Připrav se, hrajem: Ale s knížkou v ruce!

Připrav se, hrajem: Ale s knížkou v ruce!
Sdílej
 
Gamebooky ze sérií Lone Wolf a Fighting Fantasy přináší jedinečný herní zážitek. Je jen na vás, co se v nich bude dít. Obě nabízí napínavé výlety do magických světů plných nástrah i epických momentů. Abyste si je užili, stačí knížka, kostka a tužka.

Gamebook neboli herní kniha je fenomén známý už desítky let. Představte si ho třeba jako hraní Dračího doupěte: Prozkoumáváte hluboké jeskyně plné skřetů či magické lesy, jen nesedíte s partou kamarádů u stolu, ale čtete knížku.

Ta nahrazuje i pána jeskyně, jehož hlas jako kdyby k vám promlouval přímo ze stránek. Čtete například pasáž popisující cestu k hradu. Na jejím konci je otázka, zda chcete prozkoumat okolí nebo půjdete k bráně zavolat na strážné, aby vás pustili dovnitř? Podle toho, co si zvolíte, vás kniha odkáže na další stránky s popisem, co následuje po vašem rozhodnutí.

Gamebook, meč a magie

Úplně první gamebooky se objevily už ve 30. letech minulého století. Nástup popularity zažily až v letech sedmdesátých, kdy se rozšířila fantasy a speciálně její žánr sword & sorcery, tedy meč a magie.

Ten často vypráví příběhy osamělých hrdinů či skupinek dobrodruhů čelících jednomu nebezpečí za druhým. Jednou prolézají jeskyni obydlenou příšerami, jindy na vrcholcích hor čelí obrům. Nejslavnějším příkladem žánru meč a magie je postava barbara Conana z povídek Roberta E. Howarda. Gamebooky jsou na taková dobrodružství jak dělané. 

Legendy Steve Jackson a Ian Livingstone

V roce 1980 začala vycházet knižní série Fighting Fantasy, jejímiž autory byli Steve Jackson a Ian Livingstone. Brzy se z těchto knih staly jedny z nejslavnějších gamebooků světa.

Dohrát je byla kvůli vyšší obtížnosti docela výzva, ale nabízely parádní atmosféru, krásné stylové ilustrace a rozmanitá prostředí. Jednou šlo o typický fantasy příběh, jindy sci-fi o letu raketou do neznáma. V 90. letech si díky českému překladu získala série velkou popularitu i v Česku. 

Legendárním autorem gamebooků je Ian Livingstone •  Mytago

Bojovná fantasy

Knihy mají pevnou vazbu a nové obálky, jinak ale nabízí ten samý intenzivní zážitek jako kdysi. Třeba v knize Čaroděj z Ohňové hory se vydáte za pokladem tajemného mága, v Prokletém hvozdu budete prozkoumávat nebezpečný Černoles. Pomyslným vrcholem Fighting Fantasy byla série Magie, čtyřdílná výprava za záchranou říše Analand. Ta na nové české vydání zatím čeká.

Osamělý vlk Lone Wolf

Další slavná série gamebooků Lone Wolf nabízí odlišný zážitek. Odehrává se celá ve světě zvaném Magnamund a na pokračování vypráví příběh posledního z rytířů řádu Kai. Hraní tak připomíná epický seriál, kde se s vaším hrdinou sžijete a procházíte v jeho kůži jedno dobrodružství za druhým.

Je tu kladen větší důraz na budování epického světa, ale i vývoj vaší postavy nebo práci s inventářem. Autor Joe Dever patří mezi legendy žánru, a protože po něm převzal štafetu jeho syn Ben, nové díly Lone Wolfa vychází dodnes. 

Gamebooky jako Lone Wolf vám nabídnou vaše vlastní dobrodružství •  Mytago

Knížka, kostka a tužka

Kdybychom měli Fighting Fantasy a Lone Wolf srovnat, každá série je něčím jiná. První se zaměřuje na krátké rozmanité příběhy, druhá vytváří epický svět, do něhož se budete rádi vracet. Zároveň obě nabízí napínavé výlety do magických světů plných nástrah i epických momentů.

Abyste si je užili, stačí málo: knížka, kostka a tužka. Je skvělé, že u nás po třiceti letech knihy opět vychází, protože jde o legendy, na kterých vyrůstalo už několik generací fanoušků fantasy, třeba i vaši rodiče. A číst je stojí za to i dnes. 

Lone Wolf a Fighting Fantasy:

Kolik jich je?

Dohromady vyšlo 30 knih ze série Lone Wolf. Do češtiny bylo přeloženo 22 z nich, na další se ještě čeká. Fighting Fantasy napočítáte v anglickém originále 71, v češtině jich zatím je 41. Ke knihám jsou i dodatky. Zejména průvodní listiny a mapy k Lone Wolf můžete stáhnout na adrese mytago.cz.

Barbar Conan: Díky Marvelu se vrací muž s mečem

Barbar Conan: Díky Marvelu se vrací muž s mečem

Sherlock Holmes vs. Moriarty: Zahrajte si na detektiva

Sherlock Holmes vs. Moriarty: Zahrajte si na detektiva

Dračí doupě online: Kostky nepotřebujete

Dračí doupě online: Kostky nepotřebujete

 

 

Články odjinud