Jak udělat hru v Twine a Bitsy

Jak udělat hru v Twine a Bitsy
Sdílej
 
Seriál návodů jednoduchého programování Jak udělat hru začal skromně se dvěma nástroji pro tvorbu digitálních her: Bitsy a Twine. Vyrostl ale v obří celek. V redakci jsme na vás hrdí, zvlášť pokud jste se toho nebáli a vyzkoušeli si alespoň jednu hru vytvořit. A teď: rekapitulace! Tady najdete odkazy na všechny díly.

Jak udělat hru v Twine

V díle 1–6 (ABC 19–24/2020) jsme vytvařeli větvené příběhy v nástroji Twine. Vytvořili jsme labyrinty, rozcestí, spoustu tajných zákoutí a rozhovorů. Z práce na jednotlivých hrách bylo jasně vidět, že (1) dobrý příběh je hlavně o psaní, a taky že (2) čím víc možností volby, tím obrovsky rostou nároky na počet variant událostí.

Seriál Jak udělat hru začal skromně. Vyrostl ale v obří celek •  Bitsy, archiv autora

Jak udělat hru v Bitsy

V dílech 7–12 (ABC 25/2020–5/2021) jsme otevřeli Pandořinu skřínku nástroje Bitsy. Postupně jsme prošli kreslením objektů, vytvářením místností, animací předmětů, používáním barevných palet a také jsme se naučili, jak propojovat pomocí průchodů jednotlivé místnosti.

Na první pohled to možná vypadalo, že Bitsy je stejné jako Twine pro vyprávění jednoduchých příběhů, ale postupně jsme si ukázali, co všechno s pomocí Bitsy zvládneme. S tím jsme si nenápadně ukázali další principy herní tvorby, a to že (3) prostor je důležitou součástí digitálních her, který (4) sám o sobě může vyprávět příběh, někdy i beze slov. Virtuální prostor také může (5) potrápit paměť, například neviditelnými pastmi, a tak do hry přinést (6) svalovou paměť (při průchodu labyrintem).

V Bitsy se dá naprogramovat pěkná hra •  Bitsy, archiv autora

Tvořivé programování

Díly 13–19 (ABC 6–12/2021) popisovaly práci s perspektivou, více obrázkovými animacemi, atmosférickou hudbou a využitím jedné postupně se měnící místnosti. Všechny tyto postupy měly ukázat, že (7) k vytvoření zajímavého herního zážitku lze použít nejzákladnějších možností daného nástroje. Jinými slovy (8) tvůrčí a kreativní není nástroj, ale to, jak a k čemu ho člověk použije.

Závěr seriálu se nesl v duchu namočení se do základů programování. Díly 20–23 (ABC 14, 16-18/2021) byly hodně o všemožných složených závorkách a příkazech a smyčkách a o psaní kódu. Cílem bylo, abychom si v nástroji, který je klikací, (9) zkusili jít hlouběji a nebáli se zkusit to celé rozbít.

Poslední část jsme věnovali hackům a vychytávkám a snažili se s tím, co už umíme, vytvořit rozdílné zážitky (vizuální novela, skrytý labyrint apod.)

Foto:  Bitsy, archiv autora

Jak udělat hru? Snadno!

Jak tedy udělat hru?m Snadno. Následujte své vlastní nápady a zkuste je co nejdříve dostat ze sebe ven do hratelné podoby. Ať už je to karetní, desková, digitální, nebo venkovní hra, nebojte se hru vytvořit. Naučíte se u toho postupy a nástroje, které se vám budou v budoucnu fakt dost hodit.

Nejdůležitější je (10) nebát se ukázat svoji hru někomu dalšímu a nestydět se za to, že není ideální. Všichni, kteří se tvorbou her živí- me, tenhle pocit dobře známe a překonáváme ho každý den. VĚZTE, ŽE #TOPUDE!

Jaké děláte hry? Nejlepší si zahrajete tady!

Jaké děláte hry? Nejlepší si zahrajete tady!

Jak děláte hry? Nejlepší si můžete zahrát tady

Jak děláte hry? Nejlepší si můžete zahrát tady

Staň se herním vývojářem v Kodu Game Lab: Video návod, jak na to

Staň se herním vývojářem v Kodu Game Lab: Video návod, jak na to

 

Články odjinud