Děti Nagana: Zlatá devadesátá po čtvrt století

Děti Nagana: Zlatá devadesátá po čtvrt století
Sdílej
 
Děti Nagana je nová česká hokejová komedie o vítězství českého týmu ve zlatých devadesátých letech, která ukazuje, že překonat mantinely nepochopení může být legrace.

V roce 1998 se podceňovaný český hokejový tým probojoval do finále Zimních olympijských her v Naganu a získal zlato. Byla to naprostá senzace. Náměstí od Prahy po Ostravu zaplnily davy a celou zemí se nesl pokřik „Kdo neskáče, není Čech“.

Hokejové horečce propadlo i hodně kluků a holek, kteří sledovali finálové zápasy přímo ze školních lavic. Při pohledu na Jágra, Haška nebo Růžičku mnozí toužili taky popadnout hokejku, vyrazit na led a střílet góly. Že to mohla být nejen zábava, ale i velká legrace, ukazuje nová rodinná komedie Děti Nagana.

Čtvrt století od Nagana

Od hokejového turnaje století uplynulo 25 let. Děti Nagana vstupují do kin 22. února, takže na den přesně od slavného finále. Dvanáctiletý Dominik, kterému říkají Dom, se chce stát hokejistou. Ale rodiče tomu nevěří. Nemají peníze a nechtějí platit za něco, s čím synek zase sekne, když ho někdo naštve.

Dominik dokonce neumí ani pořádně bruslit a je přesvědčený, že to jako brankář moc nepotřebuje. A větší kluci s ním nechtějí nic mít. Do mantinelů nepochopení zkrátka naráží na všech stranách. Jediné řešení je složit vlastní tým podceňovaných outsiderů, jako je hromotluk Honan, nerd Kesini nebo sympatická holka Káťa.

Splněné dětské sny

„Vedle hokeje a plnění snů jsou Děti Nagana o kamarádství, lásce, rodičovství. Kluci řeší trable ve škole i doma, Dominik už taky pokukuje po holce ze sousedství,“ říká scenárista a režisér Dan Pánek.

Děti Nagana: Česká komedie o hokejovém zázraku •  Bontonfilm CZ

A nechybí ani malé-velké překvapení, kterou je účast hokejové legendy Dominika Haška. Ten se sice nakonec nedostal na Hrad, jak zněl další tehdejší slavný pokřik. Ale když se rozhodovalo Nagano, byl u toho. Přímo v bráně.

Děti Nagana

REŽIE: Dan Pánek

HRAJÍ: Tom Brenton, Fabian Šetlík, Johanka Racková, Hynek Čermák

PREMIÉRA: 22. února 2023

Ant-Man startuje pátou fázi Marvelu: Kang Dobyvatel přichází

Ant-Man startuje pátou fázi Marvelu: Kang Dobyvatel přichází

Pán stavebnic: Jedno LEGO vládne všem

Pán stavebnic: Jedno LEGO vládne všem

Asterix a Obelix: Nepřemožitelní Galové v Říši středu

Asterix a Obelix: Nepřemožitelní Galové v Říši středu

Klíčová slova:
film, hokej, Nagano, Děti Nagana, Nagano 1998
 

Články odjinud