Asterix a Obelix: Nepřemožitelní Galové v Říši středu

Asterix a Obelix: Nepřemožitelní Galové v Říši středu
Sdílej
 
Důvtipný prcek Asterix a objemný obr Obleix zažijí nové filmové dobrodružství. V komiksech byste ho hledali marně. Nepřemožitelní Galové vyrazili do Říše středu.

Je rok 50 před Kristem. Celá Galie je obsazena Římany... celá? Ne! Skutečné historické prameny sice tvrdí něco jiného, ale v příbězích se sympatickými galskými hrdiny zůstává jedna vesnice nedobytá a nepokořená.

Stojí na nejzápadnějším výběžku země, kde žije Asterix, jeho věrný kamarád Obelix a ještě mnoho jejich dalších sousedů se jménem, které zásadně končí na X. Když jim hrozí nebezpečí, loknou si kouzelného lektvaru a rázem je každý z nich nepřemožitelný silák. Chudáci Římané!

Jak se zrodili Asterix a Obelix

První dobrodružství s vždy dobře naladěným Asterixem se začalo objevovat na pokračování ve francouzském časopisu Pilote už na konci roku 1959. Během následujících sedmi desetiletí vyšlo 39 příběhů, které dobře známe z komiksových alb poctivě vydávaných i v češtině.

Video se připravuje ...

Asterix a Obelix: Říše středu, český triler • Zdroj: Bioscop

Asterixe si vymyslel scenárista René Goscinny, autor Mikulášových patálií a humorných komiksových westernů s Lucky Luckem. Původně si představoval silného galského bojovníka. Jenže kreslíř Alberto Uderzo to viděl jinak: Načrtl důvtipného prcka. Ale pak měl asi pocit, že ještě zbývá zaplnit kus stránky. A tak se zrodil objemný Obelix.

(Skoro) jako ve skutečnosti

Asterixovy příběhy se odehrávají ve skutečném historickém období Galských válek. Během nich římský vojevůdce Julius Caesar dobyl velkou část dnešního území Francie, které bylo obýváno různými keltskými kmeny.

Caesar o tom napsal knihu Zápisky o válce galské, která sice více odpovídá skutečnosti, ale je podstatně méně humorná. Vtipem a nadsázkou se Asterix ohání častěji než mečem. A nejen na komiksových stránkách, ale i v mnoha filmech.

Asterix a Obelix jsou vždy dobře naladění! •  Profimedia.cz

Galové poprvé v Říši středu

Francouzští dobrodruzi Asterix a Obelix to po vzoru amerických superhrdinů dotáhli až do hraného filmu. Mnoho z těch dnešních přitom v klidu předběhli. Novinka Asterix a Obelix: Říše středu je už pátý díl série, která začala v roce 1999.

Hlavní hrdinové se v ní poprvé vydají do daleké a exotické Číny, kde se snaží pomoct svržené císařovně. Jenže ani na druhé straně světa nemají klid od ambiciózního Caesara a jeho legií. Vládce Říma by si rád přivlastnil další říši. Na jeho vojáky se naštěstí dá spolehnout jen v jednom – že pod pěstmi Asterixe a Obelixe popadají jako hrušky.

Nový začátek

Do Říše středu, jak se přezdívá Číně, se nejslavnější Galové vydávají vůbec poprvé. V klasických komiksech byste tentokrát listovali a hledali marně. Zápletka nového hraného filmu poprvé vychází z původního scénáře. I když se původně uvažovalo o zfilmování Asterixe na Korsice.

Před začátkem natáčení producenti navštívili Čínu v doprovodu francouzského prezidenta Macrona, aby se domluvili na spolupráci. Ale kvůli pandemii nemoci Covid-19 nakonec museli zůstat ve Francii a Maroku. Nový film má být zároveň restartem celé série a představit Asterixe dalším fanouškům.

Asterix a Obelix: Říše středu

Režie: Guillaume Canet

Hrají: Guillaume Canet, Gilles Lellouche, Marion Cotillardová, Vincent Cassel,

Jonathan Cohen

Premiéra: 2. 2. 2023

Asterix a animáky

Když se řekne Asterix, mnoha z nás se vybaví nejen komiksy nebo hrané komedie, ale hlavně celovečerní animáky. Však už jich taky existuje celá desítka! První z nich Asterix a Galové vznikl už na konci 60. let minulého století, zatím poslední Asterix a tajemství kouzelného lektvaru měl premiéru v roce 2018.

Filmy většinou celkem věrně kopírují děj komiksových alb, dokonce se i stejně jmenují. Klasickou animaci v posledních letech vystřídalo digitální 3D. Letos má být uveden také nový seriál, který připravuje streamovací služba Netflix.

Asterix a Obelix: Soutěž o stavebnici Playmobil

Asterix a Obelix: Soutěž o stavebnici Playmobil

Úžasný Mauric: Na Zeměploše je možné všechno

Úžasný Mauric: Na Zeměploše je možné všechno

Marvel: Filmy a seriály, vše, co se chystá

Marvel: Filmy a seriály, vše, co se chystá

 

Články odjinud