Kruan je bůh: Půl století legendy ABC

Kruan je bůh: Půl století legendy ABC
Sdílej
 
Nejdelší česká komiksová sci-fi sága se zrodila přímo na stránkách ábíčka. Ale její největší hrdina na začátku chyběl. Dobrodružství Kruana ze Žluté planety předcházel legendární komiks Příhody malého boha, který vyšel před půl stoletím.

Přesně před 50 lety se začala psát jedna z největších českých komiksových legend. Dobrodružství o vzrušující expedici na vzdálenou planetu ve vesmíru ale vzniklo čistě z nutnosti. Kvůli tomu, že nebyla možnost vydávat zahraniční příběh, který si čtenáři žádali, nakonec přišel neohrožený Kruan, hrdina nejdelšího tuzemského sci-fi komiksu. První díl z kresleného seriálu Příhody Malého boha začal vycházet na podzim 1973 v 18. ročníku časopisu ABC. Po půl století se celá sága a její největší hrdina Kruan vrátili. Už poněkolikáté. 

Nejdříve byl John Carter

Na konci 60. let patřily komiksy v ábíčku Johnu Carterovi. Odvážného bojovníka, který se přesunul ze Země na Mars, kde bojuje proti mýtickým potvorám a mimozemským armádám, vymyslel spisovatel Edgar Rice Burroughs už na počátku minulého století. Komiksové adaptace jeho dobrodružství měly v ábíčku úspěch. Čtenáři chtěli více, jenže redakci se nepodařilo zajistit práva na další příběhy. A tak se tehdejší šéf časopisu Vlastislav Toman rozhodl vytvořit něco vlastního. Přitom se odrazil od dvou povídek ze své knihy Příchod bohů. 

Kruan ne z Marsu, ale ze Žluté planety

Kruanovým světem není rudý Mars ale vzdálená Žlutá planeta a hlavní hrdina sem odjakživa patří. Je synem pravěkých lidí, které objevuje vesmírná expedice ze Země. Podobně jako v Carterově světě ani tady nechybí bizarní monstra nebo dokonce obávaní bojovníci, kteří mají čtyři ruce. Pozemšťané naučí obyvatele Žluté planety mnoho užitečných dovedností. Náčelník kmene Ru a kněžka Kan si navíc osedlají kosmickou sondu přejmenovanou Malý bůh a prožívají řadu vzrušujících příhod. Jenže kde je ten Kruan

Pozdě, ale přece!

Kruan se v očích a srdcích českých čtenářů vyšplhal na vrchol pyramidy největších komiksových dobrodruhů. A to i přesto, že se v prvních dvou příbězích Příhody malého boha a Příchod bohů prakticky vůbec neobjevuje. Přijde na svět až na posledních třech panelech jako čerstvě narozený syn původních hlavních hrdinů Rua a Kan. Ale všechna další pokračování už drží tak pevně ve svých rukou, že bez výjimky začínají jeho jménem. Dokonce i přesto, že původně se žádná Kruanova dobrodružství neplánovala.

Kruanova cesta

Nadšené ohlasy na příběhy ze Žluté planety vedly ke vzniku třetího dílu s už dospělým Kruanem. A nový oblíbený hrdina se dříve nebo později prostě musel vrátit. Jenže Kruanova další cesta nebyla jednoduchá a ne vždycky za to mohli jeho nepřátelé. Poslední díly zůstaly zkrácené nebo dokonce nedokončené. Až do teď. Padesát let po příchodu Malého boha se Kruan vrátil v plné síle a s jedním novým dobrodružstvím navrch. 

Sága ze Žluté planety:

Kruanova komiksová sága ze Žluté planety •  Josef Vybíral

Komiksovou ságu s Kruanem ze Žluté planety tvoří šest příběhů rozdělených do dvou trilogií nazvaných Pod paprsky Zářícího a Kruan z kmene Gron-c-chů. Obě jsou součástí nového vydání. Pozdější díly prošly úpravami, na které dohlížel autor příběhu Vlastislav Toman. Největší změny se týkají nedokončeného dílu Kruan a Pozemšťané a zkráceného příběhu Kruan a Služebníci zla. Místo nich je v knize úplně nové finále Kruan a návrat Zářicích, které místo zesnulého Františka Kobíka nakreslil Karel Zeman.

Boží výstava papírových modelů:

V osmdesátých letech, kdy vycházely seriály Příhody Malého boha a Příchod bohů, se v ábíčku poprvé objevily vystřihovánky s komiksovou tematikou. Václav Šorel a František Kobík vytvořili sondu ve tvaru vejce, robotického kraba a figurky pozemských astronautů i s jejich „koníky“.

Na oslavu výročí Kruanova půlstoletí pořádá Muzeum papírových modelů novou výstavu. Více info na mpmpm.cz.

Vylezli jsme na střechu elektrárny a oslavili půl století s Kruanem!

Vylezli jsme na střechu elektrárny a oslavili půl století s Kruanem!

Barbar Conan: Díky Marvelu se vrací muž s mečem

Barbar Conan: Díky Marvelu se vrací muž s mečem

Star Trek pro nové generace: Sci-fi fenomen starší než vaši rodiče

Star Trek pro nové generace: Sci-fi fenomen starší než vaši rodiče

 

Články odjinud