Dungeons a Dragons: Kostky jsou vrženy

Dungeons a Dragons: Kostky jsou vrženy
Sdílej
 
V novém dobrodružném fantasy filmu Dungeons & Dragons: Čest zlodějů, který vznikl podle amerického Dračího doupěte", jsou kostky vrženy. Zlo a temnota ohrožují celý svět. Jediný, kdo je může zastavit, je hlavní hrdina a jeho kamarádi.

Že to znáte? V případě Dungeons & Dragons je to trochu jinak: Hrdina je spíš průšvihářem, který je navíc za tu temnou hrozbu tak nějak zodpovědný. Potulný bard a zloděj Edgin ukradl magický artefakt, svěřil ho do nesprávných rukou a teď stojí proti armádě nelítostných zabijáků a mocných čarodějů. Nezbývá mu, než dát dohromady partu neohrožených dobrodruhů. Přesvědčit je, že není až takový zmetek, a napravit, co spískal.

Dungeons & Dragons nebo Dračí doupě?

Takové nebo velmi podobné dobrodružství byste klidně mohli sami zažít ve stolní hře Dungeons & Dragons (v Česku je známá místní varianta Dračí doupě). Nový fantasy film s podtitulem Čest zlodějů totiž vychází z legendární hry na hrdiny americké společnosti Wizards of the Coast a odehrává se ve stejném fantastickém světě akce a kouzel. RPG, které poprvé vyšlo v roce 1974 v Americe, později zásadně ovlivnilo videohry. A v průběhu desetiletí ovládlo fantazii už několika generací fanoušků.

Filmový humor a magie

Záměr je jasný. Převést fantasy dobrodružství, která probíhají třeba i na vašem stole, na filmové plátno. A pokud možno odstartovat novou sérii. A zároveň doufat, že od posledního katastrofálního pokusu, který se česky jmenoval Dračí doupě a snažil se těžit z úspěchu Pána prstenů, už uběhla dost dlouhá doba. Dvě dekády by měly stačit na to, aby se zhojily i ty nejhlubší rány. Ale nový film na to přece jenom jde trochu jinak. K mečům, magii a fantastickým bestiím přidává ještě humor.

Pochybní hrdinové

Hrdinové nového fantasy filmu Dungeons & Dragons nejsou ani tak neohrožení jako spíše prohnaní, všemi mastmi mazaní a poněkud pochybní. Edgin se pasuje do role stratéga, který vymýšlí nové plány, když staré selžou. Znamená to tedy, že se nepovede nic, s čím přijde? Někdy mu nevěří ani jeho nejlepší kamarádka neohrožená barbarská válečnice Holga. A na první pohled neoslní ani nejistý půlelf a čaroděj nebo nesmělá druidka, která umí měnit podoby. Rytíř v zářivé zbroji sice vypadá statečně, jenže nerozumí vtipu.

Triky Baby Yody

Velkolepé akční scény jsou nevyhnutelně nabité speciálními digitálními efekty. Ale stejný důraz byl kladen i na praktické triky. Ty dostalo na starosti studio Legacy Effects, díky kterému ožil třeba Baby Yoda v seriálu Mandalorian. Dvojice režisérů John Francis Daley a Jonathan Goldstein se hlásí k fanouškům hry, takže nechybí odkazy pro zasvěcené – třeba smrtící želatinová kostka. Zároveň platilo jednoduché pravidlo: Co se ve filmu děje, musí pochopit všichni, dokonce i mamka! Takže manuál tentokrát nepotřebujeme. Aspoň v kině ne a pak se uvidí.

Dungeons & Dragons: Čest zlodějů

Režie: Jonathan Goldstein, John Francis Daley

Hrají: Chris Pine, Michelle Rodriguezová, Regé-Jean Page, Sophia Lillisová, Hugh Grant

Premiéra: 30. 3. 2023

Podivné věci na stole

Dungeons & Dragons je znovu hodně populární i díky tomu, že se objevila v seriálu Stranger Things. Jeho mladí hrdinové jsou vášniví hráči a skutečná monstra, se kterými se potýkají, dokonce pojmenovali podle příšer ze hry. Americký „dračák“ se objevil už ve filmu E. T. – Mimozemšťan z roku 1982. Je mu taky věnován celý jeden díl seriálu Městečko záhad.

Kam čert nemůže…

V 80. letech dvacátého století vyvolala hra Dungeons & Dragons všeobecnou paniku v americké společnosti. Různé náboženské skupiny šířily přesvědčení, že je spojená s uctíváním ďábla a čarodějnictvím. Podporovala podle nich i (sebe)vražedné myšlenky. A v neposlední řadě kritikům vadilo obnažené ženské poprsí, většinou vyobrazené na ilustracích různých příšer. K mnohým hráčům se okolí chovalo vyloženě nespravedlivě, i když se to, že by opravdu propadali satanismu, samozřejmě nikdy neprokázalo.

Marvel: Filmy a seriály, vše, co se chystá

Marvel: Filmy a seriály, vše, co se chystá

Tři mušketýři a d’Artagnan jsou znovu všichni za jednoho

Tři mušketýři a d’Artagnan jsou znovu všichni za jednoho

Shazam: Hněv bohů - Rodina je základ týmu

Shazam: Hněv bohů - Rodina je základ týmu

 

Články odjinud