Fenomén SteamWorld: Parní roboti dobývají svět ve hře SteamWorld Build

Fenomén SteamWorld: Parní roboti dobývají svět ve hře SteamWorld Build
Sdílej
 
Jedinečná herní série SteamWorld opět mění žánr, tentokrát budeme těžit suroviny a stavět celé město. Ábíčko rozebírá budovatelskou strategii SteamWorld Build, ve které parní roboti dobývají svět, i historii celé série.

Existuje jen málo úspěšných videoherních sérií, které by se vyznačovaly svou žánrovou neukotveností tolik jako švédský SteamWorld. Co to v praxi znamená? Každý, kdo si pustí například nový díl série Need for Speed, bude vědět, že jde o závody rychlých aut. Age of Empires bude historická strategie, Uncharted akční adventura s lovci pokladů a Ratchet & Clank plošinovka.

Jenže v případě SteamWorld platí, že téměř pokaždé, když se do série znovu vrátíme, je to prostřednictvím hry s úplně novou náplní. Jedno ale mají společné: fantastickou atmosféru a zábavnou hratelnost. 

SteamWorld stokrát jinak

Vše začalo již v roce 2010 titulem SteamWorld Tower Defense pro přenosnou konzoli Nintendo DS. Armáda parou poháněných robotů tu bránila zlaté doly před invazí nenechavců z řad lidského pokolení.

Následovala v roce 2013 skvělá plošinovka SteamWorld Dig (dostupná na PC, konzolích i telefonech) a o čtyři roky později její druhý díl. Dig znamená v angličtině kopání a přesně to budete dělat ve hře především. Díky prvkům známým z tzv. metroidvanií se také často budete vracet na již objevená místa a nacházet tu díky lepším nástrojům či schopnostem úplně nové věci k prozkoumání. 

Akční hra i karetní bojovka

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM+

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa bez reklam na 9 webech.

 

Články odjinud