Mrakodrapy: Empire State Building

Mrakodrapy: Empire State Building
Sdílej
 
Newyorský mrakodrap ve střední části Manhattanubyl 40 nejvyšší budovou světa.

 

 

Newyorský mrakodrap ve střední části Manhattanu se začal stavět v roce 1930 a byl dokončen za neuvěřitelný jeden rok a 45 dní. Budova má 102 pater a s vysílací věží je vysoká 443,2 metrů. Po dokončení se více než na 40 let stala nejvyšší budovou světa. To už neplatí. V roce 1972 ji překonala severní věž Word Trade Center a po útocích na „dvojčata“ 11. září 2001 opět byla nejvyšší budovou v New Yorku. Nové One World Trade Center zase výškou Empire State Building předčilo. Mrakodrap má dvě vyhlídky, v 86. a 102. patře, které nabízejí skvělý výhled do všech světových stran.

 

 

Takhle bude vypadat výsledek •  Pavel Dobrovský

 

PŘÍPRAVNÉ PRÁCE

1. Lomové čáry, které budete nařezávat z líce tisku, jsou zakresleny plnou čarou opatřenou mimo kresbu dílu černou šipkou, jejíž špička směřuje na lom. Čáry, které budete nařezávat z rubu tisku, jsou zakresleny rovněž plnou čarou, ale s bílou šipkou. Výřezy ploch jsou zakresleny červenou úhlopříčkou.

2. Jednotlivé díly se k sobě lepí pomocí chlopní se zobrazením čísel dílu, kam má být díl přilepen.

 

NÁVOD NA SLEPENÍ

1. Vytvarujte základnu budovy 1 a provlékněte ji vystřiženým otvorem v terénu 2. Pokračujte zpracováním nejširší části věže, která se skládá ze čtyř dílů – střední díl 3, boční díly 4, 5 a horní díl 6. Celek připojte k základně.

2. Navazuje střední, nejvyšší část věže 8, kterou po vytvarování připojte k dolní části. Pokračujte zpracováním horní části věže, která se skládá z pěti na sebe navazujících dílů. Nejširší díl 10 vytvarujte pomocí vnitřního dílu 9. Na něj postupně navazují zpracované díly 11, 12, 13 a 14.

3. Vrchol věže je tvořen válcovou nástavbou 15 zespodu uzavřenou dílem 16 a shora stříškou 17. Po obvodu rovnoměrně umístěte čtyři křidélka 18. Z párátka, díl 19, vytvořte anténu a po obarvení šedou barvou ji provlékněte otvorem ve stříšce 17. Pevně ji zafixujte kapkou lepidla v kolmé poloze.

 

 

Více vystřihovánek:


Vystřihovánky v ABC 20

Vystřihovánky v ABC 20

Mrakodrapy: Twin Towers & One World Trade Center

Mrakodrapy: Twin Towers & One World Trade Center

Burdž al-Arab

Burdž al-Arab

Otočný mrakodrap - Dynamic Tower Dubai

Otočný mrakodrap - Dynamic Tower Dubai