Fascinující tajemství kůže: největší lidský orgán si zaslouží správnou péči

Fascinující tajemství kůže: největší lidský orgán si zaslouží správnou péči
Sdílej
 
Lidské tělo se skládá z celé řady orgánů. Každý z nich vykonává svou specifickou funkci, a tím přispívá ke správnému fungování celého organismu. K takovým životně důležitým orgánům patří i naše kůže.

Plocha kůže u dospělého člověka pokrývá přibližně 1,5-2 metry čtvereční a její hmotnost činí přibližně 10% celkové tělesné hmotnosti. Tento „ochranný obal“ chrání naše tělo před negativními účinky vnějších vlivů. Skládá se ze 3 základních částí: podkoží (nejhlubší vrstva kůže, která obsahuje tukové buňky; ty chrání svaly a zásobují tělo energií), škára (střední vrstva kůže, která se skládá z pojivové tkáně; v této vrstvě se nachází například nervová zakončení a cévy) a pokožka (nejsvrchnější vrstva kůže).

Jaké jsou funkce naší kůže?

Kůže nejen chrání naše vnitřní orgány, ale také podporuje jejich správné fungování. Coby termoregulátor pomáhá naše pokožka udržovat stálou tělesnou teplotu. Když se potíme, naše tělo se okamžitě ochlazuje. Pokud je nám zima, krev začíná pomaleji procházet kůží, a tím udrží více tepla uvnitř těla. Právě proto v chladném počasí mrznou ruce a nohy jako první.

Naše pokožka nás také chrání před slunečními paprsky a škodlivými organismy. Kromě toho udržuje optimální hladinu tekutin v našem těle. Pokožka však často trpí nedostatečnou vlhkostí, což ovlivňuje její vzhled. Správně hydratovaná pokožka si po dlouhou dobu zachovává svoji pružnost a mládí.

Foto:  Pexels

Existuje rozdíl mezi pokožkou dospělého člověka a dítěte?

Samozřejmě ano. Pokožka děti je tenčí, slabší, citlivější a jemnější. Vyžaduje víc pozornosti a velmi důkladnou a jemnou péči. K zajištění pravidelné péče je nutné používat speciální dětskou kosmetiku se speciálním složením, které je vyvinuto pro potřeby dětské pokožky. K nejprodávanějším a nejpopulárnějším značkám, které se věnují i výrobě dětské kosmetiky, patří NIVEA, Bioderma, Weleda, Hipp a mnoho jiných.

Co by měla dětská kosmetika obsahovat?

Dětská kosmetika by v žádném případě neměla obsahovat agresivní chemické látky, které mohou dráždit citlivou dětskou pokožku a vyvolat alergické reakce. Obvykle se používají jemné čisticí složky, které kůži zbytečně nepřesušují, ale zklidní ji a ochrání před vysoušením. Hodnota pH v kosmetice by měla být v rozmezí 4,5-5,5. Složení kosmetiky by mělo být maximálně přirozené, obsahovat bylinné výtažky, provitamíny, přírodní oleje. A co je velmi důležité, dětská pečující kosmetika musí být dermatologicky testovaná.

 

Články odjinud