Učíme se o daních zábavnou formou

Učíme se o daních zábavnou formou
Sdílej
 
Kdy jste si naposledy povídali o daních na večírku? Pokud jste jako většina lidí, pak nejspíš nikdy. Daně jsou téma, které snad každého děsí, a těžko na ně přijde řeč při odlehčeném rozhovoru s kamarády nebo u rodinné večeře. Zdá se také, že se všichni vesměs shodují, že daňové záležitosti jsou nudné, nesrozumitelné a že je nejlepší na ně myslet co nejméně.

Daně jsou jednoznačně téma, kterému je dobré porozumět, a stejně jako u spousty dalších věcí platí, že čím dřív, tím líp. Pokud se děti seznámí s podstatou daní už ve škole a nadále tyto znalosti rozvíjejí v průběhu dalšího vzdělávání, pak se s větší pravděpodobností v budoucnu nebudou vyhýbat placení daní.

Nikdy není brzo

Může se zdát, že není zrovna intuitivní učit malé děti o záležitostech, které jsou náročné i pro dospělé, ale pravda je možná jinde. Děti jsou přirozeně zvídavé a tvořivé a reagují dobře na výklad, v rámci kterého se aktivně zapojuje jejich představivost a mluví se jejich řečí. Hry, krátká videa či praktické příklady, kde se uplatní jejich fantazie, dokážou podnítit zájem dětí o zdánlivě komplikované téma.

Totéž platí pro náctileté a mladé dospělé, kteří bývají vybíraví, co se týče typu obsahu, jemuž věnují pozornost.

Vzhledem k tomu, že daně jsou doslova stavební kameny celé společnosti, existuje celá řada vhodných, poutavých příkladu ze skutečného života, pomocí kterých lze názorně ukázat, co daně jsou, proč je platíme a jaké důsledky mají daňové úniky a podvody.

Domovská stránka portálu TAXEDU •  TAXEDU

Hry, zábava a skutečný život

Vzdělávání na téma daní nemusí být hrůza, a portál Evropské komise TAXEDU je toho příkladem. Najdete na něm spoustu cílených uživatelsky příjemných poutavých výukových materiálů a celý portál je důkazem toho, jak snadné dnes je seznámit děti každého veku se základní podstatou daní a s tím, jaký prospěch z nich naše společnost má.

Portál TAXEDU je pro školy ideálním zdrojem výukových materiálů a inspirace, aby bylo vzdělávání o daních pro dnešní studenty a občany zítřka hravější, podnětnější a nápaditější. Jeho Koutek pro učitele a katalog školení poskytují učitelům celý arzenál strategií pro všechny věkové kategorie, mimo jiné plány hodin, videa, praktické příklady, případové studie a další „cool stuff“.

Teenageři a mladí dospělí zde také mohou najít přímočaré vysvětlení na míru specifickým životním událostem, jako jsou typy práce na částečný úvazek, které mohou vykonávat při studiu, výklad o výplatní pásce, ale třeba i to, jak začít podnikat!

Kromě hodnotných informací pro učitele a studenty portál TAXEDU také podporuje vnitrostátní správy v aktivitách spojených s daňovým a finančním vzděláváním, přispívá k propagování vnitrostátních osvědčených postupů a sdílení inspirativních příběhů mezi kolegy z celé Evropy.

Jste-li zvídavý student, učitel, rodič nebo třeba odborník na daňovou problematiku, přidejte se ke komunitě evropského portálu TAXEDU! Buďte v obraze, sledujte nejnovější zprávy, sdílejte své zkušenosti, absolvujte e-learningové kurzy vlastním tempem a zúčastněte se iniciativ ve spolupráci s ostatními.

Navštivte nás zde: https://europa.eu/taxedu/home_cs

Sledujte nás na sociálních sítích:

facebook.com/taxeduportal/

instagram.com/taxeduportal/

 

Články odjinud