Triky pro Princeznu zakletou v čase: Kouzlení s VFX

Triky pro Princeznu zakletou v čase: Kouzlení s VFX
Sdílej
 
Pokračování oblíbené pohádky Princezna zakletá v čase vypadá jako velké fantasy dobrodružství. Je to i díky trikům QQ Studia. Jak se kouzlí s vizuálními efekty?

Žádná moderní pohádka, sci-fi a ani superhrdinská podívaná se neobejde bez vizuálních efektů, které se v branži označují zkratkou VFX. Představte si, jak by vypadala filmová magie nebo zámek z fantastické říše bez kouzel expertů usazených před počítačem. Obyčejně, omšele a směšně.

Přesvědčit se o tom můžete na záběrech z Princezny zakleté v čase 2. Na jedné straně jsou už dokončené, ale na druhé vypadají stejně syrově a nehotově jako ve skutečnosti, když se natáčely.

Princezna a patřičná dávka efektů

Efekty pro první díl i pokračování Princezny zakleté v čase vznikaly v ostravském QQ Studiu, které funguje už od roku 1992. „Dětské tvorbě se věnujeme velmi rádi,“ říká výkonný producent Robert Černý. „Pro Déčko vyrábíme pořad Ty Brďo a podílíme se na Dracích v hrnci. V oblasti filmové jsme spíše ještě takoví princové,“ usmívá se.

Video se připravuje ...

Princezna zakletá v čase 2: Česká pohádka jako fantasy plné triků • Zdroj: Oberon Studios/YouTube

I když se QQ Studio začalo podílet na filmech teprve nedávno, jeho práce se dá srovnávat se zahraničními projekty. V Princezně 2 je přes 700 efektů, to znamená asi dvaapůlkrát více než v jedničce. „Posunuli jsme se od pohádky více do žánru fantasy a tam je potřeba patřičná dávka triků,“ vysvětluje Robert. „Diváci jsou na to zvyklí a jsou stále poučenější, takže poznají nedostatky a náležitě to také umí okomentovat.“

Podruhé zakletá

Robert prozrazuje, že pokračování Princezny zakleté v čase bylo zatím nejnáročnějším projektem, na kterém QQ Studio pracovalo. „Ve filmu je velká spousta triků, retuší, speciálních efektů, které nejen vyrábíme, ale také většinu vymýšlíme. Náročné to je také nejen kvůli množství práce, ale také nedostatku času, který na to máme,“ říká.

Natáčení pohádky probíhalo od minulého března do srpna a do kin jde už teď v listopadu. „Takže jsme pracovali souběžně se střihem filmu, kdy nám ze střižny putovaly části filmu, které jsme zpracovávali. Bylo to hodně velké dobrodružství…“ dodává Lukáš Najbrt, který patří k zakladatelům QQ Studia a dohlížel na vše jako VFX supervizor.

Trik na triky

Lukášova práce na Princezně 2 začala už s první klapkou hektického natáčení. VFX supervizor musí být na place a zajistit, že jsou trikové záběry natočeny tak, aby se pak vizuální efekty opravdu daly vyrobit. Digitální kouzla totiž není možné jen tak „připlácnout”, kam někoho napadne. Vezměte si třeba runy, které postavy „kreslí“ ve vzduchu – ty mají přesně daný tvar, který musí herci zvládnout a efektáři pak dokonale „vybarvit“ triky.

„Když se natáčelo ve středověké vesnici na Barrandově, byl plán tak nabitý, že se střídaly dva štáby a točilo se 24 hodin denně po dobu jednoho týdne. To pak supervizor neví, kam dřív skočit. Když si přivede posilu, tak se z ničeho nic štáb rozdělí a současně natáčí třeba na třech místech. Zkrátka během toho týdne jsem nachodil a naběhal asi 60 kilometrů.“

Z domu i ze zahraničí

Lukáš vysvětluje, že: „Normální doba pro výrobu triků takového rozsahu jako v Princezně 2 je až dva roky. „My jsme měli roku čtvrt, takže jsme věděli, že v obvyklé sestavě čtyř lidí to nemůžeme stihnout. Studio v takové situaci rozhodí sítě a shání externí spolupracovníky."

„Problém je, že triků se dělá spousta a lidí se zkušenostmi moc není. Takže pro nás pracují studenti, začátečníci a jen pár zkušených tvůrců. Navíc nejsou s námi ve studiu, ale pracují z domu a často i ze zahraničí. Takže musíte pořád kontrolovat, co a jak dělají. A to zabere také hodně času.“

Před... •  QQ Studio

...a po! •  QQ Studio

Kouzla jsou dřina

Kvůli trikům pro pokračování Princezny zakleté v čase vzniklo v QQ Studiu tvůrčí hnízdo. „Tam směřovala práce včeliček, co dělaly z domova,“ doplňuje Robert. „Buď práci posílali elektronicky, nebo se zastavili a předali ji osobně, ale takových moc nebylo. Na jedničce pracovalo na obrazové postprodukci zhruba deset lidí, nyní to byl více než dvojnásobek.“ Efektní kouzla jsou prostě pořádná dřina.


Princezna zakletá v čase 2

Ambiciózní pohádka o princezně, která je zakletá v čase, takže znovu a znovu prožívá ten samý den, dokud se jí nepodaří kletbu zlomit, měla šťastný konec. Pokračování se více zaměřuje na postavu alchymistky Amélie. Ta získala zakázanou kouzelnou moc a částečně ovládá tok času. Ale způsobuje jí to samé problémy. S pomocí přátel princezny Elleny a prince Jana musí také bojovat s novou hrozbou. Pán run chce ovládnout magii v celé říši a nezastaví se před ničím.

Režie: Petr Kubík

Hrají: Eliška Křenková, Natalia Germaniová, Marek Lambora, Simona Zmrzlá, Vojtěch Kotek

Premiéra: 17. 11. 2022

Enola Holmesová: Náctiletá sestra největšího detektiva

Enola Holmesová: Náctiletá sestra největšího detektiva

Film a knihy v ABC: Divnosvět připomíná dobrodružství Indiana Jonese

Film a knihy v ABC: Divnosvět připomíná dobrodružství Indiana Jonese

Marvel: Filmy a seriály, vše, co se chystá

Marvel: Filmy a seriály, vše, co se chystá

 
 

Články odjinud