Enola Holmesová: Náctiletá sestra největšího detektiva

Enola Holmesová: Náctiletá sestra největšího detektiva
Sdílej
 
Největší detektiv Sherlock Holmes má sestru? No jistě! Mladá Enola se vrací v pokračování dobrodružné komedie.

Enola Holmesová si založila detektivní kancelář. A to si vezměte, že je teprve dospívající holkou a navíc bydlí ve viktoriánském Londýně 19. století, který pro ni nemá ani trochu pochopení. Někteří lidé za ní chodí s dotazem, jestli by neměl čas její podstatně úspěšnější, věhlasnější a starší bratr.

Tím je slavný detektiv Sherlock Holmes, který se během posledního vyšetřování nečekaně zasekl ve slepé uličce. Enola tak dostává šanci dokázat, že si zaslouží rodinné jméno, a cesty sourozenců se protnou. Hra začíná. A s ní taky napínavé dobrodružství a spousta legrace.

Původ Enoly Holmesové

V původních příbězích, které psal Arthur Conan Doyle na přelomu 19. a 20. století, byste ji hledali marně. Mladší sestru Sherlocka Holmese si vymyslela až Nancy Springerová a udělala z ní hlavní hrdinku knižní série pro dospívající čtenáře. Od roku 2006 do roku 2021 vyšlo sedm dílů, první tři jsou momentálně dostupné i v češtině.

Video se připravuje ...

Enola Holmesová 2 • Zdroj: Netflix

Spisovatelka je Holmesovou fanynkou a Doylovy povídky četla už v dětství, dokonce opakovaně. Ale předtím, než si troufla pohrát s pověstí nejslavnějšího detektiva na světě, nasbírala zkušenosti psaním příběhů o dceři Robina Hooda. Když však došlo na Holmese, Springerová si ho nedokázala představit jako otce. Dát mu mladší sestru? To by šlo!

Jiný pohled na svět

Filmy s Enolou Holmesovou jsou zábavným mixem akce a vtipů. Důležitou roli v nich hraje také nemalá nadsázka. Titulní hrdinka neváhá zahledět se upřeně rovnou do kamery a přímo oslovit nás diváky s trefně mířenou poznámkou. Dělá to nečekaně a v jakékoliv chvíli.

Enola a Sherlock Holmesovi: Hra začíná! •  Netflix

Ať už řeší, jestli se za ní otočí kluk, někdo jí usiluje o život nebo prostě jen nevěří svým očím, Enola ví, že to všechno sledujeme také. V tom připomíná superhrdiny jako Deadpool nebo She-Hulk. Jenže s tím rozdílem, že Enola je přibližně ve věku čtenářů ABC a má jiný pohled na svět než unavení dospělí.

Jasná volba

Hlavní roli hraje Millie Bobby Brownová, která se proslavila v seriálu Stranger Things. Mohli jsme ji také vidět ve dvou posledních filmech s Godzillou. Osmnáctiletá herečka si oblíbila příběhy Enoly Holmesové díky tomu, že jí je doporučila sestra. Když získala možnost vybrat si projekt, na kterém bude pracovat, byla to jasná volba.

Video se připravuje ...

Enola Holmesová 2 • Zdroj: Netflix

Na pokračování se znovu podílí také jako producentka. Režisér Harry Bradbeer prozradil, že během příprav na natáčení herečka posílala poznámky ke každé změně v rozpracovaném scénáři. „Chápe, jak má vypadat dospělý příběh, ale zároveň rozumí instinktům mladého člověka,“ říká režisér Bradbeer. „A to je důležité.“

Superman Holmes

Tajnou zbraní filmové série s Enolou je její starší bratr Sherlock. Jednu z nejsympatičtějších verzí často vídaného hrdiny si vystřihnul Henry Cavill. Známe ho jako Supermana. Podobně super je i v roli mnohem staršího a tím pádem mnohem dospělejšího sourozence.

V pokračování dostal větší prostor než dříve. Vždyť jejich společné scény, ve kterých se Holmesovi snaží přechytračit jeden druhého (i když je to prakticky nemožné), patří k tomu nejlepšímu. Čekejte jich více. Předtím se Enola učila od Sherlocka. Tentokrát to může být naopak.

Všechno, co zná, se Enola Holmesová naučila od matky •  Netflix

Enola by se divila

Osmnáctiletá Millie Bobby Brownová mluví o Enole Holmesové jako o své nejdůležitější roli. Jako producentka měla prostor mluvit do všeho, co se dělo v zákulisí natáčení. Co je ve scénáři, jaké barvy budou mít kostýmy, jak budou vypadat rekvizity nebo kulisy a tak podobně. Její věk ani to, že je dívka, přitom nehrály roli. Říká, že všichni ostatní na place ji respektovali. Literární Enola by se možná divila.

Enola Holmesová 2

Režie: Harry Bradbeer

Hrají: Millie Bobby Brown, Henry Cavill, Helena Bonham Carterová, David Thewlis

Premiéra: 4. listopadu 2022 na Netflixu


Rekordní Sherlock Holmes

Sherlock Holmes je zapsán v Guinnessově knize rekordů jako hlavní nebo vedlejší hrdina největšího počtu filmů a seriálů. Poprvé se objevil už v roce 1900 v jednominutovém černobílém němém kraťasu Sherlock Holmes Baffled. K nejznámějším verzím patří filmový Sherlock Holmes v podání Roberta Downeyho Jr., který se proslavil jako Iron Man, nebo seriál Sherlock.

Black Adam přichází... a Superman má problém

Black Adam přichází... a Superman má problém

Film a knihy v ABC: Marvel Studios uvádí Vlkodlak: Noční lovec

Film a knihy v ABC: Marvel Studios uvádí Vlkodlak: Noční lovec

Marvel: Filmy a seriály, vše, co se chystá

Marvel: Filmy a seriály, vše, co se chystá

 

 

Články odjinud