Divoký západ - Pistolníci a banditi

Divoký západ - Pistolníci a banditi
Sdílej
 
Zlověstně klidné městečko v poušti spálené sluncem. Žhavé poledne, zvlněný vzduch a prach. Obecenstvo složené z místních povalečů i ctihodných občanů ztichne...

Dva pistolníci s kolty zavěšenými proklatě nízko stojí proti sobě. Po svých odtud odejde jen jeden...
Klasická scéna ze Středozápadu Spojených států před sto padesáti lety. V překotné době osidlování tohoto koutu světa se zde střetly tři skupiny: bílí osadníci, kteří se vydali přes oceán za lepším životem, lumpové, již chtěli zbohatnout jakkoli, jen ne poctivě, a indiáni, původní obyvatelé světa, jenž rychle mizel.

Zabij, nebo budeš zabit


Spravedlnost bývala daleko nebo si právě odskočila na panáka do některého z lokálů. A tak zde platil nemilosrdný zákon psaný kulkami: zabij, nebo budeš zabit. Zbraň nebyla frajeřina ani módní doplněk, ale nutnost pro přežití.
Nelze se divit, že nejvíce tuto éru proslavili pistolníci - kladní i záporní (většinou od obojího trochu).

Divoký Bill


Ješitný charismatický elegán, znamenitý střelec, vynikal výjimečnou chladnokrevností. Jeho ocelové nervy nepovolily ani v nejvypjatějších situacích. Na rozdíl od drtivé většiny pistolníků Divokého západu téměř vždy stál na straně zákona. Byl několikrát šerifem. Nestřílel ze zálohy, vyhledával přímé souboje. Podle některých pramenů měl až 24 zářezů na pažbě.

Hrál fér, ale samozřejmě nebyl žádný anděl. Dokázal vyhrát klasické pistolnické duely i vybruslit z přestřelek, kde hlavní cestou k přežití byla schopnost improvizovat.

Proslulému pistolníkOVI se nakonec stala osudná jeho záliba v kartách. Odpoledne dne 2. srpna 1876 ve městě Deadwood seděl u partie pokeru se třemi spoluhráči. Dnes poprvé nesedí Divoký Bill na svém obvyklém místě zády ke stěně s výhledem na celý lokál. Do saloonu vejde bezvýznamný mladík jménem Jack McCall a zezadu střelí Divokého Billa do hlavy. Tak končí život nejslavnějšího pistolníka, který se stal ikonou své doby.

Billy the Kid


Z docela jiného soudku byl patologický zabiják Billy the Kid. Tento mnohdy opěvovaný "hrdina" nepatřil k lidem, jimž bylo radno zkřížit cestu. Prvního člověka ubodal ve dvanácti letech. Zabíjel často i z malicherných důvodů: za slovní urážku, nebo když potřeboval výzbroj a výstroj. V roce 1878 se zapojil do tzv. lincolnské rančerské války, kdy proti sobě stály dvě mocné znepřátelené skupiny, a vyznamenal se jako nejvýkonnější zabiják. Zastřelil mimo jiné i lincolnskéko šerifa Williama Bradyho. Celkem za svých 21 let života stačil tento "lidumil" odpravit údajně 21 lidí. Nakonec byl sám zastřelen šerifem Patem Garretem, svým bývalým přítelem.

Jesse James


Jedna z nejvýraznějších osobností z odvrácené strany zákona, pro někoho Jánošík své doby, pro jiné naopak chladnokrevný zabiják. Ať tak či tak, faktem je, že Jesse James, který jako kluk byl nadšeným baptistou, rozhodně nevedl mírumilovný a bohabojný život. Zvláště pak zapomínal na boží přikázání "nezabiješ" a "nepokradeš". Jeho gang, jehož tvrdé jádro kromě něj tvořil jeho bratr Frank a bratři Youngerové, se stal nejproslulejší lupičskou bandou Divokého západu.

Svou první bankovní loupež provedli v únoru 1866 ve městě Liberty ve státě Missouri. Kromě bank se gang specializoval i na přepadávání vlaků a dostavníků. Vlakové loupeže většinou vypadaly tak, že vlak, který lupiči Jesseho Jamese poctili svou pozorností, buďto vykolejili nebo jiným způsobem přinutili zastavit, vybrali pokladní vůz, a pokud jim čas a okolnosti dovolily, odlehčili od cenností a peněz i cestujícím.


