Co bude na Anifilmu? Nejlepší filmy o robotech a loutkách

Co bude na Anifilmu? Nejlepší filmy o robotech a loutkách
Sdílej
 
Festival animovaného filmu v Liberci přinese výběr nejlepších animáků pro děti i dospělé. Co bude na Anifilmu 2024? Top roboti i první svítící loutka na světě! S animací úzce souvisí i počítačové hry nebo virtuální realita a videoklipy, které taky nemůžou chybět.

Anifilm se stal mezi českými festivaly stálicí v oblasti předvádění animované tvorby. Od roku 2010 představuje to nejlepší nejen z uplynulého roku. Filmy z Francie, Japonsko, ale i Itálie nebo Spojených států se promítají v několika kinech v Liberci, kde bude letos Anifilm „úřadovat“ od 7. do 12. května (více informací na www.anifilm.cz).

S animací úzce souvisí i počítačové hry nebo virtuální realita a videoklipy. Můžete si tak vyzkoušet a vidět to nejlepší, co se na poli animačních technik v poslední době odehrává. Vedle toho festival nabízí řadu workshopů, ze kterých si odnesete vlastní animovaný film, anebo na nich můžete potkat kamarády, se kterými, kdo ví, jednou natočíte vlastní animák.

Co by vám nemělo uniknout? Čtěte dál!

Kensukovo království

Před více jak čtvrt stoletím vyšla kniha Kensuke’s Kingdom (Kensukovo království) od spisovatele Michaela Morpurga. V češtiny od něj zatím známe jen dvě knihy, ale ve své rodné Anglii jde o literární hvězdu – napsal přes 100 knížek a inspiraci v jeho knize Válečný kůň našel i slavný režisér Steven Spielberg.

Animované verze Kensukova království se ujal režisér Frank Cottrell Boyce. Líčí osud jedenáctiletého Michaela, kterého při rodinné plavbě na jachtě kolem světa spláchne mořská vlna z paluby. Společně s psem Stellou je moře vyplaví na tropickém ostrově, kde přežívá poustevnický Ketsuko. Když o několik měsíců později dorazí lovci orangutanů s puškami musí se oba postarat, aby ostrovní ráj zůstal zachován. 

PŮVODNÍ NÁZEV Kensuke's Kingdom (Velká Británie, Lucembursko, Francie)

REŽIE Frank Cottrell Boyce

Pes a jeho kamarád robot

Dá se natočit animák beze slov? Režisér Pablo Berger říká, že ano. Na pomoc si zavolal psa, který žije v New Yorku a cítí se sám. Složí si proto robota, který se stane jeho věrným plechovým kamarádem. Společně zažijí spoustu drobných dobrodružství, které upevní jejich přátelství až do jedné dramatické chvíle, kdy musí pes nechat robota ležet na pláži.

Pouze hudbou a zvuky doprovázený film získal řadu ocenění na evropských filmových festivalech a na Anifilmu představuje jeden z vrcholů celého programu. Berger si námět vzal ze slavného komiksu Robot Dreams Američanky Sary Varonové.

PŮVODNÍ NÁZEV Robot Dreams  (Španělsko, Francie)

REŽIE Pablo Berger

Sirocco and the Kingdom of the Winds

Knihy? Ty jsou plné úžasných příběhů a dobrodružství. Některé z nich nás mohou přenést do jiného světa, ve kterém bychom se sami chtěli stát hrdiny. A přesně to se stane Juliettě a Carmen – propadnou se do své oblíbené knihy, která je plná snových krajin a fantastických bytostí. Aby toho nebylo málo, promění se na kočičí bytosti.

Ve světě knihy ovládá záhadný Sirocco ovládá proudění větru a s ním i všechny události. Film, který na vás může mrknout výtvarným stylem japonského Hajaa Mijazakiho (Princezna Mononoke a další) čerpá i z obrazové poetiky komiksového kreslíře Moebia. Jestli máte rádi sny a snění, tak tohle je zaručená volba.

PŮVODNÍ NÁZEV Sirocco and the Kingdom of the Winds (Francie, Belgie)

REŽIE Benoît Chieux

Tonda, slávka a kouzelné světlo

Slávka je dívka, která se přistěhovala a má kouzelnou baterku. V jejím světle se objevují jinak neviděné věci a dějí se podivné úkazy. Tonda je chlapec, který je jiný – jeho hlava vydává světlo. Když se skamarádí, podaří se jim zažít jednu napínavou epizodu za druhou.

A protože film Filipa Pošivače je animovaný klasickou metodou s loutkami, připsali si jeho tvůrci zajímavé prvenství – Tonda je první svítící loutka v historii animovaného filmu. Snímek, který se už objevil v českých kinech, by vám rozhodně neměl ujít. Zpracovává téma skrytých krás, ale také odlišnosti, která by nás neměla rozdělovat, abychom nepřišli o spoustu skvělých zážitků.

PŮVODNÍ NÁZEV Tonda, Slávka a kouzelné světlo 

REŽIE Filip Pošivač

Nejlepší animované filmy z plastelíny: Ovečka Shaun i slepice!

Nejlepší animované filmy z plastelíny: Ovečka Shaun i slepice!

Lego filmařina: Dejte kostičkám život!

Lego filmařina: Dejte kostičkám život!

Vyznáš se v Duně? Vyzkoušej kvíz ABC

Vyznáš se v Duně? Vyzkoušej kvíz ABC

 

Články odjinud