Svět za zrcadlem

Svět za zrcadlem
Sdílej
 
Po londýnských ulicích se prohání zvláštní věc. Koňmi tažený vůz o velikosti dvoupatrového autobusu, který jakoby přijel z minulosti. A také, že opravdu přijel.

Dr. Parnassus jezdí po světě se svým Imagináriem už téměř tisíc let. Kdysi totiž potkal jistého pana Nicka, který přímo miluje sázky.

A protože je pan Nick Ďábel, vznikla přímo ďábelská smlouva. Když ho Paranssus bude zásobovat dušemi, získá nesmrtelnost. To je ale bohužel jen jedna část dohody. Ta druhá říká, že pokud se mu narodí dcera, v šestnácti letech propadne ďáblovy. A šestnácté narozeniny rozkošné Valentiny se neúprosně blíží.

Imaginárium dr. Parnasse je místy šílenou hrou s lidskou fantazií, která muže být díky speciálním efektům prakticky neomezena. Mimoto je snímek také hereckým koncertem Heatha Ledgera, který v průběhu natáčení tragicky zemřel.

Práce na filmu se zastavily, režisér Terry Gilliam ale přepsal scénář, aby se mohlo pokračovat. Hlavní role se po zesnulém herci ujali hned tři jeho kolegové (Johnny Depp, Jude Law, Colin Farrell), kteří se tak rozhodli vzdát Ledgerovi poctu. Díky důvtipu Terryho Gilliama a kouzelnému zrcadlu, divákovi nakonec nepřijde vůbec divné, že jednu roli hrají čtyři herci.

Hodnocení: 75 %

+ Tom Waits jako ďábel, fantaskní svět za zrcadlem
- Místy zmatené a chaotické, horší zpracování digitálních triků

Imaginarium dr. Parnasse, Francie, Kanada, USA, 2009, 122 minut, režie: Terry Gilliam

Imaginárium •  Archiv ABC

Klíčová slova:
film, Imagináriem
 

Články odjinud