Vystřihovánka 13: Dioráma upálení Mistra Jana Husa

Vystřihovánka 13: Dioráma upálení Mistra Jana Husa
Sdílej
 
Město Konstanz dodnes žije událostí, která se odehrála před 600 lety.


 

Kostnický koncil

 

Německé město Konstanz (česky Kostnice) leží na samé hranici se Švýcarskem. Vlastně tvoří dvojměsto se švýcarským Kreuzlingenem. Přejdete ulici a jste v jiném státě. Krásné letovisko na břehu průzračného Bodamského jezera má přímořskou atmosféru. Kostnice ovšem dodnes žije událostí, která se zde odehrála před 600 lety.

 

Tehdy tu probíhal koncil, setkání hodnostářů katolické církve, který měl za úkol ukončit papežské schizma. Církev se totiž potýkala s vážným problémem, který se vlekl řadu let. Rozhádaní kardinálové postupně zvolili tři různé papeže a celý západní svět se nedokázal dohodnout, který z nich je ten pravý.

 

Koncil měl určit papeže nového či vybral z těch stávajících přijatelného pro všechny. Soud nad českým kazatelem, mistrem Janem Husem byl na koncilu jen vedlejším bodem jednání.

 

Pro tehdejší českou společnost prahnoucí po reformě církve měl však zcela zásadní význam. Hus byl jako kacíř odsouzen a 6. července 1415 upálen na hranici za hradbami města. Jeho smrt zapůsobila jako rozbuška, která do několika let v Čechách zapálila oheň husitské revoluce.

 


 

 

 

Návodná kresba •  Michal Dudáš



 

PŘÍPRAVNÉ PRÁCE

 

Celou vystřihovánku nejprve podlepte čtvrtkou, zatěžkejte a nechte dobře proschnout. 

 

 

 

NÁVOD NA SLEPENÍ

 

1. Do dílu 2 vyřízněte červeně vyznačené otvory a slepte s dílem 1. 2. Postupně dioráma osazujte vystřiženými figurkami 3–12. Chlopně figurek prostrčte otvory v terénu a přilepte z rubu. Při umísťování se orientujte podle návodné kresby nebo fotografie.

 

 

 

 

Co je v ABC 13: Je dobré být mimoň

Co je v ABC 13: Je dobré být mimoň

Husitské muzeum v Táboře připravilo výstavu o Janu Husovi

Husitské muzeum v Táboře připravilo výstavu o Janu Husovi

Stateční husité: Kdo byli boží bojovníci?

Stateční husité: Kdo byli boží bojovníci?

Klíčová slova:
historie