Jaromír Jágr si na ábíčko vzpomíná

Sdílej
 
Své hokejistické začátky prožil Jaromír Jágr na bruslích, které se připevňovaly k botám. Skutečné brusle dostal až v sedmnácti.

Své hokejistické začátky prožil Jaromír Jágr na bruslích, které se připevňovaly k botám. Skutečné brusle dostal až v sedmnácti.
Z Čech se už jako slavný hokejista dostal do Ameriky, a když v hokeji dosáhl nejvyšších met, dokončil si u nás maturitu. Každou šanci využil jak se dalo a pokud něco zmeškal, dokázal to dohonit.

Foto
Kdy jste začal s hokejem?
Od čtyř let se mnou začal táta lehce bruslit na Čabárně, to je rybník u Hnidous, a v šesti letech mě přivedl na zimní stadion Kladno.

Přál jste si být vždycky hokejistou?
Bylo to moje tajné přání a táta s mámou mě k tomu vedli. Též jsem uměl lyžovat a rád jsem maloval, což mě baví doposud.

Kdo byl v mládí vaším životním vzorem?
Jako kluk jsem vzhlížel k americko-kanadské NHL a vzorem mi byli hokejisté Wayne Gretzky a pak Mario Lemieux.

Měl jste tenkrát i jiné koníčky kromě sportu?
Sport je můj největší koníček. Protože jsme měli hospodářství, tak bylo vše zaměřeno na hospodaření. K tomu jsem každý den trénoval, a tak na koníčky zbylo málo času. Na dětství ale vzpomínám rád, bylo krásné.

Vzpomínáte i na časopis ABC?
Je to už hrozně dávno, ale pamatuji, že tam bylo hodně kvizů a skládaček. Vystřihovánky a řešení různých úkolů ve mně bystřily logické myšlení. Taky si pamatuju, že ábíčko nebylo moc k dostání a proto jste musel mít známosti v trafice.

Jak si představujete časopis ABC dnes?
V mysli bych si to představil, ale skutečnost bude asi jiná. Až přijedu do Čech, tak si ho koupím a porovnám. Papír bude jistě kvalitnější a články ještě přitažlivější, neboť už žijeme v jiné době.

Děkujeme za rozhovor.
Když jste se na mě obrátili, tak je mojí příjemnou povinností Vám popřát vše nejlepší a čtenářům hodně zdaru a dobrou náladu při čtení ABC. A dětem hodně radosti, aby mohly vzpomínat na dětství jako já. Z Washingtonu vás srdečně zdraví Jarda Jágr.

Jaromír Jágr se narodil roku 1972 ve vesnici Hnidousy, která je dnes součástí Kladna. Získal s týmem Pittsburghu dvakrát Stanleyův pohár, je několikanásobným držitelem Zlaté hokejky i Art Ross Trophy za nejproduktivnějšího hráče základní části a nevyhnulo se mu ani ocenění za nejlepšího hráče sezony. Na mistrovství světa v roce 1990 získal bronzovou medaili a českému olympijskému týmu v Naganu v roce 1998 pomohl ke zlatu. Nyní hraje za tým Washington Capitals.