „Měl jsem ohromnou radost. O celém chystaném projektu jsme věděli docela dlouhou dobu předem, ale než se na něm začalo skutečně pracovat, chvíli to trvalo,“ prozrazuje Michal Suchánek. „Vzpomínám si, jak jsem si v jeden moment říkal, že to nejspíš vůbec nedopadne, ale naštěstí jsem neměl pravdu.“

Pražská akce Temného rytíře patří k nejzábavnějším příběhům ve sbírce. A protože svět je malý, ještě letos navštíví stověžatou i Batmanův úhlavní nepřítel. Z nového příběhu Kopřivy a Suchánka jsou prý ve vydavatelství DC Comics nadšení. Objeví se v knize Joker: Svět, která vyjde v září. 

Superhrdinové CZ: Takhle umí Češi kreslit komiksy!

Superhrdinové CZ: Takhle umí Češi kreslit komiksy!

Komiks s rozumem 1: Jak se kreslí komiks?

Komiks s rozumem 1: Jak se kreslí komiks?

Kruan je bůh: Půl století legendy ABC

Kruan je bůh: Půl století legendy ABC

 

Články odjinud