Sherlock Holmes: Když se řekne detektiv + UKÁZKY Z FILMU UVNITŘ

Sherlock Holmes: Když se řekne detektiv + UKÁZKY Z FILMU UVNITŘ
Sdílej
 
Jedním ze zakladatelů detektivních žánrů byl skotský lékař a spisovatel Arthur Conan Doyle. Jeho literárního hrdinu Sherlocka Holmese zná každý i dnes, téměř po 120 letech.

 

Hubený, náladový detektiv s orlím nosem, kostkovanou čapkou, pláštěm a dýmkou se poprvé představil na stránkách anglického časopisu Beeto’s Christmas Annual v roce 1887. Román Studie v šarlatové, kde Sherlock Holmes řeší prapodivnou vraždu v opuštěném domě, vycházel v tomto časopise na pokračování. Další případy stále oblíbenějšího detektiva, který se nikdy nemýlí, na sebe nenechaly dlouho čekat. Už v roce 1891 díky detektivním povídkám z časopisu The Strand Magazine znala Sherlocka Holmese nejen celá Anglie, ale i zbytek světa.

 

Ve dvou se to lépe táhne

Nenápadný chlapík doktor John H. Watson se stal Sherlockovým přítelem a partnerem pro řešení případů hned ve Studii v šarlatové. Nad každou objasněnou záhadou kroutí nevěřícně hlavou a obdivuje Holmesovy metody. Seznámili se, když Watson hledal v Londýně spolubydlícího do svého bytu. Známý doporučil ke spolubydlení jistého Sherlocka Holmese. Podivínský hubeňour, který není věčně doma a pokud ano, tak je zahloubaný do knih. Ideální spolubydlící, zdálo by se. Tedy až na to hraní na housle v nočních hodinách, jak později Watson zjistil. A tak se Baker Street číslo 221 B stalo nejznámější londýnskou adresou. Dnes na stejné adrese najdete muzeum Sherlocka Holmese. Mohlo by se zdát, že je dr. Watson zcela zbytečnou postavou, ale opak je pravdou. To právě díky Watsonovi známe Holmesovy detektivní případy. Vzal na sebe totiž roli jakéhosi kronikáře a všechny příhody sepsal. Díky Watsonově pozorování se dovídáme o Holmesovi věci, kterých bychom si sami možná ani nevšimly. Napsal například toto:

„Holmes jako detektiv vyniká mimořádným analytickým myšlením, má hluboké znalosti ve vědeckých oborech jako chemie a anatomie, vyzná se bezchybně v britských právech a nastudoval snad všechny zločiny spáchané v 19. století. Miluje hru na housle a skvěle boxuje i šermuje, ale v jiných "pro něj nepotřebných" oborech jakými jsou politika, filozofie či literatura naprosto tápe.“


 

Holmes v Čechách

V povídce Skandál v Čechách navštíví český šlechtic se škraboškou na obličeji Sherlocka v jeho bytě na Baker Street. Sherlock samozřejmě díky své dedukci okamžitě rozpozná v cizinci českého krále a přijme nabízený případ. Král je vydírán jistou Irenou Adlerovou, ženou s tváří anděla a mozkem génia, které propadl nejeden muž. Tato prohnaná žena se pohybuje v Londýně, takže se do naší země nepodíváme. Pro Sherlocka se Irena stala jedinou ženou, kterou v životě obdivoval, protože jej dokázala přelstít. Případ byl vyřešen na poslední chvíli a ne úplně zásluhou Sherlocka Holmese.

Kult neumírá

Kdo by neznal ze všech případů Sherlocka Holmese alespoň Psa baskervillského? Pekelný přízrak ohromného psa, kterému srší z očí a z tlamy oheň, byl kletbou seslán na rod Baskervillů. Pohybuje se mlžnými bažinami a vřesovišti v okolí

baskervillského panského sídla a číhá na svoje oběti. Podaří se Holmesovi vyřešit záhadu a zachránit tak život poslednímu muži z rodu Baskervillů? Pokud to nevíte, můžete to snadno zjistit. Městská knihovna v Praze zařadila do svého projektu knihy on-line i Sherlocka Holmese. Kromě románu Pes baskervillský si tak můžete zdarma stáhnout i další detektivní příběhy se Sherlockem Holmesem na adrese: http://www.mlp.cz/holmes/

Do kin se chystá nový film s Sherlockem Holmesem a pro pařany vyšlo několik detektivních her, kde například v kůži Sherlocka pátráte po Jacku Rozparovači.

