Coral Island: Virtuální záchrana životního prostředí

Coral Island: Virtuální záchrana životního prostředí
Sdílej
 
Klimatické změny nebo znečišťování oceánů patří mezi čím dál častější náměty počítačových her jako je Coral Island, Alba: A Wildlife Adventure, Eco nebo Never Alone. Co od nich můžeš čekat?

Když se do vývoje videohry na konkrétní téma pustí autoři, jichž se daná problematika bezprostředně dotýká, je to obvykle na výsledku vidět – v tom nejlepším slova smyslu. Právě to je případ ekologické hry Coral Island, která vzniká v téměř stočlenném studiu Stairway Games na indonéském ostrově Jáva.

Žánrově se sice Coral Island řadí mezi takzvané farmářské simulátory, odehrává se však na imaginárním tropickém ostrově uprostřed Indického oceánu. Jeho jedinečné přírodní i kulturní bohatství je v ohrožení, pláže jsou plné zapáchajících odpadků a bohatá korporace se rozhodla, že malebnou rybářskou vesničku přemění v těžařskou osadu. Bude na vás, abyste zvrátili nepříznivý osud obce Starlet, do které se na začátku hry přestěhujete.

Coral Island navazuje na Stardew Valley

Coral Island svou hratelností navazuje na populární série jako Harvest Moon nebo Animal Crossing, úplně nejblíže však má k nezávislému farmářskému hitu Stardew Valley. S jednou podstatnou změnou. Středobodem vašeho snažení je totiž průzkum a ochrana přírody, a to jak na souši, tak především v moři.

Video se připravuje ...

Hra Coral Island navazuje na Stardew Valley • Zdroj: Coral Island/YouTube

Jednou z nejdůležitějších a zároveň nejzajímavějších složek hry je potápění a postupné čistění rozlehlého oceánu od odpadků a dalších věcí, které v něm nemají co dělat. Ve volné chvíli pak můžete například chytat rozmanité mořské živočichy a přemisťovat je do místního akvária, které bude svým věhlasem lákat do kdysi oblíbeného letoviska turisty ze všech koutů světa.

Věda i lesní víly

Stejně jako úspěšní herní předchůdci i Coral Island vhodným způsobem kombinuje velmi vážnou tematiku znečištění oceánů a klimatických změn s fantastickými prvky. Neměli byste tak být příliš překvapení, až ve třicetimetrové hloubce najednou kromě ryb, mlžů a plžů potkáte i mořskou vílu.

Hráč se v Coral Island potápí v oceánu zamořeném kapalinou nápadně připomínající ropu •  Stairway Games

V tropickém lesíku si zase kromě surfařů nebo rybářů otevřela svůj prodejní stánek také opice nabízející zábavné klobouky nebo oblečky. Kromě toho však narazíte na celou řadu herních mechanik, které jsou serióznější, navštívit tak můžete například výzkumnou laboratoř oceánologů.

Nezapomeňte zalít okurky

Většinu času strávíte již zmíněným potápěním, pěstováním rozmanitých plodin v průběhu čtyř ročních období, rybařením ve sladké i slané vodě, lovením hmyzu, prozkoumáváním okolí a postupným poznáváním životních příběhů jednotlivých obyvatel vesničky Starlet.

Coral Island: Obyvatelé Starlet Town se společně setkávají, aby vytřídili odpadky na jedné z pláží •  Stairway Games

Hra Coral Island je nyní dostupná v režimu předběžného přístupu na PC, je také součástí předplatného Game Pass. Plná verze s veškerým plánovaným obsahem včetně dalšího ostrova, který bude možné navštívit, by měla vyjít v průběhu letošního roku.

Hry s environmentální tematikou:

Péče o planetu a životní prostředí, třeba i jen na malém kousku země v našem bezprostředním okolí, může být naplňující zábava v realitě i na počítači. Přesvědčí vás o tom trojice „eko“ her z posledních let.

Alba: A Wildlife Adventure

Video se připravuje ...

Alba: A Wildlife Adventure • Zdroj: Nintendo of America/YouTube

Ve hře Alba: A Wildlife Adventure mladá dívka Alba přijela na návštěvu svých prarodičů ve Středomoří. A zjistila, že zdejšímu přírodnímu parku, ve kterém žijí i ohrožené druhy, hrozí zničení kvůli plánované stavbě hotelu. Rozhodne se proto, že pozemek uklidí od odpadků a přesvědčí místní obyvatele k boji o záchranu lokality.

Eco

Ve hře Eco míří na planetu meteor, který ji může celou zničit. Je tedy třeba vybudovat civilizaci, která dosáhne takové technologické vyspělosti, aby hrozící zkázu dokázala odvrátit, ale zároveň vyžila z dostupných přírodních zdrojů a nezničila sebe sama dříve, než to stihne vesmírné těleso.

Never Alone

Dobrodružná plošinovka Never Alone  se podobá Coral Island zejména v tom, že za ní také stojí lidé v ní vyobrazení. V tomto případě Inuité žijící na Aljašce. Holčička Nuna a její ochočená polární liška společně ve hře na motivy lidové pohádky zkoumají, proč arktická zima trvá déle, než by správně měla.

Jak se stát opravářem aut, vlaků, tanků i roverů na Marsu? Hry pro mechaniky!

Jak se stát opravářem aut, vlaků, tanků i roverů na Marsu? Hry pro mechaniky!

Chytré hraní: Nej PC hry pro mladé badatele

Chytré hraní: Nej PC hry pro mladé badatele

Pilotem z obýváku: Flight Simulator překračuje technologické hranice

Pilotem z obýváku: Flight Simulator překračuje technologické hranice

 

Články odjinud