Pomozte Recyklobotům zachránit planetu! Hrát můžete ve 4 herních levelech

Pomozte Recyklobotům zachránit planetu! Hrát můžete ve 4 herních levelech
Sdílej
 
Chytrá recyklace je vzdělávací projekt, který radí lidem, jak správně nakládat s vysloužilými elektrospotřebiči. A protože vzdělávání je nejsnazší, když si při něm můžete hrát, má pro vás Chytrá recyklace novou online hru. Jmenuje se „Recykloboti zachraňují planetu“ a díky ní se dozvíte, proč je důležité třídit nejenom vysloužilé elektro, ale i další odpad, a jak s ním nakládat.

Kdo a kde si může zahrát?

Ke hře se dostanete snadno z webu Chytré recyklace www.chytrarecyklace.cz/recykloboti. Je rozdělena do čtyř levelů s tím, že každý level obsahuje několik samostatných edukativních miniher, ve kterých se můžete vžít do role hlavního hrdiny Pračkobota. Hra je určena pro děti od 6 do 15 let, pokud se zapojí i rodiče nebo starší kamarádi, mohou hru hrát i předškoláci.

Co se díky hře dozvíte?

Třídění odpadů a hlavně starých eletrospotřebičů, které bývají objemnější, mají pochopitelně na starosti rodiče a další dospělí členové rodiny. Někdy ale sami nevědí, jak ještě lépe třídit. Vy se to díky hraní s Recykloboty můžete naučit a předat dál své poznatky. Zjistíte třeba, proč a jak třídit vysloužilé elektro, kam ho odevzdat, co se s ním dále děje a jaké suroviny z něj lze získat díky správně provedené recyklaci.

4 herní úrovně zabaví každého

A jaká herní prostředí vás ve hře čekají? Level 1 ukazuje dopady lidské činnosti na planetu a jak je důležité ji chránit. Úvod hry se odehrává v krajině negativně poznamenané lidskou činností na znečištěném povrchu planety Země. V roli Pračkobota hráči sbírají různé druhy pohozeného odpadu, dozvídají se jeho materiálové složení, délku rozkladu v půdě, jaké skýtá nebezpečí a hlavně, jak je správně roztřídit a tím předat k recyklaci.  

Level 1 •  REMA Systém, a.s.

Level 2 ukazuje zajímavosti o nerostných surovinách a úskalí nebezpečného odpadu. Hra se odehrává v dole, který dříve sloužil pro těžbu zlata a cenných kovů. Po jejich vytěžení se ale proměnil v jednu velkou skládku, ze které se do půdy uvolňují nebezpečné látky. Úkolem hráče je důl co nejdříve opustit. Cestu ven lemují informace o nerostných surovinách jako je třeba zlato, stříbro, kobalt a uhlí a o nebezpečných látkách obsažených v elektrozařízeních. Aby útěk z dolu nebyl tak jednoduchý, čeká na hráče spousta úkolů a navíc jim v cestě brání nebezpečná rypadla, pohyblivý jeřáb nebo důlní strážce Chapadlák.

Level 2 •  REMA Systém, a.s.

Level 3 se věnuje oblasti vysloužilých elektrozařízení a různých typů světelných zdrojů. Hráč se nachází ve staré továrně plné elektrozařízení, drátů a dalšího odpadu. Jeho úkolem je rozsvítit továrnu tak, aby mohl roztřídit odpad a obnovit její provoz. Při tom se dozví, jak identifikovat předměty, které na první pohled jako vysloužilá elektrozařízení nebo baterie nevypadají – sluchátka, svítící tričko, nabíječka na mobil a podobně.

Level 3 •  REMA Systém, a.s.

Level 4 se odehrává opět na povrchu Země, který se již krásně zelená, a to díky Pračkobotovi a jeho usilovnému čištění planety. A aby na vše nebyl stále sám, poznává v tomto levelu kouzlo upcyklace a z odpadních elektrozařízení si může formou puzzle poskládat nové kamarády. Jeho svět se rozroste o Vysavačobota, Toustovačobota a Žárovkobotku, se kterými se může těšit na další dobrodružství.

Level 4 •  REMA Systém, a.s.

Autorem hry jsou kolektivní systémy REMA  (REMA Systém, a.s. a REMA Battery, s.r.o.), které v tuzemsku zajišťují zpětný odběr a recyklaci elektrozařízení, baterií a akumulátorů a které se prostřednictvím projektu Chytrá recyklace rovněž zaměřují na edukaci široké veřejnosti v oblasti správného nakládání s vysloužilými elektrospotřebiči a bateriemi.

 

Články odjinud