Výživných 20 let s Mourrisonem. A pozvánka na Comic-Con Prague 2022!

Výživných 20 let s Mourrisonem. A pozvánka na Comic-Con Prague 2022!
Sdílej
 
Hostem letošního pražského Comic-Conu, který se koná 22. – 24. dubna v Praze, bude Lukáš Fibrich, autor kocoura Mourrisona. Superhrdinský maskot ábíčka letos oslavil dvacetiny, a abyste věděli, na co se na Comic-Conu můžete těšit, tady máte od Lukáše malou, ale výživnou ochutnávku.

Více info o Comic-Con Prague 2022 najdete tady.

Je to tak. První komiks s kocourem Mourrisonem vyšel v časopisu ABC už v lednu 2002 čili před dvaceti lety. Tehdy jsem netušil, že s kocourem ujdu tak dlouhou štreku. Teď je ta pravá chvíle ukázat vám některé dobré komiksové díly z mourrisonovské historie.

První epizoda komiksu s Mourrisonem

Začnu rovnou dílem nejzásadnějším – první Mourrisonova epizoda. Zabírala v časopise ABC jen půl strany. Tehdy měl kocour ještě hruškovitě bachraté tělíčko. Taky se nepsalo „komiks“, ale „comics“.

První komiks s kocourem Mourrisonem zabíral v časopise ABC jen půl strany •  Lukáš Fibrich

Porovnejte hotovou kresbu s přípravnou skicou, kde je Mourrison oranžově vystínovaný. Ještě jsem hledal konečnou podobu a nakreslil spoustu náčrtů a pokusů, než jsem se pustil do kocouřího komiksu.

Přípravná skica prvního komiksu s kocourem Mourrisonem zabíral v časopise ABC jen půl strany •  Lukáš Fibrich

Jak se Mourrison objevil v ábíčku?

Jak se Mourrison vlastně objevil v ábíčku? Tady je prequel existující dokonce ve dvou verzích. Kratší verze vyšla v časopise, ale tohle je varianta překreslená pro knihu. Jak vidíte, pořád jsem psal comics“ místo „komiks“. Modrou šipku na hlavě Batmana ignorujte, to je tisková chyba, takový modrý mauricius.

Jak se Mourrison vlastně objevil v ábíčku? Tady je prequel •  Lukáš Fibrich

Kočka Cléo na střeše

„Na střeše“ je první komiks, kde se objevuje Mourrisonova přítelkyně Cléo. Tehdy jsem všechny komiksy kreslil na papír. Když se poskládají vedle sebe, pokryjí celou podlahu (mrkněte na to).

Na střeše je první komiks, kde se objevuje Mourrisonova přítelkyně Cléo •  Lukáš Fibrich

Veselá parodie

„Nádobí“ je veselá parodie na televizní reklamy. Všimněte si té divné černošedé bedny na pravé straně. Jo, starý CRT televizor. Ploché obrazovky byly k vidění jen zřídka. Druhý obrázek není skicou v pravém slova smyslu, je to první „stav“ budoucího komiksu.

Nádobí je veselá parodie na televizní reklamy •  Lukáš Fibrich

Kreslil jsem obyčejnou tužkou na průsvitný pauzovací papír, texty jsem psal černým fixem. Pak jsem tento list v kopírce vytiskl na tvrdý bílý papír a ten jsem koloroval anilinovými barvami. A to už byl finální komiks pro časopis!

Obrázek není skicou v pravém slova smyslu, je to první „stav“ budoucího komiksu •  Lukáš Fibrich

Počáteční léta

„Lekce z ornitologie“ je typická ukázka kresebného stylu z prvních let Mourrisona. Razantní tužková linka kopírováním získá trochu otřepanou strukturu. Lettering fixem je naopak ostrý.

Typická ukázka kresebného stylu z prvních let Mourrisona •  Lukáš Fibrich

Když potřebuji něco v kresbě opravit, vyškrábu stopu tužky žiletkou nebo použiju korekční bělítko. Kopírka to bez problémů „zkousne“ a já můžu kolorovat pěkně čistou komiksovou černobílou kresbu.

Typická ukázka kresebného stylu z prvních let Mourrisona •  Lukáš Fibrich

Umění létat

Mourrison je kocour, který umí létat, to ví přece každý. Ale je dobré to pořádně prověřit. Pro porovnání tu máte i náčrt a první stav komiksu.

Mourrison je kocour, který umí létat •  Lukáš Fibrich

Pro porovnání tu máte i náčrt a první stav komiksu •  Lukáš Fibrich

Přichází Tukie

Po několika epizodách s Mourrisonem a Cléo jsem zjistil, že potřebuji přivést na scénu Mourrisonova parťáka a navrhl jsem modrého kocoura Tukieho. Trochu nechápavého a trochu při těle. (Později dostal v ábíčku vlastní strip.) Mourrison a Tukie řeší „ty chlapské věci“, znáte to. V téhle epizodě se objevuje módní návrhář a Tukie nezná význam slova „lukrativní“.

Tukie se poprvé objevuje v komiksu s Mourrisonem •  Lukáš Fibrich

Mourrison bez Mourrisona

Komiks Mourrison se jmenuje Mourrison, protože v něm vystupuje Mourrison. Ale byla jedna výjimka. Mourrison bez Mourrisona. Tukie z toho byl celý nesvůj.