 

Co jste o Holmesovi možná nevěděli:

  • Holmes dokázal za pár vteřin odhadnout, odkud člověk pochází a co dělal v nebližších dnech.

  • Když neřešil žádný případ, usilovně pracoval v chemické laboratoři, nebo v pitevně, kde pořád něco zkoumal.

  • Jen málokdo tuší, že v časech, kdy jeho služeb nebylo zapotřebí, se věnoval herectví. Vystupoval pod uměleckým jménem William Escott.

  • Chodil spát brzy a vstával časně ráno. Než se Watson probudil, byl Sherlock už dávno po snídani a pryč z bytu.

Sherclock Holmes •  wikipedia.org

Kdo je kdo:

Sherlock Holmes

povolání: soukromý detektiv, herec

hobby: hra na housle, box, šerm

zvláštní nadání: neomylný úsudek, dedukce

špatné vlastnosti: nespolečenský, namyšlený, sobec

 

John Hamish Watson •  wikipedia.org

John Hamish Watson

povolání: doktor, pomocník Holmese

hobby: sepisování případů

oblíbená zbraň: Revolver Webley Mk VI. ráže 455

stav: ženatý, manželka Mary Morstan

 

 

Jeden ze zakladatelů detektivek Sir Arthur Conan Doyle •  wikipedia.org

Sir Arthur Conan Doyle (1859 – 1930)

povolání: lékař, spisovatel

hobby: historie, záhady

zvláštnosti: V roce 1902 povýšen do šlechtického stavu za zásluhy v búrské válce, které se zúčastnil jako lékař

 

 

 

 

Minirozhovor

Minirozhovor s Davidem Švábem, spisovatelem a žurnalistou, jehož prapraprapradědeček Jan Šváb znal Arthura Conana Doyla a za záhadných okolností se seznámil také se samotným Sherlockem Holmesem. Davidovi vyšla nedávno povídka o jejich prapodivném setkání ve sbírce detektivních povídek Ruce vzhůru!

 

David Šváb - jeho prapraprapradědeček Jan Šváb znal Sherlocka Holmese. •  Martin Faltus

Ve své povídce píšeš, že jde v podstatě o rekonstrukci zápisků z prapraprapradědečkova deníku. Co j

e na tom pravdy?

Pravda je taková, že kromě různých rodinných historek jsem využil i publikace týkající se života Sherlocka Holmese a Arthura Conana Doyla. A také zprávy o případu Piltdownského člověka.

 

Podle záznamů je za zfalšování nálezu Piltdownské lebky zodpovědný sám Doyle. Jak je možné, že Holmes jej neprozradil a nechal vědce několik desítek let v omylu?

To je jednoduché. On totiž Sherlock ač kladný detektiv, má také hodně záporných vlastností. Mimo jiné je docela velký sobec. A tak neprozradil jméno viníka, jelikož z toho měl užitek a získal za to služby Conana Doyla. Oficiální vyšetřování záhady Piltdownského člověka ale viníka nikdy neodhalilo. Arthur Conan Doyle byl jen v okruhu podezřelých. Pravdu znali vždy jen sám Doyle, Sherlock a můj praprapraděda.

 

V povídce se m

luví o nějaké knize, kterou věnoval Doyle Tvému prapra... Co to bylo za knihu?

Šlo o knihu Studie v šarlatové, což je vůbec první text Arthura Conana Doyla, ve kterém vystupoval Sherlock Holme.

 

V dopise od A. C. Doyla je narážka na jeho pseudonym John Watson. Můžeš nám to nějak osvětlit? Doyle a Watson jsou tatáž osoba?

Dá se to tak vykládat. Musím podotknout, že všechny informace, které o Sherlockovi a Doylovi sděluji, jsou jen mojí interpretací dochovaných záznamů. Nelze to brát jako absolutní pravdu. Zdá se však, že doktor Watson, je skutečně krycím jménem samotného Doyla. Ten totiž přezdívku Watson využíval ve svém dětství.

Jakým způsobem ses Ty sám dostal ke psaní, Davide?

Ke psaní jsem se dostal úplně náhodou, jak už to tak bývá. Vždy jsem chtěl být sportovním novinářem, přijali mě na Literární akademii. Zde jsem potkal spoustu skvělých lidí, s nimiž nyní spolupracuji ve skupině Hlava nehlava. Pod vedením známé spisovatelky Ivony Březinové jsme se pustili do detektivních povídek, které vyšly v knize Ruce vzhůru!

Více informací najdete na www.hlavanehlava.cz

 

Podívejte se na ukázky z nového filmu Sherlock Holmes. Natočil jej britský režisér Guy Ritchie.

 

 

Články odjinud