Avatar podruhé: Cesta vody je větší, delší a modřejší

Avatar podruhé: Cesta vody je větší, delší a modřejší
Sdílej
 
Avatar, nejúspěšnější film všech dob, kraloval kinům před dlouhými 13 lety. Pokračování Cesta vody odhaluje novou část mimozemského světa Pandory. Je větší, delší a modřejší.

Místo hustého deštného pralesa se před námi rozprostírá nekonečně modrý oceán. Ale pořád je to Pandora. Vymyšlený exoměsíc zasazený do skutečného hvězdného systému Alfa Centauri je panenským světem plným dechberoucích přírodních scenerií a fantastických zvířat.

Je také domovem inteligentní mimozemské rasy Na'vi a hlavních hrdinů dobrodružné akční ságy. Od chvíle, kdy jsme se naposledy viděli s Jakem Sullym a jeho milou Neytiri, uběhlo už patnáct let. To je dokonce o dva roky déle než doba, před kterou Avatar ovládl kina, vydělal po celém světě 2,923 miliardy dolarů a stal se nejúspěšnějším filmem všech dob. Mezitím se hodně změnilo.

V druhém Avataru boj pokračuje

V prvním filmu získal bývalý mariňák Jake vlastního avatara – genetickou kopii těla mimozemšťana z Pandory. Na vlastní oči viděl, jak nenasytná korporace vykořisťuje původní obyvatele. Zamiloval se do odvážné místní bojovnice. A postavil se do čela domorodých obyvatel v boji proti nemilosrdným žoldákům.

Video se připravuje ...

Avatar: Cesta vody - první trailer s českými titulky • Zdroj: Falcon

Kmen Na’vi vyhrál závěrečnou bitvu, ale ne celou válku. Ta stále pokračuje a Jake Sully vede partyzánský boj proti technologicky vyspělejšímu protivníkovi. Kromě válečníka se stal také otcem a musí se řídit nejen tím, co je správně, ale také brát v úvahu, co bude pro rodinu nejlepší – a nejbezpečnější.

Vlastní klan

Jake a Neytiri by si pomalu mohli založit vlastní klan. Jejich nejstarší syn Neteyam zdědil po otci vzpurnou povahu. Ale nejvíce se mu podobá druhorozený Lo’ak, který má stejné fyzické rysy včetně pěti prstů (Na’vi mají obvykle jen čtyři). Nejmenší a nejmladší je jejich sestra Tuktirey. Ostatní jí říkají Tuk, a i když je drobná, má obrovskou odvahu.

A pak je tady ještě adoptovaná dívka Kiri s komplikovanou minulostí a lidský kluk Spider, který je zapomenutým a opuštěným dítětem uprchlých kolonizátorů. Nepříznivé okolnosti přinutí tuto rodinu opustit dobře známé prostředí deštného pralesa a hledat nový domov.

Boj nikdy neskončil •  Falcon

Modřejší Cesta vody

Avatar: Cesta vody je na první pohled modřejší. Nejde jen o množství nových hrdinů a jejich barvu pleti. Všudypřítomná modrá vyzařuje hlavně z mimozemských oceánů. Jak vypadají na Pandoře, uvidíme vůbec poprvé. V pokračování se představuje dosud neznámý klan Na’vi, který je přizpůsobený životu v mělkých pobřežních vodách.

Kvůli prvnímu filmu režisér a scenárista James Cameron vymyslel celý biom deštného pralesa. Tentokrát se zaměřil na kompletní ekosystém oceánů, které zabydlel pestrou směsí mimozemských rostlin, světélkujících útesů a nových druhů exotických zvířat.

Fantastická skutečnost

I když režisér Cameron popustil uzdu fantazii, zároveň zůstal stát nohama pevně na Zemi. Využil bohaté zkušenosti autora několika špičkových přírodovědných filmů a inspiroval se v hlubinách našich vlastních moří. Bude nový Avatar stát za dlouhá léta čekání?

Avatar: Cesta vody a návrat na Pandoru po 15 letech •  Falcon

James Cameron už několikrát dokázal, že pokračování umí. Jeho filmy jako Terminátor: Soudný den nebo Vetřelci jsou dnešní sci-fi klasikou. Jsou také ve všech ohledech větší a bombastičtější než jejich předchůdci. Bude Cesta vody lepší než první Avatar? Jisté je, že bude delší.

Jak dlouhý je Avatar (a jak Cesta vody)?