Komiks Mourrison bez Mourrisona. A Tukie z toho byl celý nesvůj •  Lukáš Fibrich

Komiks poslaný poštou

„Óda na mléko“ je devatenáctým komiksem v sérii a je unikátní tím, že jsem ji nekreslil ve svém pražském ateliéru, ale na venkově. V létě 2002 byla v Praze tisíciletá voda – ničivá povodeň a já jsem odjel pryč. Takže zatímco ostatní epizody jsem pokaždé osobně donesl do redakce ábíčka, tenhle komiks jsem posílal poštou a modlil jsem se, aby se cestou neztratil a aby byl doručen včas. To byly nervy!

Komiks, který přišel do redakce poštou •  Lukáš Fibrich

Kolorování se nedá ošidit

„Truchlivý osud“ je minimalistická hříčka, kde se Mourrisonův protihráč objeví až na úplném konci. První stav (černobílá kresba) ukazuje, jak jsem si zjednodušil práci okopírováním kocouří hlavičky. Ale kolorování už jsem ošidit nemohl.

Truchlivý osud je minimalistická hříčka •  Lukáš Fibrich

První stav ukazuje zjednodušení práce okopírováním kocouří hlavičky •  Lukáš Fibrich

Maskot ábíčka

Mourrison je maskotem časopisu ABC a můžete ho potkat na některých ábíčkářských akcích pro čtenáře. Normálně živého! Prý je to jen převlečený člověk, ale já tomu nevěřím, vždyť vypadá jako Mourrison.

Když se připravoval mourrisonovský kostým, vymodeloval jsem si jako vzor hlavičku z moduritu, abych měl správnou prostorovou představu. V komiksu je totiž kocour převážně plošný a jen málokdy ho kreslím z profilu.

Lukáš Fibrich a kocour Mourrison na jedné z akcí časopisu ABC •  Lukáš Fibrich

Zasloužené peníze

Tenhle komiks se jmenuje „Jak na to“ a je to jeden z mých nejoblíbenějších. Když vyšel v časopise, ptala se tajemnice redakce, která rozepisovala odměny jednotlivým autorům časopisu, jestli si za tenhle díl zasloužím plný honorář (peníze). Jasně, že ano! A můžete si prohlédnout i ručně kreslené žlutočervené logo.

Komiks, který vyvolal otázku, jestli si jeho autor zaslouží celou odměnu •  Lukáš Fibrich

Ručně kreslené žlutočervené logo komiksu Mourrison •  Lukáš Fibrich

Nejdelší komiks

Tohle je rarita. Jeden z nejdelších mourrisonovských příběhů. Nikdy nevyšel v časopise. Nakreslil jsem ho totiž pro první soubornou knížku Mourrison, co vyšla v roce 2006. Takže jestli ji nemáte, tenhle komiks je pro vás novinka. Má podtitul Kromobyčejný komiks, ale dnes bych ho nazval spíš „Krutopřísný komiks“. A první stav úvodní části komiksu na závěr.

Jeden z nejdelších komiksových příběhů s Mourrisonem •  Lukáš Fibrich

Jeden z nejdelších komiksových příběhů s Mourrisonem •  Lukáš Fibrich

Jeden z nejdelších komiksových příběhů s Mourrisonem •  Lukáš Fibrich

Jeden z nejdelších komiksových příběhů s Mourrisonem •  Lukáš Fibrich

Jeden z nejdelších komiksových příběhů s Mourrisonem •  Lukáš Fibrich

Jeden z nejdelších komiksových příběhů s Mourrisonem •  Lukáš Fibrich

Jeden z nejdelších komiksových příběhů s Mourrisonem •  Lukáš Fibrich

Jeden z nejdelších komiksových příběhů s Mourrisonem •  Lukáš Fibrich


Mourrison a Muriel

Komiks Mourrison byl na začátku roku 2021 oceněn českou cenou Muriel v kategorii Nejlepší strip. Lukáš Fibrich zachytil předávání cen ve svém typickém stylu v jednom z následujících dílů komisu (č. 482, vyšel v ABC 6/2021).

V komiksu se objevuje nejen Mourrison, ale i jeho autor Lukáš. Pohádají se o to, komu vlastně ta Muriel patří. Aby taky ne, vždyť cena je pojmenovaná podle půvabné hrdinky z komiksů Káji Saudka (Muriel a andělé, Muriel a oranžová smrt). A Lukáš ji nakreslil jako pěknou kočku - i když se Mourrison v jednu chvíli ptá, kde má fousky a ocásek... Komiks Cena jménem Muriel si přečtete tady. (Redakce ABC)

Komiksy s Mourrisonem najdete tady >

Mourrison má úspěch! Komiksovou cenu Muriel získal kocour z ábíčka

Mourrison má úspěch! Komiksovou cenu Muriel získal kocour z ábíčka

Přijďte na Comic-Con za šéfredaktorem ábíčka a historickým komiksem

Přijďte na Comic-Con za šéfredaktorem ábíčka a historickým komiksem

Dechberoucí Zázrak: Superhrdina Pérák není sám

Dechberoucí Zázrak: Superhrdina Pérák není sám

 

Články odjinud