Umělá inteligence je budoucnost. Zejména vaše, děti

Umělá inteligence je budoucnost. Zejména vaše, děti
Sdílej
 
S velkou pravděpodobností znáte hlasové asistenty, jako jsou Alexa a Siri. Zřejmě jste slyšeli také o samořídících, tedy takzvaných autonomních automobilech. Zajímá vás, jak funguje rozpoznávání obličeje na smartphonech? Všechny zmíněné technologie mají něco společného. Využívají umělou inteligenci (neboli AI).

Přestože jste umělou inteligenci už někdy použili, ještě byste měli pochopit, jak vlastně funguje. Zjednodušeně řečeno, jedná se o schopnost počítače myslet a učit se. S umělou inteligencí dokážou počítače vykonávat úkoly, které doposud vykonávali lidé, včetně zpracování jazyka, řešení problémů a učení.

Umělá inteligence je zkrátka nástroj jako každá další revoluční technologie, se kterou se lidstvo setkalo.

Jak umělou inteligenci využijete vy?

Virtuální asistenti, chatboti a samořídící auta jsou jen ukázkou toho, k čemu se používá umělá inteligence. Uplatnění má mnohem širší, a to napříč všemi odvětvími.

  • Doporučuje filmy. Pokud používáte například Netflix, tak jsou vám na této platformě doporučovány další pohádky na základě toho, co sledujete. Právě k tomuto účelu se používá umělá inteligence.
  • Chatbot. Webové stránky stále častěji používají chatboty, kteří odpovídají na dotazy uživatelů. Chatbot není řízen lidmi, ale umělou inteligencí. Přitom to vypadá, jako byste si psaly s člověkem, že ano?
  • Vyhledávače. Jestliže hledáte něco do školy na internetu, zřejmě k tomu používáte Google (respektive Seznam). Vyhledávače používají taktéž umělou inteligenci, a ta seřazuje výsledky vyhledávání podle relevance.

Proč je pro děti důležité učit se o umělé inteligenci?

Umělá inteligence je všude kolem vás, ať už si to uvědomujete, nebo ne. I vy ji používáte v podstatě každý den. Počítačoví vědci předpovídají, že bude tato technologie v budoucnu ještě významnější. I během studia využijete umělou inteligenci a pochopíte, jak funguje. Třeba vám vyřeší velké problémy.

Kdo z vás chce být astronaut? I v této profesi se setkáte s umělou inteligencí, jež detekuje exoplanety, tedy planety mimo sluneční soustavu. Možná ještě nevíte, čím chcete být, až vyrostete. Budoucím prezidentem? Doktorem? Podnikatelem? Učitelem? Vědcem? Hercem? Ať tak, či onak, je velká pravděpodobnost, že umělá inteligence bude souviset s vaším budoucím povoláním.

Jak se učit o umělé inteligenci?

Pokud se chcete dozvědět více o umělé inteligenci, existuje několik různých způsobů, jak můžete začít.

Tip č. 1: Experimentujte se službou Google

Společnost Google připravila spoustu aktivit a zdrojů, které dětem pomáhají učit se o umělé inteligenci.

Quick, Draw: Dokáže počítač rozpoznat čmáranice? Podívejte se na Quick, Draw, který vám pomůže s výzkumem strojového učení. Sice je v angličtině, ale zlepšíte se alespoň v cizím jazyce.

Tip č. 2: Naučte se kódovat

Dalším zásadním krokem k tomu, abyste se naučili více o umělé inteligenci, je kódování a programování. Chodíte na hodiny informatiky ve škole? Zřejmě vám programování není cizí.

Znalost programování je obzvláště důležitá, pokud se chcete dozvědět více o umělé inteligenci. Začněte s blokovým programováním. Oblíbeným programem je Scratch, neboť je to uživatelsky přívětivý programovací nástroj pro začátečníky.

Tip č. 3: Vyzkoušejte nástroj Deeply

I v českých internetových vodách najdete nástroje, na nichž můžete zkoušet umělou inteligenci. Jedná se například o Deeply. Je to unikátní projekt v českém jazyce využívající umělou inteligenci ke generování textu či obrázků a chatování. Deeply používá nový model GPT-4.

 

Články odjinud