Jak udělat hru: Bitsy 3 - Když pixely mluví

Jak udělat hru: Bitsy 3 - Když pixely mluví
Sdílej
 
Když pixely mluví, hodně toho prozradí! V tomto pokračování seriálu propragomání Jak udělat hru pomocí nástroje Bitsy vytvoříme postavičku vlastního hráče, vlastní postavy a rozhovory s nimi. Když se hecneme, tak do hry dáme i šálek čaje. #topude

Programnujeme v Bitsy

Na make.bitsy.org se ujistěte, že máte zapnutá editační okna room a paint. Zkusíme si nakreslit jinou postavičku hráče (avatar). V okně paint->avatar klikem na čtvereček vytvoříte pixel (bílý čtvereček) postavičky. Pokud kliknete na bílý čtvereček, tak se naopak smaže.

Znovu tím pádem stačí klikat a bod po bodu, pixel po pixelu naklikat jinou podobu postavičky hráče. Zkuste třeba srdce. Cokoli symetrického, tedy něco, co má levou i pravou stranu stejnou, když to uprostřed přeložíte, vypadá dobře a dělá se s pixely snadno. Můžete taky držet levé tlačítko myši a jet a vybarvíte pixely celou dráhu.

Jak udělat hru 7: Bitsy - pixely k vytvoření celého světa

Jak udělat hru 7: Bitsy - pixely k vytvoření celého světa

Všimli jste si, jak se vám postavička hráče rovnou měnila před očima? Na Bitsy je perfektní, že výsledek vidíte okamžitě. Zkuste si hru pustit (room->PLAY), projít se a nezapomeňte hru před editováním zase zastavit (room->STOP).

Jak vyrobit novou postavu

Úplně stejně, jako jste právě nakreslili novou postavičku, vyrobíte novou postavu. Klikněte do okna paint->sprite->tlačítko + vytvoří se vám prázdný obrázek pro novou postavu. Přejmenujte ji z pojmenování sprite b třeba na mluvící kamen a nakreslete kámen.

Foto:  Bitsy, archiv autora

Pod obrázkem kamene si všimněte černého obdélníku. Klikněte do něj a napište tam, co vám má kámen říct, když do něj ve hře „narazíte“. Klikněte někam doprostřed místnosti a váš mluvící kamen tím umístíte do hry. Otestujte hru a pokecejte s kamenem! Nezapomeňte pak hru před další editací zastavit. Podařilo se? Supr.

Jak vložit předmět do hry

Stejně jako kreslíte hráče (avatar), postavu (sprite), prostředí a zdi (tile), můžete do hry nakreslit a vložit i předměty (item). Klikněte na okno paint->item, objeví se vám předvytvořený šálek čaje. Naklikejte jich do hry hned několik. Předmětů může být ve hře víc stejných!

Mimochodem předměty k vám můžou taky promlouvat, mají stejné dialogové okno, jako postavy. Za pár chvil jsme udělali chodící srdce, mluvící kámen a labyrint, ve kterém hráč sbírá šálky čaje. Co víc si přát?

Hotovou hru nám pošlete na mourrison@abicko.cz, rádi si ji vyzkoušíme!

TIP: Pokud vám nefungují háčky a čárky, klikněte nahoře vpravo na tlačítko tools->settings->font->vyberte Unicode European Large.

PŘÍŠTĚ: Předměty a animace

Jak děláte hry? Nejlepší si můžete zahrát tady

Jak děláte hry? Nejlepší si můžete zahrát tady

Jak udělat hru 8: Ovládací prvky v Bitsy

Jak udělat hru 8: Ovládací prvky v Bitsy

Staň se herním vývojářem v Kodu Game Lab: Video návod, jak na to

Staň se herním vývojářem v Kodu Game Lab: Video návod, jak na to

 

Články odjinud