Jak udělat hru: Bitsy 11 - Jak vylepšit rozhovory

Jak udělat hru: Bitsy 11 - Jak vylepšit rozhovory
Sdílej
 
Milé čtenářky a milí čtenáři, zdá se vám vaše hra málo upovídaná? Podíváme se na to! Pomůže nám editační okno dialog v Bitsy. K již známým základům přidáme vychytávky navíc. #topude

Programovací nástroj Bitsy si stáhnete na make.bitsy.org.

Jak přidat části rozhovoru v Bitsy

Pro experiment s rozhovory vám bohatě stačí základní hra, hráč a klasická Bitsy kočka. Zapněte dialogové okno. Části rozhovoru přidáme tlačítkem + add -> dialog -> dialog.

Když kliknete na nějakou část, přímo doprostřed textu, zobrazí se vám ikonky s efekty. Stačí označit kousek textu myší a kliknout na tlačítko. Po nějaké chvíli ale zjistíte, že existuje snazší způsob přidání efektů, a to je psát přímo do kódu. Fakt!

Jak děláte hry? Nejlepší si můžete zahrát tady

Jak děláte hry? Nejlepší si můžete zahrát tady

Kde se schovává kód hry

Vidíte dole ikonku tužky? Když je tlačítko tužky zapnuté, a vy kliknete na nějakou postavu ve hře, dialogové okno vám ukáže rozhovor dané postavy. Vedle je tlačítko {} show code, klikněte na něj. Ha! Tak tady se kód hry schovává. Budeme do něj psát a nebojte se, nedá se nic rozbít.

Jak udělat hru pomocí programovacího nástroje Bitsy a vylepšit rozhovory •  Bitsy, archiv autora

Uzavřením textu {clr1} mezi dva příkazy ve složených závorkách{clr1} říkáte Bitsy „s tímto textem udělej něco netypického“. Vyzkoušejte to: {clr1}, {clr2}, {clr3} – mění barvu; {wvy}, {shk}, {rbw} – přidávají efekt vlny, třasu a duhy. Příkaz {pg}, znamená to page break, tedy ukončení jednoho bloku textu, ten se používá vždy jen jeden, kdykoli jsou na sebe věty moc nalepené.

Foto:  Bitsy, archiv autora

Jak přidat do textu obrázek

Vypněte zobrazení kódu. Vidíte vedle tlačítek efektů tlačítko + insert drawing? Tím přidáte do textu jakýkoli obrázek, který ve hře používáte. Vyberte ho z rozklikávacího menu a v kódu se objeví {printSprite "A"} nebo {printTile "a"}. V rozhovoru pak bude vedle písmenek obrázek hráče, pozadí nebo předmětu.

Foto:  Bitsy, archiv autora

Pokud chcete víc stejných, stačí kód zkopírovat a vložit, kde je to potřeba. Do hry dejte pár klíčů, běžte do kódu a někam vložte {say}. Teď vypněte zobrazení kódu a hle! Je tam část say! Klikněte na ni, pak na ozubené kolo, v prvním menu vyberte function, v druhém key a zkuste hru. Tím dokážete v rozhovoru uvést, kolik hráč sesbíral nějakého předmětu.

Foto:  Bitsy, archiv autora

Důležité tipy

Pamatujte ještě na dvě důležité pomůcky. Když máte rozkliknutou jednu část rozhovoru, uvidíte vlevo nahoře dané části šipku nahoru a dolů. Jimi můžete mezi sebou přesouvat jednotlivé části a mít je tak ve správném pořadí. Poslední věc, kterou jistě zužitkujete je rychlé testování, jak rozhovor vypadá ve hře pomocí tlačítka preview nahoře vlevo celého editačního okna.

Pošlete nám vaši hru na mourrison@abicko.cz! Těšíme se na vaše interaktivní příběhy a virtuální světy!

[TIP] Zkuste si v dialogovém editačním okně přidat i jednotlivé složitější cykly a seznamy a pak prozkoumejte, jak se píší v kódu.

Jak udělat hru: Bitsy 10 - Zvuky a hudba

Jak udělat hru: Bitsy 10 - Zvuky a hudba

Jak udělat hru: Bitsy 9 - Pasti, pasti, pastičky

Jak udělat hru: Bitsy 9 - Pasti, pasti, pastičky

Jak udělat hru: Bitsy 8 - Jak na animace?

Jak udělat hru: Bitsy 8 - Jak na animace?

 

Články odjinud