Kosmický hadry: V čem poletíme na Mars?

Kosmický hadry: V čem poletíme na Mars?
Sdílej
 
Vesmírní inženýři se vážně chtějí dostat na rudou planetu. Nejnovější generace skafandrů už se testuje v marsovských simulacích.

 

 

 

 

Jedním z klíčových úkolů je vyvinutí moderního ochranného obleku, který by umožňoval přežití na Marsu. Ten totiž není zrovna rozkvetlou zahradou. Má trojnásobnou gravitaci než Země, na pólech klesá teplota až na –153 °C a po cestě je posádka vystavená smrtelně nebezpečnému kosmickému záření. Ochranný oblek musí být proto opravdu účinný.

Vesmírná jeskyně

Aby cesta na Mars nezůstala jen snem, je třeba spojit hlavy dohromady. Špičkové výzkumné týmy z celého světa proto uspořádaly projekt zvaný World Space Walk (Světová vesmírná procházka), kde zkoušely a porovnávaly svoje nejpokročilejší technologie. Vrcholem projektu bylo testování skafandrů v největší ledové jeskyni na světě, která se nachází v rakouském horském masivu Dachstein. Toto místo zvolili jednak kvůli absenci mikroorganismů, které by mohly skafandry kontaminovat, jednak proto, že zmrzlá jeskyně věrně simuluje prostředí rudé planety.

Celosvětový výzkum

V současnosti existuje spousta výzkumů vesmírných obleků. Expedice na Mars nebude nic snadného a vědci po celém světě budou muset spolupracovat, aby na planetě v bezpečí přistáli. Bylo by krásné, kdyby se příští generace neučila, že na ni doletěli Američané nebo Číňani, ale prostě lidé z planety Země.

 

 

BIOsuit: Sluší? •  archiv

 

Skafandr Bio-Suit

Výrobce: MIT (Massachusettský technologický institut)

Aby mohl astronaut přežít v nepřirozeném prostředí kosmu či cizí planety, musí být chráněn neprodyšným oblekem, který zajišťuje přísun kyslíku, správný tlak a teplotu. Jde vlastně o takovou miniaturní vesmírnou loď. Největší problém současných obleků je jejich neobratnost. Kyslík, který srovnává tlak, klasické obleky nafoukne jako balon. Pohyb v nich je pak pomalý a vyžaduje velké úsilí. Projekt Bio-Suit nabízí jiné řešení – oblek vyrobený z pokročilých materiálů bude těsně upnutý na kůži, takže vytvoří podtlak a astronaut bude moci bez potíží chodit po nerovném terénu, dokonce i běhat. Kromě pohyblivosti je ohromnou výhodou i snadná oprava skafandru. Zatímco i malá trhlina na běžném obleku způsobí unikání kyslíku a hrozící smrtelné nebezpečí, Bio-Suit půjde jednoduše zalepit elastickou páskou. V současnou chvíli jsou plně otestované a ve vakuu použitelné jen kalhoty, ostatní části se teprve připravují k použití.

 

Váha zatím neznámá, pravděpodobně mnohem nižší, než je obvyklé

Materiál z několika vrstev – základní pro regulaci pocení a tělesné teploty, vodícího gelu, síťoviny s tvarovou pamětí a vrstvy odolné proti poškození

Ušitý na tělo podle detailního 3D počítačového modelu vaší tělesné stavby

 

 

NASA se inspirovala hitem Toy Story •  archiv


 

Skafandr Z-1

Výrobce: ILC Dover

Nejtradičnější americký výrobce skafandrů, mimo jiné těch, s nimiž přistáli první astronauti na Měsíci. Jejich nejnovější prototyp se jmenuje Z-1. Jde o měkký skafandr (má látkový povrch) a v současnosti je asi nejpohyblivější. Unikátní vlastností je vstup do skafandru přes tzv. suitport (není potřeba přechodová komora, oblek je připevněn zvenku lodi a stačí do něj vlézt – příprava na vstup do kosmu je mnohem rychlejší). Zelené neonové pruhy nápadně připomínají astronauta z Toy Story, proto si model Z-1 vysloužil přezdívku „Oblek Buzze Rakeťáka“.

 

Váha 70 kg

Vstup poklopem umístěným na zádech, připevnitelný na loď, vůz nebo základnu (suitport)

Zabudovaná vypouklá přilba umožňující široký rozhled

 

 

Takhle vypadá nouzový stan pro mimozemské podmínky, vyvinutý Technickou univerzitou ve Vídni •  archiv

 

Skafandr Aouda.X

Výrobce: OeWF (Rakouské kosmické fórum)

Nejmodernější evropský skafandr je zatím jen ve fázi modelu pro simulaci vesmírných misí, ale počítá se, že právě on bude základem pro budoucí cestu na Mars. Vyniká zejména svojí technologickou pokročilostí. Obsahuje komplexní systém elektronických zařízení napojených na internet, která snímají okolí, pozici, tlak, vlhkost a zdravotní stav astronauta. Zabudovaný počítač má systém rozpoznání hlasu, takže každý člen posádky může skafandr ovládat po svém.

 

Váha 45 kg

Kevlarové vlákno s hliníkovou pokrývkou

Nastavitelná vnější kostra usnadňující pohyb

Biomedicínská měřidla, přenášející informace o astronautovi a okolí

 

 

Skákání po falešném Marsu: Jak se testují skafandry

Skákání po falešném Marsu: Jak se testují skafandry

NASA má nový skafandr. Z filmu Toy Story?

NASA má nový skafandr. Z filmu Toy Story?

Skanafandry určené pro kolonizaci Marsu byly prozkoušeny v Antarktidě

Skanafandry určené pro kolonizaci Marsu byly prozkoušeny v Antarktidě

Klíčová slova:
vesmir, skafandr
 

Články odjinud