Přidejte se do party

Přidejte se do party
Sdílej
 
Jestli jste se k ábíčku dostali přes vaše rodiče, možná budete znát i Mikulášovy patálie.

Knížku, kterou stejně jako ABC, rodiče předávají svým dětem, protože si s ní jako malí užili spoustu legrace.

Od roku 1959, kdy Mikulášovi patálie poprvé vyšly, se knihy prodalo přes deset milionu kusů. Filmové zpracování ale do kin přichází až nyní. Dědici autorských práv a kreslíř Jean-Jacques Sempé, jehož ilustrace jsou nedílnou součástí původní knihy, totiž dlouhá léta zfilmování Mikulášových příběhů odmítali. Už to napovídá, že patálie nejsou jen bezduchou komedií natočenou pro peníze, ale snímkem s osobitým kouzlem.

Mikulášovi patálie •  Archiv ABC


S Mikulášem zjistíte, jaké to bylo vyrůstat ve Francii 50. let, tedy v době bez internetu, multikin a DVD. Říkáte si, jak se tehdy mohli děti vůbec bavit? Vězte, že přímo královsky!

Většina vtipů (a vlastně i celá zápletka) je postavená na rozdílech mezi světem dětí a světem dospělých. Parta „uličníků“ se snaží vymyslet, jak se zbaví ještě nenarozeného Mikulášova brášky.

Mikuláš se totiž bojí, že ho rodiče nechají v lese, protože se o dvě děti nebudou moct postarat, přesně jako se to stalo v pohádce o Palečkovi. Velmi povedené je také obsazení neherců do hlavních rolí. Aby také ne, když si režisér Laurent Tirard prohlédl kolem osmi tisíc dětí z celé Francie.

Hodnocení: 80 %
+ tak milý a příjemný film se vidí málokdy
- občas až příliš roztomilé

Mikulášovy patálie, Francie, 2009, 91 minut, režie: Laurent Tirard, premiéra: 10. 12. 2009

 

 

Články odjinud