Setkání čtvrtého (filmového) druhu

Setkání čtvrtého (filmového) druhu
Sdílej
 
Filmy se mimozemskými civilizacemi jen hemží. Není divu, téma je pro diváky atraktivní a pro filmaře vděčné.

Foto
Navíc jim nabízí tvůrčí svobodu. Lidé by se možná už ani nedivili, kdyby na Zemi přistálo UFO, ale rozhodně by se divili, kdyby posádka nevypadala ani jako E.T. mimozemšťan, ani jako postavičky s oblou hlavou ze seriálu Akta X.

E.T. mimozemšťan

Foto

E.T. mimozemšťan je nejznámější film režiséra Stevena Spielberga. Marťánek se na Zemi spřátelí s chlapcem Elliotem z losangelského předměstí, který ho vytáhl z pořádné bryndy poté, co E.T. vinou své zvědavosti uvízne na planetě Zemi. Ujme se ho a pomůže mu navázat spojení s vesmírným domovem. Nechybí pořádně dobroduržná zápletka - E.T. se rozstoná a jednu chvíli to dokonce vypadá, že zemřel. Jak se mu nakonec podaří dostat domů?

Akta X

Foto

Přeslavný science fiction seriál a jeho neméně slavní představitelé, David Duchovny v roli agenta Muldera a Gillian Andersonová jako Dana Scullyová, se na obrazovce objevili v roce 1993. Duo speciálních agentů FBI si okamžitě získalo popularitu. Mimozemšťané vystupují v seriálu téměř neustále. Unesou agentku Scullyovou, jejich lodě padají na zem a agentské duo neustále nějaké podivné tvory zkoumá. Ze seriálu pochází hláška "pravda je někde ve hvězdách".

Válka světů

Foto

Adaptace stejnojmenného románu H. G. Wellse o invazi Marťanů na Zemi je proti předloze přesunuta do žhavé současnosti. Film je poselstvím o tom, že při momentech zásadních pro naši civilizaci se musí lidstvo semknout a držet pohromadě, nehledě na osobní problémy a nenávisti. Titulní roli dělníka s nespokojenou rodinou ztvárnil Tom Cruise.

Na knižní předloze je zajímavé zejména to, že její rozhlasová adaptace vyvolala v roce 1938 v USA masovou paniku. Více než polovina padesátiminutové rozhlasové hry totiž napodobila skutečné rozhlasové vysílání natolik přesně, že jí velká část obyvatelstva uvěřila a začala se připravovat na útok mimozemšťanů. A jen tak mimochodem - Válka světů se vysílala roku 1944 v Chile s podobným ohlasem.
Foto

Tenkrát byla ve městě Santiago dokonce zmobilizována armáda.
Ještě o pár let později, v roce 1949, vypukla při rozhlasovém vysílání v ekvádorském městě Quito panika, která vyvrcholila podpálením rozhlasové stanice a redakce místních novin, při němž zahynulo dvacet lidí.

Mars útočí


Skvělá planeta, zabereme ji! Aneb trocha humoru ve světě UFO rozhodně neškodí a komedie s Jackem Nicholsonem v hlavní roli jej nabízí vrchovatě! Mimozemšťané v režii Tima Burtona mají velké měkké mozky, laserové pušky a jsou oživeni skvělými efekty!

Znamení

Foto

Jak by vám bylo, kdybyste byli farmáři uprostřed nekonečných polí a lánů a najednou se vám začala plašit zvířata, vaše děti by slyšely podivné rozhovory a ještě jste na střeše uviděli divnou postavu? A co teprve, kdybyste v televizi zjistili, že celá Země je zřejmě cílem vesmírné invaze? Proč mimozemšťani přicházejí? Chtějí s námi komunikovat, nebo zničit civilizaci?

Pitva mimozemštana


Po zhlédnutí tohoto snímku, který formou historického dokumentu nabízí vysvětlení nejslavnějšího ufonského případu všech dob z amerického Roswellu z roku 1947, nevíte, co je a co není pravda.
Foto

Americká vláda vám k tomu dodnes nic konkrétního neřekne. Pochybnosti vám však nezabrání se u tohoto pohodového filmu královsky bavit...