Novodobé zříceniny: Na průzkumu nedávné historie

Novodobé zříceniny: Na průzkumu nedávné historie
Sdílej
 
Opuštěná místa nás přitahují svým tajemstvím. Působí strašidelně a probouzejí naši fantazii. Kdo je opustil a proč?

 

 

Terasy Barrandov Zenit •  Tereza Schambergerová

Terasy Barrandov

Pražská restaurace Terasy Barrandov bývala slavná. V roce 1930 slavnostně zahájil provoz restaurace první československý prezident T. G. Masaryk. Tato pražská kavárna byla vystavěna na ostrohu nad řekou Vltavou a na skalnatém výběžku stály stolky se sezením pro hosty. Rozhled byl překrásný a hned pod skálou byl vybudován supermoderní bazén s desetimetrovou skokanskou věží. Speciálním výtahem bylo možné vozit občerstvení z restaurace pohodlně dolů. Slávu tohoto místa zmařila druhá světová válka a následné nešetrné zacházení komunistického režimu. Místo nakonec zůstalo opuštěné a pomalu se na něj začalo zapomínat. Jen sem tam někdo vzhlédne od řeky nahoru na skálu, kde se ve slunci třpytí 32 metrů vysoká vyhlídková věž, a povzdychne si, jaká by to mohla být krása, kdyby se někdo místa ujal a vrátil mu jeho bývalý lesk.

 

Tscinkelova vila •  Tereza Schambergerová

Tschinkelova vila

Skutečně ponuré místo s téměř až děsivou historií najdete v Dubí u Teplic. Jde o Tschinkelovu vilu – opuštěnou psychiatrickou léčebnu pro děti. Překrásný dům byl postaven bohatým továrníkem Antonem Tschinkelem kolem roku 1865. Vlivem ekonomické krize osmdesátých let 19. století přišel Tschinkel o všechen svůj majetek a vila začala být využívána pro nejrůznější účely. Nejdříve jako škola, později jako lékařské zařízení. V roce 1957 zde stát zřídil dětskou psychiatrickou léčebnu. Dětští pacienti tu prodělávali léčbu mimo jiné halucinogenní látkou LSD. Místo je dnes v havarijním stavu. Střecha je propadlá, zdi se hroutí a uvnitř není bezpečné se pohybovat. Už nikdy se asi nepodaří dům opravit. Když procházíte kolem strašidelného stavení, napadne vás, jak to asi vypadalo, když mezi zdmi bloudily nemocné děti.

 

Koněv Poldi •  Tereza Schambergerová

Koněv Poldi Kladno

Úplně jiný osud potkal Vojtěšskou huť, která je také známá pod jménem Koněv v Kladně. Do roku 1989 se tu tavila železná ruda ve vysokých pecích. Jenže všechno jednou končí. Život v hutích začal pomalu utichat, až vyhasl úplně. Zbytky bývalých pecí i koksoven si můžete stále prohlédnout s pomocí naučné stezky. Po celém areálu jsou rozmístěny informační cedule, které připomínají krásu a kouzlo starých a dnes opuštěných budov. Dominantou kromě skladu koksovny jsou tři komíny pecí. Počasí i příroda si ale postupně vybírají svou daň a je otázkou, jak dlouho si ještě budeme moci prohlédnout industriální krásu, než se rozpadne.

Co je Urbex?

Opuštěná místa přitahují i nadšené objevitele. Cestují po moderních zříceninách a snaží se najít co možná nejvíce netknutá místa. Lidé fascinovaní tímto neobvyklým typem opuštěných památek mají pro svou zálibu i název: Urbex. Jde o zkratku slov urban exploration (tedy „architektonická dobrodružství“). Nadšenci urbexu pronikají do tajemných domů bez ohledu na hrozící nebezpečí. Šplhají do těžko dostupných míst nebo se pohybují v budovách, které jsou doslova na spadnutí. Urbex má však svá pravidla. Nikdy se veřejně neprozrazuje, kde leží místo, kde byly fotky uloveny. Je také přísně zakázané něco z míst odnášet, ničit nebo přemisťovat. Vše by mělo zůstat netknuté, protože to patří k historii a atmosféře místa.

 

Co je Urbex? Podívej se na VIDEO:

Urbex: Zakázaný průzkum novodobých zřícenin

Urbex: Zakázaný průzkum novodobých zřícenin

Magický pohled na opuštěný hřbitov letadel

Magický pohled na opuštěný hřbitov letadel

Galerie: Opuštěné obchoďáky (jako) po apokalypse

Galerie: Opuštěné obchoďáky (jako) po apokalypse

 

Články odjinud