Jsou šipky náročný sport nebo jen zábava?

Jsou šipky náročný sport nebo jen zábava?
Sdílej
 
Možná máte doma šipky, které se k terči přichytávají suchým zipem, případně vám rodiče pořídili magnetické šipky. Občas si je zahrajete a docela se vám ve hře daří. Víte však, jak hrají profesionálové? Jaká jsou opravdová pravidla šipek? A kolik milionů můžete vyhrát, když v nich budete skutečně dobří?

Šipky jsou populární napříč celou Evropou a zejména ve Velké Británii, kde se často hrají jako rekreační hra s přáteli. Přesto už dávno nejsou vnímány jen jako zábava. Jde o sport a kdo v něm chce být dobrý, ten musí tvrdě trénovat a mít dobrou strategii. Troufli byste si? Existuje řada evropských turnajů a chybí snad jen jediné – aby se elektronické šipky dostaly také na seznam olympijských her.

Šipky se zrodily v 14. století ve středověké Anglii. Tehdy je hrávali zejména vojáci, aby vylepšili svou přesnost. Až v roce 1896 však jistý Brian Gamlin přišel s terčem, jak ho známe dnes, tedy rozděleným na různě obodované oblasti. Elektronické terče, jež se v současnosti hodně používají, pak přišly ještě o mnoho let později.

Jen jeden Čech má profesionální kartu PDC

Zdají se vám šipky jako snadná hra? Možná jsou, když si jen tak házíte s kamarády na terč, ale zkuste se postavit vstříc světovým šampionům! Nejprestižnějším turnajem v šipkách na světě je PDC World Darts Championship, který se koná každoročně od prosince do ledna v Alexandra Palace v Londýně. Vítěz tohoto turnaje získává 500 000 dolarů, což je více než 10 milionů korun. Nejsou to ale úplně lehce vydělané peníze.

Lákala by vás taková výhra? Stát se špičkovým hráčem šipek není snadné. Nejlepším českým hráčem a vzorem pro všechny české šipkaře je Karel Sedláček, kterému se jako prvnímu podařilo získat profesionální PDC Tour Card. Zařadil se tím mezi 128 nejlepších hráčů šipek na světě. Za takovým úspěchem však stojí tvrdá dřina. Ačkoliv se šipky zdají jako nenáročný sport, nohy při nich poměrně trpí. Složité je také soustředit se po dobu celého turnaje.

Milan Netolický z Unie šipkových organizací zase dodává, že potřebujete mít zdravá záda, jinak je hra utrpením. Stále vám není jasné, co je na házení šipek tak složitého, když vás záda nebolí a nohy máte mladé?

Důležité je odhadnout vzdálenost a mít taktiku

Člověk by si myslel, že cílem šipek je prostě vždy trefit políčko s nejvyšší hodnotou. V tom ale právě leží kámen úrazu. Pravidla jsou komplikovanější. Typickou hrou je například tzv. 501, kdy má hráč na začátku 501 bodů. Ty se odečítají podle toho, kolik hráč hodí. Počítání náročné není, protože elektronické šipky vše počítají za vás. Zvítězí hráč, který skončí s přesně 0 body.

Příště tedy vyzkoušejte hrát podle opravdových pravidel, ne pouze trefovat co nejvyšší hodnoty. Třeba pro hru zlákáte kamarády nebo rodinu. Trénovat ale můžete i sami. S elektronickým terčem se nedá podvádět, bude k vám spravedlivý. A kdo ví, třeba to jednou dotáhnete až do Alexandra Palace.

 

Články odjinud