Hraní budoucnosti: S GeForce NOW si užijete bez drahého počítače

Hraní budoucnosti: S GeForce NOW si užijete bez drahého počítače
Sdílej
 
S GeForce NOW od společnosti NVIDIA si užijete herní pecky bez drahého počítače. Představte si, že místo pouštění filmů jako na Netflixu nebo Disney+ zapnete oblíbenou videohru. Stačí, když ji máte ve vaší herní knihovně. 

Se stále rychlejším připojením k internetu přestává být hraní videoher jenom záležitostí konzolí a domácích počítačů. Na vzestupu je takzvané streamované hraní, které vám umožní zahrát si na dálku, tedy bez spuštění na vašem počítači.

Jak funguje GeForce NOW?

Vlastně jednoduše. Představte si to jako připojení na vzdálený server, jen si místo prohlížení webových stránek nebo pouštění filmů jako na Netflixu nebo Disney+ zapnete oblíbenou videohru. Stačí, když ji máte ve vaší herní knihovně.

Služba GeForce NOW v současnosti umožňuje propojení se Steamem, Epic Games, GOG, Ubisoft Connect a EA Origin. Ne každý titul se dá sice touto cestou rozjet, ale ve více než 1800 podporovaných kouscích je zahrnuta většina novinek včetně těch nejnáročnějších, které byste si v plné kvalitě užili jen na těch nejdražších počítačích.

Tady právě vstupuje do hry nová verze předplatného GeForce NOW Ultimate. Umožňuje hrát v kvalitě těch nejlepších grafických karet Nvidia RTX 4080 a můžete si užít vysoké rozlišení s těmi nejmodernějšími efekty včetně ray tracingu a path tracingu nebo extrémně plynulé hraní s frekvencí až 240 snímků za vteřinu.

Co je potřeba?

Jen dvě věci. První je vlastnit hru v některé z výše zmíněných knihoven, pak už stačí jen spustit službu GeForce NOW a zapnout zvolený titul. Že hrajete na dálku poznáte velmi rychle. I kdybyste službu používali na notebooku, zůstane počítač tichý a moc se nezahřeje. Samozřejmě za předpokladu, že to není vyloženě starý přístroj.

Závody Forza Horizon si užijete v té nejvyšší kvalitě •  Playground Games

Druhou důležitou věcí je pak připojení k internetu. Čím rychlejší je, tím kvalitnější hraní si užijete. Pro 4K rozlišení a 120 snímků za vteřinu to chce minimální rychlost připojení 45 Mb za sekundu, ale doporučujeme ještě vyšší. Pro poloviční rozlišení, ovšem dvojnásobnou rychlost snímkování stačí 35 Mb/s. A hodí se buď kabelové připojení nebo bezdrátový router se sítí 5 GHz.

Dá se sice hrát i přes klasickou wi-fi nebo pomalejší připojení, ale v takovém případě nečekejte žádnou velkou kvalitu obrazu a můžou nastat prodlevy v odezvě, známé z multiplayerových her jako „lagování“.

Nastavení podle sebe

Protože služba GeForce NOW umožňuje hraní vámi vlastněné hry přes vzdálený server, zároveň to znamená, že si můžete ve spuštěném titulu pohrát s nastavením grafiky. I s pomalejším připojením se dá vychytat plynulé hraní, nicméně platí, že s každým ústupkem se ochuzujete o plný zážitek, jaký nabízí předplatné Ultimate. Proto je lepší spíš zařídit si rychlejší připojení.

Kvalitou a nabízenými technickými možnostmi pak NVIDIA GeForce NOW Ultimate rozhodně překonává současnou generaci konzolí a blíží se výkonu herních počítačů s cenou okolo sedmdesáti tisíc korun. Vzhledem k tomu, že předplatné této služby stojí 599,- na měsíc nebo 2990,- na půl roku, je to rozhodně zajímavá náhrada za koupi herního železa.

Hlavním tahákem GeForce NOW Ultimate jsou servery s grafickou kartou Nvidia RTX 4080 •  Nvidia

V nabídce GeForce NOW jsou další dvě varianty. Priority za 299,- měsíčně (1499,- na půl roku) umožňuje cloudové hraní vyrovnávající se herním počítačům, ovšem už bez karty GeForce RTX 4080, s nižším rozlišením i frekvencí snímků. Poslední v nabídce je služba GeForce NOW Free. Ta je zdarma, ovšem s krátkou relací o délce jedné hodiny, s reklamami a cloudovým hraním na úrovni základní sestavy.

Služba GeForce NOW Ultimate je skvělý způsob, jak si bez herního počítače užít nejnovější hry i starší, ale technicky špičkově promakané kousky na té nejvyšší úrovni. Z obrovské řady titulů podporuje i mnohé populární hry zdarma jako Fortnite, Lost Ark nebo Overwatch 2, takže se do hraní můžete dát prakticky hned i bez kupování her do vaší knihovny.

Jediné, co potřebujete, jsou rychlé připojení a samozřejmě dobrý monitor či televize, na kterých technické vychytávky GeForce NOW Ultimate vyniknou na maximum.

Budoucnost videoher: Kdykoliv a kdekoliv! Streamování už není pohádkou

Budoucnost videoher: Kdykoliv a kdekoliv! Streamování už není pohádkou

Postav si herní počítač: Není to žádná věda!

Postav si herní počítač: Není to žádná věda!

Vyzkoušeli jsme nové herní příslušenství Canyon

Vyzkoušeli jsme nové herní příslušenství Canyon

 

Články odjinud