Stavby: Chata dědek

Stavby: Chata dědek
Sdílej
 
Model rekreační stavby vznikl podle skutečného objektu ze středočeské osady Údolí Oddechu.



PŘÍPRAVNÉ PRÁCE

1. Hrany nařezávané z líce vystřihovánky jsou označeny plnou čarou. Pokud se má díl v nařezávané části ohnout o 180°, je k hraně navíc přidán symbol plné šipky. Čerchovaná čára značí ohyb z rubu modelu. Výřezy ploch jsou zakresleny červenou úhlopříčkou. Retuš hran provádějte nejlépe vodovými či akrylovými barvami.

2. Pro zpevnění a lepší vzhled modelu díly 1, 4, 5, 6, 7, 8, 16, 17, 18, 19, 21, 29 a 30 podlepte.

3. Díly 9 a 25 zhotovte z kuchyňské špejle o průměru 3 mm, kterou podle potřeby lehce začistěte brusným papírem. U dílu 25 nezapomeňte šedě a černě vyznačenou část natřít podobnými odstíny barev.

 

 

Dědek nebo jen jeho chata? •  archiv

 

 

NÁVOD NA SLEPENÍ

1. V dílu 1 vyřízněte dvě krátké červeně vyznačené úsečky pro upevnění stolu do podlahy a otvory pro okna a lampu. Přilepte díly 2, 3, 5, 6, 7 a 8. Nechte proschnout a teprve pak podle návodné kresby (dále jen NK) díl 1 zkompletujte.

2. Pokračujte nalepením dveří 4, lampy 9, 10, 11 a sedačky 12. Lampu zhotovíte omotáním dílu 10 na konec špejle 9 a osazením její přední části dílem 11. Pro snazší lepení proveďte zkrácení špejle až nakonec. 3. Následuje zpracování stolu 14. Vytvarujte jej a slepte tak, aby tmavší textura byla zespodu. Na chlopně předních nohou (z pohledu sedačky, nohy mají texturu z obou stran) naneste malou vrstvu lepidla a vsuňte je do připravených výřezů v dílu 1.

4. Spojení dílů 1, 13 a 15 je nejnáročnější částí, postupujte tedy opatrně a v krocích. Nejprve k sobě přilepte přední část verandy 13 a nechte důkladně proschnout. Mezitím „nahrubo“ vystřihněte z archu střechu 15. Na místech označených nůžkami ji nastřihněte v délce 2 mm. Střechu Zkompletujte a vytvarujte podle NK. V díle 13 vyřízněte okénka a připevněte jej na rub dílu 15 tak, aby čelo verandy bylo na okraji střechy a posazení panoramatického okna odpovídalo jeho kresbě na střeše.

5. Pokračujte spojením čela verandy s dílem 1. Pomocí pinzety přichyťte plůtek dílu 13 k zadním nohám stolu 14 a trámy dílu 13 k podlaze verandy dílu 1. Následuje spojení střechy s chlopní nad velkým oknem a pak i s předními postranními chlopněmi na štítech. Nepřipevňujte zadní část střechy, přístup do vnitřku modelu si zatím ponechte pro snazší lepení zbývajících součástí. Nalepte díly 16, 18, 19, 29 a 30.

6. Doplňte dřevník 28. Než připevníte skříňku 23, zkompletujte a přilepte k dílu 1 kůlnu z částí 20, 21 a 22. Následuje komín. Vyřízněte otvory pro špejli v dílech 24, 26 a 27. Tmavý díl 27 vlepte do dílu 26 tak, aby představoval vnitřek komínové stříšky. Po proschnutí celek upevněte na špejli 25 tak, aby černě nabarvený konec špejle nevykukoval zpod dílu 26. Druhý, nenabarvený konec špejle, vsuňte do vytvarovaného a slepeného dílu 24. Celek připevněte na díl 1. Dokončete lepení střechy. Posledním krokem je přilepení zadních střešních lišt 17.

 

Více staveb v sérii vystřihovánek:


Mrakodrapy: Shanghai World Financial Center

Mrakodrapy: Shanghai World Financial Center

Rozhledna Rozálka

Rozhledna Rozálka

Chvalský zámek

Chvalský zámek

Muzeum vystřihovánek: Horská usedlost

Muzeum vystřihovánek: Horská usedlost

Muzeum vystřihovánek: Betlém

Muzeum vystřihovánek: Betlém