Jamesové a Youngerové si při svých akcích rozhodně nebrali servítky. Podle některých pramenů zastřelili za dobu své lupičské činnosti až 80 lidí. Jejich brutalita způsobila, že veřejnost, jež jim byla zpočátku příznivě nakloněna, se od nich začala odvracet. Banky se dovybavily ozbrojenými strážci, stejně tak vlaky ozbrojeným doprovodem. Bylo čím dál těžší něco uloupit a bezpečně zmizet. Navíc pronásledovatelé z Pinkertonovy agentury, najaté guvernéry států Kansas a Missouri, byli gangu čím dál těsněji za zády.

Nakonec se podařilo Allanu Pinkertonovi, šéfovi agentury, zasadit firmě Jesse James a spol. smrtelný úder. Najal bratry Boba a Charlieho Fordovy, kterým se podařilo do gangu infiltrovat. Dne 3. dubna 1882 bratři Fordové navštívili Jesseho Jamese v jeho domě, který si pronajal pod falešným jménem. Bob Ford nejprve odvedl jeho pozornost a pak Jesseho Jamese zezadu zastřelil.

Butch Cassidy a Sundance Kid


Příklady táhnou, a tak i Jesse James a jeho klan měli své následovníky. Asi nejvíce stojí za pozornost gang především vlakových lupičů Roberta Le Roye Parkera - známého jako Butch Cassidy a jeho parťáka Harry Longbaugha alias Sundance Kida.

Práce na železnici v podání Cassidyho Divoké bandy, jak si říkali, byla podobná jako u Jamesova gangu. Na rozdíl od svých vzorů však po sobě nezanechávali mrtvé. I je začali brzy pronásledovat muži z agentury Alana Pinkertona.
Když se jim v roce 1901 pinkertonovci začali příliš lepit na paty, uprchli i se společnou milenkou Ednou Placeovou do Jižní Ameriky. V Argentině, Uruguayi a Bolívii se deset let živili opět přepadáváním bank a vlaků. Ale roku 1911 byli nakonec obklíčeni přesilou vojáků a v prudké přestřelce zastřeleni.

Odkaz doby


Druhá polovina 19. století byla pro Spojené státy nesmírně významná. Ať už byla a je vykládána jakkoli, výrazně se podílela na spoluutváření americké mentality a kultury.



Přestřelka u O.K. Corralu


V rušné díře jménem Tombstone v Arizoně upevňovali tvrdí bratři Earpové spolu se svým neméně drsným parťákem Docem Hollidayem svou moc. To se pochopitelně nelíbilo místním vlivným rančerům Clantonovým a McLauryovým. Jejich vzájemné spory vyvrcholily v říjnu 1881 přestřelkou u ohrady O.K., kdy se mělo rozhodnout, kdo s koho. Během několika desítek vteřin bylo po všem. Zatímco na straně Earpů byli pouze tři zranění, na druhé straně zůstali ležet tři mrtví. Nosit zbraň a umět s ní skutečně dobře zacházet není vždy totéž.

Winchestrovka

Puška, která dobyla Divoký západ. Zabila víc indiánů, vojáků i zvěře než jakákoli jiná tehdy používaná puška. Na svou dobu nejmodernější dlouhá zbraň. Měla trubicový zásobník na patnáct nábojů a opakovací mechanismus ovládaný mechanickou pákou.

Wild West Show

Světoznámý cirkus, v němž někdejší dobrodruh, stopař a bizonobijec Buffalo Bill ukazoval publiku po celých Spojených státech i v Evropě Divoký západ tak, jak jej diváci chtěli vidět: dobrodružný, ale romanticky patetický.

V jeho show vystupovaly i osobnosti té doby - Divoký Bill nebo slavný siouxský náčelník Sedící Býk. Wild West Show zhlédly za dobu jejího působení miliony diváků.


3D - Colt (Single Action army) "Peacemaker"

Nejrozšířenější revolver Divokého západu a nejslavnější revolver vůbec. Výkonný, odolný, spolehlivý. Zbraň používaná vojáky a pistolníky všeho druhu - šerify i bandity, zlatokopy, kovboji, farmáři i indiány. Někteří výrobci "mírotvůrce" v různých rážích vyrábějí dodnes. Jednočinný revolver (před každým výstřelem je nutno natáhnout kohout).
Foto


Seriál: Zbraně

1. díl Se zbraní v ruce - ABC č. 18
2. díl Divoký západ - ABC č. 19
3. díl Gangsteři - ABC č. 21
4. díl Světové války - ABC č. 22
5. díl Současnost - ABC č. 23
6. díl Zbraně ve filmu - ABC č. 24