Star Trek pro nové generace: Sci-fi fenomen starší než vaši rodiče

Star Trek pro nové generace: Sci-fi fenomen starší než vaši rodiče
Sdílej
 
Měla to být pětiletá mise, ale dopadla úplně jinak – po více než půl století je na obrazovkách najednou tolik Star Treků jako nikdy. Díky sci-fi fenomén, který je starší než vaši rodiče, se zrodil vesmír moderních seriálů pro nové generace diváků.

Hvězdné datum 8. 9. 1966. Na amerických televizních obrazovkách se vysílá první díl sci-fi seriálu Star Trek o dobrodružství posádky lodi Enterprise. Kapitán Kirk s kolegy se vydávají na pětiletou misi k hranicím vesmíru. Jejich úkolem je zkoumat tajemné nové světy, hledat nové formy života a nové civilizace. Odvážně se pouštět tam, kam se dosud žádný člověk nevydal.

Hvězdné datum 8. 9. 2021. Star Trek je s námi už 55 let. To je více než polovina století. Je starší než sociální sítě, tablety nebo mobily, internet a počítačové hry. Star Trek je dokonce starší i než většina rodičů současných čtenářů ábíčka. Seriál vyletěl z televizní obrazovky a postupně se z něho stal fenomén, který má za sebou pořádný kus historie. A před sebou zářnou budoucnost.

Průkopníci Star Treku: Kapitán Kirk a poručice Uhura •  CBS

Nová generace Star Treku

Ještě docela nedávno jsme mohli napsat, že Star Trek zažíval období největšího rozmachu v 90. letech 20. století. Tehdy filmová série dobývala vrchní příčky žebříčků návštěvnosti. A se seriály Star Trek: Nová generace, Star Trek: Hluboký vesmír devět a Star Trek: Voyager také vysoké příčky v žebříčcích televizní sledovanosti - přečtěte si o tom tady:

Star Trek: Discovery - Nejslavnější sci-fi seriál je zpátky

Star Trek: Discovery - Nejslavnější sci-fi seriál je zpátky

Jak je na tom dnes? Mnohem lépe! Díky oblibě streamovacích služeb vzniká jeden Star Trek za druhým. Nové seriály se vracejí do minulosti i ke starým známým a velice oblíbeným hrdinům. Jsou i takové, které nahlížejí tisíc let do budoucnosti. Nechybí ani animovaná komediální podívaná ve stylu Simpsonových a Futuramy. Nebo první Star Trek hlavně pro děti.

Picard je druhým nejslavnějším kapitánem ze Star Treku (prvním je Kirk) •  CBS

Pořád nějaký Star Trek

Strategie, aby se neustále vysílal nějaký nový Star Trek, vychází dokonale. Sotva jeden skončí, další už začíná. Aktuálně existuje šest nových seriálů. Další se připravují. A konečně se pracuje i na novém filmu z produkce J. J. Abramse. Datum premiéry je naplánováno na prosinec 2023.

Na co se můžete dívat hned teď nebo aspoň opravdu brzy, se dozvíte na následujících stránkách. Některé seriály jsou dostupné na Amazon Prime, ostatní čekají, až bude v Česku dostupná streamovací služba Paramount+.


Star Trek: Kdy se odehrávají nové seriály?

Star Trek: Discovery

Video se připravuje ...

Star Trek: Disvovery - trailer nového seriálu • Zdroj: Netflix

Premiéra: 2017

Kdy se odehrává: 10 let před původním seriálem Star Trek (TSO) a pak skoro o 1000 let později ve 32. století

Příběh prvního nového Star Treku začal deset let před původní érou kapitána Kirka, ale ve třetí sérii se přesunul skoro tisíc let do budoucnosti. Ve 32. století je vesmír znovu neznámý a plný překvapení, která čekají nejen na hlavní hrdiny, ale i zkušené fanoušky. Jak si s nimi poradí posádka lodi Discovery pod velením nevlastní sestry pana Spocka můžeme sledovat již čtyři řady. Premiéru měla koncem minulého roku.

