King Kong: Různé tváře krále Ostrova lebek

King Kong: Různé tváře krále Ostrova lebek
Sdílej
 
Poklekněte, přichází král. Vládce Ostrova lebek, který nepotřebuje ani žezlo, ani korunu. Je to hegemon džungle, který je s námi na světě už čtyřiaosmdesát let a za tu dobu jsme se mohli mnohokrát potkat. King Kong.

 

King Kong (1933)

Jedno z nejoblíbenějších filmových monster King Kong se poprvé neobjevilo ani v šestákových románech, ani na stránkách komiksových sešitů. Zrodilo se přímo pro film. Jeho duchovním taťkou se přitom stal v roce 1933 filmař, dobrodruh, letec a mimochodem také válečný hrdina jménem Merian C. Cooper, který už odmalička nad stránkami cestopisů snil o tom, že se jednou potká s gorilami. Vždy ho fascinovalo, jak moc se vlastně tato stvoření podobají lidem, ačkoli stále přináležejí do říše zvířat. A záliba v primátech ho neopustila, ani když se později stal reportérem a dokumentaristou. Ke stvoření samotného King Konga přitom Coopera prý dovedl až sen. Jednou se mu zdálo o gigantické opici, která šplhá po mrakodrapu. Tak o tom natočil jeden z nejslavnějších filmů všech dob. Brnkačka.

Syn Konga (1933)

Z přerostlého chlupáče, trikově značně pokročilého, se stal pochopitelně hit. A proto továrna na sny tradičně na nic nestala a do pouhého půl roku vyprodukovala kingkongský film číslo dvě, Syna Konga. V podstatě se přitom jedná o návrat na Ostrov lebek, kde by se dle pověstí měl nacházet také potomek slavného goriláka, bělostný opičí albín. I tentokrát přitom došlo na bitku s dinosaury, s pažravými styracosaurem a nothosaurem, na šplhání po horách i na hledání pokladů. Jen opičí štramák to zase klasicky odskákal za všechny. Některá monstra zkrátka nemají zastání.

King Kong vs. Godzilla (1962)

Jestli se někdo vyžívá v přerostlých filmových příšerách, jsou to Japonci. Gigantickým příšerám přitom přezdívají „kaiju“ a znají jich desítky: například gigantickou můru Mothru, ptačího Rodana anebo ještěří Gappu. Nejslavnější z těchto oživlých stodol je ale bezesporu Godzilla, a té také připadlo pod japonskou režií právo porvat se s King Kongem. No lhát si nebudeme, nakonec se z jejich bitky vyklubal filmový trikový souboj desetiletí, populární v Říši středu i v Americe. K popularitě tohoto snímku přitom přispělo, že byl jak barevný, tak vlastně komediální.

King Kong Escapes (1967)

A koho by měl King Kong zbušit, když už mu došli protivníci z masa a krve? No samozřejmě, v roce 1967 došlo i na roboty. Opět v tom měli prsty Japonci, vedení režisérem Iširem Hondem, přičemž tentokrát opičímu bojovníkovi postavili do cesty Mechani-Konga, vynález šíleného vědátora Dr. Who. Podobnost se stejnojmenným sci-fi seriálem Vládce času je nicméně náhodná. A Mechani-Kong byl stvořen, aby kdesi na Severním pólu doloval vysoce radioaktivní dobrotu známou jako Element X.

King Kong (1976)

Zatímco země, jež nám dala suši, se při potýkání s chlupatým gladiátorem činila, v Americe se King Kong neobjevil dlouhé roky. O to větší slávu ale vyvolal jeho návrat v roce 1976, kdy byla uvedena předělávka klasiky z třicátých let. Mimochodem hlavně díky tomuto filmu svět objevil krásu americké herečky Jessiky Lange. Přesto ale publikum v tomhle slavném bijásku zaujaly hlavně vizuální efekty, za které King Kong dokonce dosáhnul na Oscara. Dvanáctimetrová elektronická „maketa“ Konga, ovládaná dvacet lidmi, v sobě ukrývala hliníkovou konstrukci vážící tři a půl tuny a na ni bylo připevněno kolem půl tuny žíní z argentinských koní. Jen namísto Empire State Building lezl Kong tentokrát na „dvojčata“, budovy Světového obchodního centra, zničené během teroristického útoku v roce 2001. Méně slavného pokračování se pak Kong dočkal v roce 1986. Jmenovalo se King Kong žije.

King Kong (2005)

Před dvanácti lety byl novozélandský král filmových zázraků Peter Jackson už velkou hvězdou. Zásluhou Pána prstenů jej miloval celý svět. Jen málokdo ale věděl, že tento nevysoký žoviální mužík má kromě knih od J. R. R. Tolkiena i další velkou lásku – King Konga. Poprvé ho viděl v kinech, když mu bylo devět let a od té doby patří opičí uprchlík k jeho největším filmovým oblíbencům. Zatímco dřívější trikaři si vystačili s animatronickými loutkami a s jinými archaickými efekty, Jackson povolal do boje počítače. I vinou toho se pak natáčení enormně prodražilo a Jacksonův Kong se ve své době proslavil coby nejnákladnější film v dějinách. Jen vytvoření digitální podoby Empire State Building trvalo osmnáct měsíců, zatímco postavení reálného domu trvalo měsíců čtrnáct. Vložené stamiliony dolarů se nicméně vyplatily. Film získal tři Oscary a přišly na něho statisíce spokojených návštěvníků. Uspěje podobně i nový Kong: Ostrov lebek, který právě nyní vstupuje do českých kin?

BONUS: Což takhle kreslený Kong?

Je to tak, jeden z nejslavnějších příšeráků, nadrozměrný op s plus minus dobrým srdcem, se nakonec dostal až do pohádek. Jako pohádku lze alespoň označit animovaný seriál Kong, uvedený v zámořských televizích v roce 2001. A ruku na srdce, tady už je kdysi obávaný gorilák skutečně dobrák od kosti a navíc velký kámoš. Na svět se vrací díky výzkumu DNA, baví ho hrát na schovávanou, bojuje proti pytlákům, zlodějům posvátných kamenů a nejvíc na světě má rád všechny dětské kamarády, kteří se nacházejí na jeho ostrově. Upjatí dospěláci mají tentokrát vstup zakázaný.

Video se připravuje ...

Kong: Ostrov lebek • Zdroj: Freeman Ent.

Kong: Ostrov lebek:

Kong: Kdo objeví Ostrov lebek?

Kong: Kdo objeví Ostrov lebek?

Kongovi příbuzní strašili lidi

Kongovi příbuzní strašili lidi

Donkey Kong: Nejslavnější videoherní opice slaví 35 let

Donkey Kong: Nejslavnější videoherní opice slaví 35 let

Nejočekávanější nové filmy roku 2017

Nejočekávanější nové filmy roku 2017

 

 

Články odjinud