Papírová baterie funguje, když se namočí!

Papírová baterie funguje, když se namočí!
Sdílej
 
Baterie z papíru by se dala využít v drobné elektronice na jedno použití, třeba u senzorů pro vyšetření lidského těla. Výhoda papírové baterie je ale i v tom, že se po použití sama ekologicky rozloží.

Baterie patří mezi nejhorší odpad, který člověk produkuje. Obsahují nebezpečné látky a musejí se speciálně recyklovat. Nemusí to ale tak být navždy. Vědci ze Švýcarských federálních laboratoří pro materiálovou vědu a technologie (EMPA) totiž vyvíjejí baterii, která nepředstavuje pro životní prostředí větší riziko než toaletní papír.

Vynálezci papírové baterie ze švýcarského institutu EMPA : Xavier Aeby a Gustav Nyström •  EMPA

Baterie, která se dá zmačkat

Baterie, na které švýcarští vědci pracují, je skutečně z obyčejného papíru. Můžete ji zmačkat a strčit do kapsy. Už to samo o sobě je pozoruhodné, ještě zajímavější je ale fakt, že funguje, když se namočí.

Baterie pracuje díky elektrochemické reakci. Papírek je potažen solí a potištěn speciálním inkoustem. Na jedné straně listu inkoust obsahuje grafitové částečky (grafit je tuha v obyčejné tužce) a na straně druhé je v něm zinkový prášek. Kombinace soli, tuhy a zinku začne pracovat, když papírek přijde do styku s vodou.

Tým švýcarských výzkumníků vyvinul papírovou baterii na jedno použití. •  EMPA

Stačí pár kapek vody a začne reakce, která vyrábí elektrický proud. Obě strany papíru jsou totiž propojeny ještě třetí vrstvou inkoustu, která slouží k přenosu elektronů. A právě elektrony nám zjednodušeně řečeno dodávají elektřinu.

Pomocník na baterky do ordinace

Elektrický proud, který papírová baterie vyrobí, může být pomocí drátků přenesen do elektroniky. Musí to být nějaké jednoduché zařízení s malou spotřebou. V laboratorním testu baterie úspěšně napájela budík s displejem.

Papírová baterie (štítek s nápisem Empa) může napájet elektroniku s nízkou spotřebou, třeba budík s displejem. •  EMPA

V budoucnu by ekologické baterie mohly zásobovat energií například různé senzory, chytré štítky k přepravovanému zboží nebo jednorázová lékařská zařízení k vyšetření pacientů. Jelikož se papírová baterie po použití ekologicky zlikviduje (biologicky rozloží), mohla by být díky tomu jednorázová elektronika šetrnější k životnímu prostředí.

Klasické baterie vyžadují speciální recyklaci. •  iStock

Současná verze papírové baterie ze Švýcarska je prototyp, který ukazuje směr dalšího technického vývoje. Budoucí baterie určené pro praktické využití budou muset být ještě mnohem menší a pracovat nenápadně. Budoucí výzkum by měl papírovou baterii plně zabudovat do elektroniky, pro kterou bude určena.

 

Pomozte Recyklobotům zachránit planetu! Hrát můžete ve 4 herních levelech

Pomozte Recyklobotům zachránit planetu! Hrát můžete ve 4 herních levelech

Elektrické lodě: Nafta vs. baterie - jaká je budoucnost mořeplavby?

Elektrické lodě: Nafta vs. baterie - jaká je budoucnost mořeplavby?

Energetická roláda: Nejmenší baterii světa zabalili vědci jako pochoutku

Energetická roláda: Nejmenší baterii světa zabalili vědci jako pochoutku

 

 

Články odjinud