Jak udělat hru: Jak vytvořit vnořené podmínky v Bitsy

Jak udělat hru: Jak vytvořit vnořené podmínky v Bitsy
Sdílej
 
Další pokračování návodů programování Jak udělat hru je tady. Tentokrát si v Bitsy vyzkoušíte, jak se vytváří vnořené podmínky. Musí hráč sesbírat dva a více klíčů, než dokáže otevřít dveře? Podíváme se na to. #topude

Programovací nástroj Bitsy si stáhnete na make.bitsy.org.

Vytvořte dva klíče (item), které budou vypadat na první pohled jinak, umístěte je do místnosti. Před zamčené dveře postavte kočku (sprite). Naším úkolem je zařídit, aby vás hra nepustila dál, dokud nenajdete oba klíče. Vyberte kočku a zapněte si editační okno rozhovoru (dialog).

Foto:  Bitsy, archiv autora

Přidejte k dialogu přes tlačítko + add->lists->branching list. Tím půjde zadat jednu podmínku tak, jak jsme si to už v průběhu seriálu několikrát vyzkoušeli, jenže dnes potřebujeme dvě podmínky! První podmínku nastavte takto: if key in inventory == 1, then, jinými slovy, když má hráč jeden klíč, tak udělej to, co je dál.

Foto:  Bitsy, archiv autora

A pozor, teď se naučíme jednu vychytávku. Klikněte na tu část, která se stane, když je podmínka splněna. Označí se fialovým okrajem a objeví se tam mimo jiné tlačítko popelnice. Na tu klikněte. Smažete text, který se měl stát. Bude to vypadat trochu divně. Bude tam podmínka a pak hned dlouhá čára. Klikněte těsně pod tu čáru a objeví se vám tlačítko +add. Klikněte na něj a vložte znovu + add->lists->branching list. A je to, tím jsme vložili do jedné podmínky druhou vnořenou podmínku.

Foto:  Bitsy, archiv autora

Druhou podmínku nastavte takto: if key2 in inventory == 1, then. A do textového okna vepište něco typu „Skvělé, našel jsi oba klíče!“. Do dvou zbylých else oken napište: „Musíš najít oba klíče! Jinak tě nepustím dál.“ Otestujte, jestli vám to funguje. Ve hře jste tímto použili vnořenou podmínku.

Foto:  Bitsy, archiv autora

Pokaždé, když si promluvíte s kočkou, hra se zeptá, jestli máte klíč č. 1, a pokud ne, kočka vám řekne, že vás nepustí. Pokud máte klíč č. 1, hra se zeptá, jestli máte i klíč č. 2, a pokud ano, kočka vás pustí za dveře. Řetězit takhle můžete několik podmínek dohromady. Po nějaké době taky možná zjistíte, že je snazší to psát v kódu než klikat na prázdná místa v editačním okně. Nehledě na postup, který zvolíte, jsou vnořené podmínky nástrojem, který se vám v některých příbězích bude hodně hodit.

Foto:  Bitsy, archiv autora

V dialogu s kočkou najděte to místo, kde má hráč oba klíče. Klikněte pod poslední prvek dialogu a vyskočí vám tlačítko + add. Přidejte + add->exit & endings->exit a tím přesunete hráče za další místnosti, za odemčené dveře.

Pošlete nám vaši hru na mourrison@abicko.cz! Těšíme se na vaše interaktivní příběhy a virtuální světy!

[TIP] Autor Bitsy nedávno vydal novou vylepšenou verzi editoru, a tak by se vám už nemělo stávat, že si pustíte hru, zapomenete ji vypnout a něco si ve hře omylem pokazíte.

Jak udělat hru: Bitsy a vizuální novela

Jak udělat hru: Bitsy a vizuální novela

Jak udělat hru: Bitsy 15 - Hrátky s proměnnými II

Jak udělat hru: Bitsy 15 - Hrátky s proměnnými II

Jak udělat hru: Bitsy 14 - Hrátky s proměnnými I

Jak udělat hru: Bitsy 14 - Hrátky s proměnnými I

 

Články odjinud