Muriel a andělé: Krásná laskomina českého komiksu!

Muriel a andělé: Krásná laskomina českého komiksu!
Sdílej
 
Přichází fenomenální komiksový majstrštyk Muriel a andělé od krále (nejen) českého komiksu a scénáristy Arabely. To musíš!



O čem to je?

Eh, tak to fakt není důležitý, ale no dobře. Z moře vytáhnou okřídleného muže. Do něj se zamiluje krásná lékařka Muriel. Muž je z budoucnosti. Toho chce využít generál Xeron. Celá trojice se dostane do budoucnosti. Navštívíme s hrdiny i planetu obrů, málem se utopíme v misce na mléko pro kočku a zachráníme budoucnost, kterou chce Xeron přetvořit k obrazu svému. Hlavně se ale kocháme krásnou Muriel a dokonalostí komiksového umění.

Proč ten humbuk kolem?

Muriel je považována za největší (ve všech slova smyslech) český komiks. A to už přes čtyřicet let. Kája Saudek byl totiž génius. Tímhle slovem se sice dneska označuje kdekdo, ale u Saudka to má pořád sílu jak u da Vinciho nebo Michelangela. Ten chlap byl zosobněním českého komiksu. A v podstatě na zelené louce vytvořil dílo, které si i dnes dává většinu třeba americké produkce ke snídani.

Hlavně ale Muriel nejprve několik desítek let vyjít nesměla (protože posílala komunismus sice elegantně a sexy, ale o to důrazněji tam, kde záda ztrácí své dobré a poctivé jméno) a pak se ztratily originály. Takže teprve nyní se objevuje vydání opravdu hodné tohoto kultu.  

 

Saudek kreslil komiksy jako celovečerní filmy •  Albatros Media

Co je na tom tak super?

V podstatě všechno. Saudek byl v komiksu doma a dovolil si v něm neuvěřitelné věci. Jen si vezměte, že o svých dílech rád mluvil jako o celovečerních komiksech – takže je třeba maloval tak, aby byla dokonalá iluze širokoúhlého kinoplátna. A do toho nasypal tuny fórků, dech beroucí akci a krásné ženy. Ty především.

Jeho Muriel je poctou nejkrásnější ženě české historie, božské herečce Olince Schoberové. A když její něžné rety vypustí něco jako „Běž pryč, chlípný tvore!“, probudí se v každém z nás hrdina toužící chránit nevinné... hlavně blondýnky. Jo a Xeronovi dal kukuč Kájův bratr, slavný fotograf Jan.

A nezestárlo to?

Absolutně ne. Spousta motivů už na nás ale dnes působí jinak. Například nádherně ujetá představa, že světový mír vznikne díky big beatu a hipíkům a volné lásce.. Což byl kdysi vztyčený prostředníček komunistům, dnes je to prostě úsměvné. Málokdo také pochytí všechny ty vtípky a tváře kdysi známých lidí, ale na těch to stejně nikdy nestálo. Hlavní je tu pořád kresba, která je jedním slovem božská. Stejně jako Muriel.

 

Božská Muriel laská český komiks •  Albatros Media

Je něco podobného?

Saudek s Milošem Macourkem (to je mimochodem ten, co napsal třeba Arabelu) stvořili ještě pokračování Muriel a oranžová smrt. To je stejně vymazlené, stejně sexy a stejně legendární. A pak Saudek sám nebo ve spolupráci třeba s Ondřejem Neffem, legendou české sci-fi, vysekl celou řadu dalších skvělých komiksů. Lipse Tuliana, Arnala. nebo desítky plakátů a obálek. Jeho práci poznáte na první pohled. Stejně jako na první pohled poznáte jeho nápodobu. Inu, génius.

 

100%

 

+ Murielmurielmurielmurielmurielmurielmuriel... a taky pomalu se vysouvající růžový kočičí jazýček! A zbraně! A rychlé vozy! A další krásné ženy!

- Upřímně? Cena. Ale tohle není koupě, tohle je investice.

 

Muriel a andělé

Miloš Macourek, Kája Saudek

www.albatrosmedia.cz



V Praze otevřeli muzeum komiksů Káji Saudka

V Praze otevřeli muzeum komiksů Káji Saudka

Komiksy z ábíčka: Hezky přehledně a pohromadě

Komiksy z ábíčka: Hezky přehledně a pohromadě

Zámek a klíč: Vrchol komiksového hororu od Kingova syna

Zámek a klíč: Vrchol komiksového hororu od Kingova syna

 

Články odjinud