Finanční gramotnost v brzkém věku je výhodou

Finanční gramotnost v brzkém věku je výhodou
Sdílej
 
Co je to finanční gramotnost a k čemu nám je v životě? Existují základní kroky, které se vyplatí znát, a které do budoucna každému usnadní práci s penězi. A co nám může například pomoci ušetřit a lépe spořit či investovat? Jsou základní kroky a principy, které mohou každému pomoci už při běžných nákupech.

Kaufino jako pomocná ruka

Začneme výdaji a možným řešením toho, jak nakoupit více a utratit méně. Jednou z možných pomocí je letákový portál Kaufino, který shromažďuje akční letáky a informace o všech slevách a zvýhodněném zboží. Tím je možné při pravidelných nákupech ušetřit výrazné peníze. Stačí využít dostupnosti slev a naučit se s nimi pracovat. Ušetřené peníze pak mohou směřovat na spořicí účet či do jiných výdajů. 

Co je to finanční gramotnost?

Finanční gramotnost je soubor základních informací, díky kterým je člověk schopen bezpečně a vědomě operovat s penězi a dalšími finančními prostředky. Jsou to určité vědomosti a dovednosti, které každému umožňují orientovat se ve světě peněz a případně i předejít finančním nepříjemnostem.

Již od dětství se všichni učíme pracovat s rozhodnutím, co je a není možné si koupit, kolik je potřeba si našetřit a celkově se každé dítě učí spořit své kapesné. Už tyto kroky jsou součástí finanční gramotnosti, na kterých pak staví ve svém životě i v dalších letech. Jaké kroky jsou ale nejdůležitější?

Praktické základy finanční gramotnosti

Finanční gramotnost je dobré znát již od dětství. Není potřeba se hned orientovat v odborných termínech a snažit se pochopit všechny souvislosti, nicméně jsou kroky, které je reálné umět aplikovat již v dětském věku, a v dospělosti jsou pouze výhodou.

1. Počátek úspor v kasičce

Většina dětí začíná pracovat s penězi v situaci, kdy dostanu svoji první pokladničku, ve které si mohou uchovávat své narozeninové příspěvky nebo kapesné. Může se to zdát jako maličkost, nicméně právě tento zvyk učí dítě pracovat s úsporami, šetřit na něco konkrétního a uchovávat peníze dlouhodoběji. Postupně se takto učí i hodnotu peněz a přijímají jistou míru zodpovědnosti, kterou šetření peněz vyžaduje. To vše se samozřejmě hodí pak v každém věku, protože čím je člověk starší, tím více se dostává do situací, kdy nějakým způsobem operuje s financemi.

2. Rozpočet domácnosti

Pro snazší představu hodnoty peněz může pomoci seznámení s běžným rodinným rozpočtem. Je dobré vědět, kolik stojí bydlení, voda a elektřina, potraviny, hračky a mnoho dalšího a mít možnost porovnat to vše s průměrným příjmem rodiny. Obzvláště pro nejmladší rodinné členy může být představa rodinného rozpočtu bez vysvětlení a ukázky k nepochopení. Ovšem je skvělé si najít chvíli a společně se jako rodina pobavit o tom, co vše je zapotřebí, aby bylo možné bydlet společně v teple nebo si například hrát s hračkami.

3. Bezpečnost platby a případná rizika

Posledním důležitým pilířem 3 základních kroků je samozřejmě bezpečnost. Je dobré umět rozpoznat, kdy se je výhodnější platit kartou a kdy hotově, nebo také co vše jsou citlivé údaje. Jakmile si člověk zvykne platit vše kartou, ztratí kontrolovatelnou míru přehledu o svých výdajích a má větší tendenci utrácet. Nicméně právě platba kartou je výhodnější například při platbě vyšších částek, třeba za nájem.

Jsou tedy základní informace, které by měl znát nejen dospělý ale i každé dítě. Jsou kroky, které nám mohou narušit kompletní rodinný či osobní rozpočet, ale také ty, které pomohou k lepší práci s penězi a snazšímu způsobu, jak peníze ušetřit.

Jedním z takových pomocníků je právě zmíněný portál Kaufino, který svým uživatelům poskytuje kompletní přehled o slevách a výhodných nabídkách. Každý uživatel si tak může snáze ušetřit.

 

Články odjinud