Avatar
: 162 min.

Avatar
 (prodloužená verze): 
178 min.

Avatar: Cesta vody
: 190 min.

Video se připravuje ...

Avatar: Cesta vody - druhý trailer s českými titulky • Zdroj: Falcon

Digitální realismus Avataru

Triky a performance capture

Avatar proslul realistickou digitální animací a špičkovým 3D obrazem. Pokračování Cesta vody znovu posunuje hranice. Natáčení probíhalo pomocí osvědčené techniky performance capture. Herci byli oblečení do speciálních obleků a jejich pohyby i mimiku tváře snímaly senzory.

Technika performance capture byla takto vůbec poprvé využita v obřích nádržích naplněných vodou. Umožnily to úplně nové technologie, které v době vzniku prvního filmu neexistovaly.

Nové technologie

V hotových záběrech není ani jediná skutečná kapka. Voda i všechno ostatní na filmové Pandoře je výsledkem práce digitálních trikařů z Weta FX. Někteří z nich začali pracovat už před více než desetiletím na Avataru – a neskončili dodnes. Během několikaleté natáčecí pauzy mezi filmy se zaměřili na vývoj nového softwaru s vědomím, že se Cameronovi jednou bude hodit. K

vůli tomu se zrodila i nová přelomová technologie, která umožňuje umístit herce a virtuální postavy bok po boku. A tak Cameron mohl natáčet záběry a sledovat vznikající scény stejným způsobem, jako kdyby se všichni skutečně pohybovali přímo před kamerou.

Video se připravuje ...

Avatar: Trailer k prvnímu filmu s českými titulky • Zdroj: Falcon

Kolik bude Avatarů?

Kdy budou mít filmy premiéru v kinech:

  • Avatar 3 (prosinec 2025)

  • Avatar 4 (prosinec (prosinec 2029)

  • Avatar 5 (prosinec 2031)

Režisér James Cameron slibuje uzavřený příběh, na který volně naváže pokračování. Kolik jich nakonec bude, původně záleželo na tom, jak úspěšná bude Cesta vody. Plán ambiciózně počítá s ještě třemi dalšími filmy.

Data jejich premiér jsou nově naplánovaná na závěr let 2025, 2029 a 2031. Režisér Cameron připouští, že všechno závisí na penězích. Souhrnný rozpočet všech pokračování se už vyšplhal na celou miliardu dolarů. Kdyby Cesta vody nevydělala dost, mohl vzniknout už jen maximálně jeden filmový Avatar – nebo taky žádný. Ale s výdělkem 2,320 miliardy dolarů jsou další díly jisté.

Avatar: Cesta vody

Vše o filmu najdeš tady!

Režie: James Cameron

Hrají: Sam Worthington, Zoe Saldaña, Sigourney Weaver, Stephen Lang, Kate Winslet

Premiéra: 15. 12. 2022

Online na Disney+ od 7. 6. 2023

KNIHA

Avatar a jeho svět

Avatar a jeho svět je pestrobarevná encyklopedie •  Egmont ČR

Výpravná obrazová encyklopedie servíruje více než sto bohatě ilustrovaných stránek o Avataru a jeho světě. Dozvíte se z nich všechno o vymyšlených exotických rostlinách a zvířatech z deštných pralesů Pandory od ikonického létajícího obra leonopteryxe po klíště útesové, které jsme snad ve filmu ani nezahlédli.

Stejně pečlivě se knížka věnuje i domorodým obyvatelům, jejich zvykům a dokonce i dějinám. Nechybí ani informace o organizaci RDA, jakou disponuje technikou nebo co je to vědecký program Avatar.

Menší nevýhodou je, že encyklopedie vyšla před premiérou druhého filmu. Tomu věnuje pouhou dvoustránku, takže si ji můžete s klidem nalistovat, i když si nechcete nechat zkazit překvapení.

SHRNUTÍ: Pestrobarevný průvodce po pralesích Pandory připomíná vše o prvním filmu.

VYDÁVÁ: Egmont, 128 stran, 2022

Život na Pandoře ohromí i bez znalosti Avataru

Život na Pandoře ohromí i bez znalosti Avataru

Triky pro Princeznu zakletou v čase: Kouzlení s VFX

Triky pro Princeznu zakletou v čase: Kouzlení s VFX

Enola Holmesová: Náctiletá sestra největšího detektiva

Enola Holmesová: Náctiletá sestra největšího detektiva

 

Články odjinud