Black Adam přichází... a Superman má problém

Black Adam přichází... a Superman má problém
Sdílej
 
Nový superhrdina Black Adam se zjevil nečekaně jako blesk z čistého nebe. A navíc je to tak trochu padouch. Všechno, co musíte vědět o filmu Black Adam a proč má Superman problém.

Začalo to před více než 20 lety. Tak dlouho je podle svých slov Dwayne Johnson fanouškem komiksového superhrdiny, který si říká Black Adam. Tehdy Johnson nebyl hollywoodskou superhvězdou jako dnes. Současní čtenáři ábíčka ještě nebyli na světě a neexistoval ani filmový vesmír studia Marvel.

Ne že by na MCU tentokrát záleželo. Dlouho připravovaný film se odehrává v konkurenčním světě DCEU (DC Extended Universe = „rozšířený vesmír DC“). Stejně jako Batman nebo Aquaman vznikl podle komiksů vydavatelství DC, ve kterých Black Adam patří k těm nejmocnějším. Jak moc je silný? Tak, že by Superman mohl mít problém.

Video se připravuje ...

Black Adam: Finální trailer • Zdroj: Vertical Entertainment

Black Adam přichází

Teth-Adam je otrok ze smyšlené starověké říše Kahndaq, který se vypracoval na nepřemožitelného bojovníka a dávní bohové ho obdařili nadlidskými schopnostmi. Jenže když se rozhodl pomstít smrt svého syna, byl na dlouhých pět tisíc let uvězněn pod zemí. V moderní době se dostává na svobodu a svět není na někoho tak mocného připraven.

Jeho příchod Black Adama zásadně naruší rovnováhu sil. Nový potenciálně nepřemožitelný protivník neunikne pozornosti Amandy Wallerové, která pracuje pro tajnou americkou vládní agenturu a kterou jsme už dvakrát viděli řídit Sebevražedný oddíl.

Black Adam: Nový superhrdina přichází •  Vertical Entertainment

Tak trochu padouch

Komiksový Black Adam je pořádný zloduch a úhlavní nepřítel Shazama (všimněte si, že i jeho schopnosti se vyrovnají tomu, co umí „kolega“ Superman). Ve filmu uvidíme spíše antihrdinu, tedy někoho, kdo není nijak zvlášť hodný, ale není ani vyloženě zlý.

Během dlouholetých příprav se logicky uvažovalo o společném dobrodružství Black Adama se Shazamem. Nakonec se zákulisní plány vyvinuly jinak. Shazam se dočkal superhrdinské komedie už před třemi lety. Black Adam přesto nebude ve vlastním filmu sám. Po krku mu půjde celý tým!

Hawkman ze Společenství spravedlnosti (vlevo) je převtělený superhrdina ze starého Egypta •  Vertical Entertainment

Společenství spravedlnosti

Tipujete další Sebevražedný oddíl? Nebo dokonce Ligu spravedlnosti! A co Společenství spravedlnosti? Nejstarší superhrdinský tým z vydavatelství DC předběhl Ligu o dvacet let a na komiksové scéně existuje už od roku 1940, i když filmovou premiéru zažívá až teď.

Jeho členy jsou zkušení dobrodruzi jako Doktor Fate vyzbrojený mimozemskou helmou nebo převtělený egyptský válečník Hawkman. Nechybí ani mladí nováčci Cyclone, která vládne větrným živlům, a neuvěřitelně silný a velký Atom Smasher. Právě oni se budou snažit zkrotit řádění Black Adama a přitom mu ukázat, co je skutečné hrdinství.

Video se připravuje ...

Black Adam: Ttrailer z Comic Conu • Zdroj: Vertical Entertainment

Velké ambice

Veřejným tajemstvím je, že Black Adam a spol. budou muset spojit síly a čelit někomu, kdo je ještě tvrdohlavější, mrzutější, nepříjemnější, prostě ve všem horší než titulní hrdina. Zdá se tedy, že zařadit Black Adama na stranu těch dobrých se nakonec, aspoň na chvíli, podaří.

Jeho představitel Dwayne Johnson se naopak vůbec netají velkými ambicemi. Když to bude úspěch, můžeme se dočkat nejen pokračování, ale i vlastních filmů vedlejších (super)hrdinů. Johnson by se navíc chtěl vrátit k tomu, kým to všechno začalo – a dokázat Supermanovi, že má opravdu problém.

Black Adam

Režie: Jaume Collet-Serra

Hrají: Dwayne Johnson, Pierce Brosnan, Viola Davis, Sarah Shahi

Premiéra: 20. října 2022


RIP Batgirl

Tuti Batgirl asi nikdy neuvidíme •  Warner Bros

Batgirl, dlouholetá Batmanova pomocnice, se neočekávaně stala nejtragičtější superhrdinkou DCEU. Její samostatný film byl náhle zrušen. A to i přesto, že už za něj studio utratilo kolem 90 milionů dolarů, na veřejnosti se objevila první oficiální fotka a natočené záběry byl na cestě do střižny. Takový zvrat událostí šokoval celý Hollywood, kde jsou zvyklí na ledaco. Batgirl připravovaná exkluzivně pro streamovací službu HBO MAX zůstala nedokončená a film pravděpodobně už nikdy neuvidíme. RIP.

Black Adam: Vše, co musíte vědět

Black Adam: Vše, co musíte vědět

Avengers vystřídají Thunderbolts: Marvel odhalil nový tým

Avengers vystřídají Thunderbolts: Marvel odhalil nový tým

Marvel: Filmy a seriály, vše, co se chystá

Marvel: Filmy a seriály, vše, co se chystá

 

Články odjinud