Jan Žižka: Začátek husitské legendy

Jan Žižka: Začátek husitské legendy
Sdílej
 
Nejprve žoldnéř, pak vůdce husitů. Nový film o začátku legendy přináší málo známá dobrodružství Jana Žižka.

Nepřemožitelný vojevůdce. Drsný bojovník s těžkým palcátem a páskou přes oko. Jan Žižka proslul po celém světě jako legendární husitský vojevůdce. Na začátku 15. století stanul v čele improvizovaných vojsk s podomácku vylepšenými zbraněmi a několikrát na hlavu porazil lépe vyzbrojenou nepřátelskou těžkou jízdu. Jeho vojenské úspěchy jsou jako stvořené pro velkolepý historický hollywoodský film. Až na to, že v tom nejnovějším, jednoduše pojmenovaném Jan Žižka, na ně vůbec nedojde.

Zrod vojevůdce Žižky

Vítězství slavného husitského generála na bitevním poli zachytil už československý film z roku 1955. Nový Jan Žižka není jenom obyčejný moderní update. Zaměřil se na jinou část života a „kariéry“ hlavního hrdiny. Odehrává se v roce 1402, několik let před upálením mistra Jana Husa na kostnickém koncilu (1415) a začátkem husitských válek.

Video se připravuje ...

Jan Žižka: Jak je to s bitvami a zbraněmi ve filmu • Zdroj: Bioscop

Žižka je v té době námezdným žoldnéřem, ale už prokazuje skvělé strategické uvažování. Země Koruny české jsou zmítány tyranií a násilím. Během bouřlivých událostí a nebezpečných dobrodružství se bojovník Žižka zaplétá do zašmodrchaných politických pletich. Postupně se v něm probouzí smysl pro spravedlnost a rovnoprávnost obyčejných lidí. A rodí se velký vojevůdce.

Statečné srdce z Čech

„Jeden ze zásadních důvodů, proč jsem natočil film o Žižkovi, je fakt, že jsem opravdu hrdý na to, že jsem Čech. Myslím si, že Češi mají dobrou náturu v tom, že se umějí dohodnout, ale když je potřeba bojovat, dokážou i to,“ říká režisér Petr Jákl, který je zároveň autorem filmového scénáře.

Těžký palcát, páska přes oko… typický Jan Žižka! •  Bioscop

Přitom potvrzuje, že má rád historické eposy jako Statečné srdce a Poslední samuraj. „Tyto filmy miluju a natočit něco podobného, byť s nižším rozpočtem, je pro mě splněný sen.“ Náklady na natáčení sice nejsou tak vysoké jako v Hollywoodu, ale i tak překročily 400 milionů korun. „České Statečné srdce“ se tedy stalo nejdražším filmem v historii naší kinematografie.

Od Orlíku po Dolský mlýn

Natáčení Jana Žižky probíhalo před čtyřmi lety na hradech Orlík, Křivoklát, Zvíkov, Kolín a Točník. Filmaři se nevyhnuli ani historickým místům Prahy. Důležité scény vznikaly také ve vyhlášeném lomu Velká Amerika na západ od Prahy nebo v Dolském mlýně v Českém Švýcarsku a na místech, která teprve před několika týdny změnil k nepoznání ničivý požár.

Video se připravuje ...

Jan Žižka: Kde se film natáčel • Zdroj: Bioscop

Důležitou součástí filmu se staly výpravné kostýmy a digitální efekty. Cílem bylo vypadat přinejmenším stejně dobře jako jiné historické velkofilmy. Žižkův dramatický příběh a krásy Česka upravené do podoby odpovídající 15. století budou totiž moci obdivovat nejen místní, ale i zahraniční diváci.

Boj za svobodu

Jan Žižka vznikl ve spolupráci s americkými producenty, a proto je původním jazykem filmu angličtina. Hlavní roli hraje Ben Foster, kterého si můžete pamatovat jako zlého mága z filmu Warcraft: První střet. Ve vedlejší roli českého šlechtice pana Boreše je nepřehlédnutelný Michael Caine – toho známe jako Batmanova věrného komorníka Alfréda v trilogii Temný rytíř.

Režisér Petr Jákl si spolupráci chválí. A dodává, že i když film vychází z historie, jeho poselství je aktuální „Lidé by měli bojovat za to, čemu věří, za svoji svobodu, ať už pomocí mluveného, psaného slova, nebo třeba se zbraní v ruce, když je to nutné.“


Jan Žižka

Režie: Petr Jákl

Hrají: Ben Foster, Michael Caine, Til Schweiger, Matthew Goode, Sophie Loweová

Premiéra: 8. září 2022


Rozšířená realita

Premiéru filmu Jan Žižka provází vydání stejnojmenné knihy. Ta odhaluje zákulisí natáčení i zajímavé historické souvislosti. Její součástí je také rozšířená realita s prvky, které bude možné vytisknout na 3D tiskárně. Vydavatel Bohemica Books slibuje, že díky moderním technologiím se čtenáři ocitnou po boku středověkých hrdinů.

Kniha o filmu Jan Žižka s rozšířenou realitou •  Bioscop

Český komiks i japonská manga

Dobrodružný život Jana Žižky a jeho vojenské úspěchy se staly vděčným námětem také několika komiksových zpracování. Šéfredaktor ABC Zdeněk Ležák a kreslíř Michal Kocián jsou autory komiksu Boží bojovník ve jménu Husa, který vyšel už před třemi lety. Žižka to dokonce dotáhl až do Japonska. Ale ne jako hlavní hrdina. U nás zatím nevydaná dvanáctidílná série Dívčí válka zachycuje osud mladé dívky Šárky, která se přidává k husitům a bojuje po Žižkově boku. Autorem mangy je úspěšný scenárista a kreslíř Kóiči Óniši.

Jan Žižka v komiksech •  Edika, Komikku EDTS

Jan Žižka z Trocnova a Kalicha

  • narodil se kolem roku 1360 v Trocnově

  • než se stal husitským vůdcem, byl zbojníkem, žoldnéřem a královským čeledínem

  • o jeho skutcích před husitskými válkami se mnoho neví

  • v roce 1419 se zúčastnil první pražské defenestrace

  • vymyslel nebo zavedl používání husitské vozové hradby

  • díky skvělému smyslu pro vojenskou strategii dokázal porazit i velkou přesilu

  • k jeho nejznámějším střetům patří bitva u Sudoměře a bitva na Vítkově

  • nejpozději roku 1421 utrpěl poranění druhého oka a zřejmě úplně oslepl

  • zemřel 11. října 1424 u hradu Přibyslavi

Stateční husité: Kdo byli boží bojovníci?

Stateční husité: Kdo byli boží bojovníci?

První pražská defenestrace: Začátek husitských válek

První pražská defenestrace: Začátek husitských válek

Budoucnost Marvelu: Průvodce ABC po mnohovesmíru

Budoucnost Marvelu: Průvodce ABC po mnohovesmíru

 

Články odjinud