Nedávná sluneční erupce poškodila sondu sledující Mars

Sdílej
 
Americká vesmírná agentura NASA oznámila, že nedávná, zatím nejmohutnější zaznamenaná, erupce Slunce a následná geomagnetická bouře způsobily výpadek důležitého přístroje na vesmírné sondě Mars Odyssey, která poslední dva roky obíhá rudou planetu a monitoruje možná rizika pro případný let s lidskou posádkou.

Zhruba před měsícem prošlo Slunce velmi intenzivní aktivní periodou, během níž došlo 28. října k nejsilnější erupci, jaká byla kdy zaznamenaná. Byla tak mohutná, že se vymkla i dosavadní stupnici, která počítala jen s dvaceti stupni. Obrovskou rychlostí se od naší hvězdy okamžitě začala šířit silná radiace a nabyté částice.

Foto
Když tato elektromagnetická bouře došla k Marsu, stále měla takovou sílu, že vyřadila na sondě Mars Odyssey z provozu zařízení, které mělo za úkol zjistit rizika a nebezpečí, která by čekala na lidskou posádku, pokud by se k této planetě někdy vypravila. Zda se jedná o trvalé poškození, nebo zda bude možné zařízení na dálku opravit zatím není jasné, NASA však říká, že i kdyby již nikdy nepracovalo, splnilo svůj účel.

Přestože zmíněná elektromagnetická bouře Zemi nezasáhla přímo, ale minula ji, způsobila zde například výpadek elektřiny ve Švédsku, poškodila dva japonské satelity a mátla navigační a radiové systémy na lodích a letadlech.

 

Články odjinud