Star Trek: Picard

Star Trek: Picard •  Profimedia.cz

Premiéra: 2020

Kdy se odehrává: 20 let po seriálu Star Trek: Nová generace a filmu Nemesis

Picard je druhým nejslavnějším kapitánem Enterprise. Dvacet let po událostech z Nové generace a filmu Star Trek: Nemesis je v důchodu. Ale dobrodružství si ho znovu najde, i když už má věk vašeho (pra)dědečka. V první sérii nejde o nic menšího než o záchranu celého vesmíru. Druhá bude mít premiéru v únoru 2022 a se třetí se počítá. Mezi známými tvářemi nechybí ani Picardovi bývalí společníci Riker a Deanna Troi nebo Sedmá z devíti ze seriálu Voyager.

Star Trek: Lower Decks

Star Trek: Lower Decks •  CBS

Premiéra: 2020

Kdy se odehrává: po událostech filmu Star Trek: Nemesis

Hrdiny prvního komediálního seriálu z vesmíru Star Treku nenajdete na velitelském můstku, ale někde na spodních palubách. Jsou to obyčejní údržbáři. Jenže i tak se dostávají do krizových situací, ve kterých můžou (a musí) zazářit.

Čím více toho o Star Treku víte, nebo aspoň tušíte, tím větší to je legrace. Seriál Star Trek: Lower Decks se odehrává rok po událostech z filmu Nemesis. Vše, co se stane, platí i v rámci ostatních příběhů. Druhá řada měla premiéru v srpnu 2021 a třetí se natáčí.

Star Trek: Prodigy

Star Trek: Prodigy •  Nickelodeon/Paramount+

Premiéra: 2021

Kdy se odehrává: 5 let po konci seriálu Star Trek: Voyager

Komu chyběl Star Trek zaměřený více na dětské diváky, konečně se dočkal. Nový animák začíná pět let po návratu legendární vesmírné lodi Voyager zpátky na Zemi. Nesourodá skupina dospívajících mimozemšťanů se dostala na palubu opuštěné lodi Protostar. Dokážou si poradit na vlastní pěst nebo s malou pomocí kapitánky Janewayové a prvního důstojníka Chakotaye ze seriálu Voyager? První série byla uvedena v srpnu 2020 a druhá se chystá.

Star Trek: Strange New Worlds

Star Trek: Strange New Worlds naváže na Discovery •  CBS

Premiéra: 2022

Kdy se odehrává: několik let před původním seriálem Star Trek  (TSO)

Název Strange New Worlds, tedy Tajemné nové světy, cituje proslavené rčení, kterým začíná každý díl původního Star Treku. Z něho přišli také hlavní hrdinové kapitán Pike, jeho zástupkyně Jednička a vědecký důstojník Spock. V tomto složení natolik zazářili v druhé řadě Star Treku: Discovery, že se dočkali vlastního seriálu. Děj se odehrává na palubě legendární lodi Enterprise. Kapitán Pike se totiž dříve nebo později stane velícím jistého Kirka.

Star Trek: Short Treks

Star Trek: Short Treks •  CBS

Premiéra: 2018

Kdy se odehrává: ve stejné době jako Discovery, tedy 5 let před původním seriálem Star Trek (TSO) a pak skoro o 1000 let později ve 32. století; jedna z epizod se odehrává přímo před událostmi seriálu Picard, tzn. 20 let po Nové generaci

Desítka hraných i animovaných samostatných příběhů zachycuje „kratší hvězdné výpravy”. V jednotlivých dílech, které mají 10 až 20 minut, se objevují hlavně postavy ze Star Treku: Discovery. Ale děj poslední epizody přímo předchází událostem seriálu s Picardem. Experiment zkoumá různé podoby Star Treku a pomohl posunout hranice jeho vyprávění. Možná se díky němu jednou dočkáme i Star Treku jako muzikálu?

Aktuální info o Star Treku najdete tady:

Vesmír Star Treku nemá hranice: Nové seriály a filmy

Vesmír Star Treku nemá hranice: Nové seriály a filmy

Vesmírná fotografie: Hubble zachytil zvláštní pár galaxií. Vypadají jako loď Enterprise ze Star Treku

Vesmírná fotografie: Hubble zachytil zvláštní pár galaxií. Vypadají jako loď Enterprise ze Star Treku

Hvězdné války nikdy neskončí: O čem budou další Star Wars?

Hvězdné války nikdy neskončí: O čem budou další Star Wars?

 

Články odjinud