Sherlock Holmes vs. Moriarty: Zahrajte si na detektiva

Sherlock Holmes vs. Moriarty: Zahrajte si na detektiva
Sdílej
 
Legendární detektiv Sherlock Holmes se vrací do akce v nové deskové únikové hře. Jeho úhlavní nepřítel, proradný profesor Moriarty, opět spřádá temné plány. Recenzi ABC najdeš tady. Plus ábíčko vyzkoušelo programovatelného robota ze stavebnice Merkur mCar a sluchátka Logitech H390.

Hry v ABC:

ÚNIKOVÁ HRA

Sherlock Holmes vs. Moriarty

Zahrajte si na Sherlocka

Legendární detektriv Sherlock Holmes se vrací do akce. Jeho úhlavní nepřítel, proradný profesor Moriarty, opět spřádá temné plány. Jediný, kdo ho může porazit, je slavný detektiv z Baker Street.

Více kniha než deskovka

A právě za Sherlocka si zahrajete ať už sami, nebo s partou kamarádů. Únikové deskovky jsou většinou souborem hádanek a hlavolamů, které dovedou překvapit. Sherlock Holmes vs. Moriarty je sice únikovka, ale svým způsobem má blíž ke gamebooku, tedy knihám, u kterých vy sami vytváříte příběh dalším postupem.

Sherlock Holmes vs. Moriarty: Zahrajte si na detektiva v únikovce •  Blackfire

Čeká vás pět scénářů, během kterých navštívíte londýnskou koncertní síň St. James Hall, Sherlockovu kancelář na Baker Street i Reichenbašské vodopády, známé to místo, kam spisovatel Arthur Conan Doyle umístil scénu posledního souboje Holmese a Moriartyho.

Seznamte se s Holmesem

Zatímco většina únikovek klade důraz na puzzly, tady je v hlavní roli příběh. Hlavolamy někdy dovedou potrápit, jindy jimi prosvištíte. Jejich luštění z karet s obrázky ale v kombinaci s jednoduchými pravidly napsanými opět na kartách dokazuje, že by tu neměly být žádné záseky a důležité je rozvíjet vyprávění.

Uniková deskovka Sherlock Holmes vs. Moriarty •  Blackfire

O světě slavného detektiva se dozvíte hodně. Kromě odkazů na Doyleovy romány ve hře najdete i nápady, které filmy se slavným detektivem zhlédnout či tipy na vážnou hudbu, jakou si pro lepší atmosféru k luštění pustit. Sherlock Holmes vs. Moriarty není moc obtížná únikovka, zábavně vás ale seznámí s fenoménem slavného detektiva a po dohrání budete mít spoustu tipů na další Sherlockova dobrodružství.

SHRNUTÍ: Jednodušší únikovka ze světa Sherlocka Holmese.

ZAPŮJČIL: Blackfire

Enola Holmesová: Náctiletá sestra největšího detektiva

Enola Holmesová: Náctiletá sestra největšího detektiva

STAVEBNICE/ROBOT

MERKUR mCar

Robot z klasické stavebnice

Klasická česká stavebnice má v nabídce programovatelné robotické auto.

Převážně červené děravé dílky, to je úžasná stavebnice Merkur, která bavila už vaše pradědečky. Nedávno oslavila 100 let. Ovšem Merkur jde stále s dobou. Můžete si na něm osvojit robotické programování. K tomu je ideální stavebnice Merkur cCar.

BBC micro:bit

BBC micro:bit je mozek celého robota. Vy určujete, co si bude váš mCar „myslet“. Pomocí jednoduchých instrukcí mu řeknete, co má dělat. Nejlepší na tom je, že NEMUSÍTE umět programovat! Jestli umíte skládat puzzle, klidně se můžete pustit do sestavení programu pro mCar. Je to opravdu snadné. Podívejte se na makecode.com.

MERKUR mCar: Robot z klasické stavebnice •  Merkur

Baterie

Každý robot potřebuje energii. Tu mu dodá čtveřice běžných baterií AA 1,5V.

Čidla

Na přední stranu auta je možné namontovat různá čidla, která pomohou mCaru zorientovat se v prostoru. Může to být třeba ultrazvukový měřič vzdálenosti, díky kterému mCar nenabourá do zdi, nebo senzory pro sledování čáry. Robot pak pojede po nakreslené černé čáře úplně sám. Možností je skutečně hodně.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM+

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa bez reklam na 9 webech.

 

Články odjinud