Jak udělat hru 4: Bez makra to nejde

Jak udělat hru 4: Bez makra to nejde
Sdílej
 
Dnes si vyhrajeme v nástroji Twine s textovými efekty, barvami a přidáme trochu náhody. Neobejdeme se bez makra... Připraveni? Ukážeme si, jak udělat hru a vytvořit plnohodnotný gamebook. Nebojte se. Po dnešku #topude.

 

V předchozím díle seriálu návodů Jak udělat hru jsme přidávali hře šťávu za pomoci formátování textu a [[lépe popsaných voleb->ABC04]]. Díky tomu jsme mohli vytvořit tajemný labyrint, odlišit od sebe jednotlivé postavy a dát hře osobitý charakter.

Dnes si vyhrajeme v nástroji Twine s textovými efekty, barvami a přidáme trochu náhody. Připraveni? Otevřete twinery.org a jdeme na to.

Jak udělat hru: Jednoduchý start do složitého oboru

Jak udělat hru: Jednoduchý start do složitého oboru

Makro: Jednoduchý pomocník

Základem jsou pořád [[dvě hranaté závorky]]. Na slova uvnitř závorek můžete kliknout, a to vás přenese do nové místnosti. Když ale použijete jenom [jedny hranaté závorky] a dáte před ně (nějaké makro: včetně detailů), pak se teprve budou dít divy!

Makra jsou anglická slova, kterými předepisujete, co má hra udělat. Zatímco colour a background změní barvu textu a pozadí, šikovnější text-style umožní pohyb, mizení, blikání, rozmazání, přetočení a mnohé další výrazné textové efekty.

Makro je jednduchý pomocník k programování her •  archiv autora

(colour: red)[Změní barvu textu na červenou.]

(background: blue)[Změní pozadí textu na modrou.]

(text-style: "blurrier")[Text bude rozmazaný.]

Tento text bude normální (colour: green)[až na těchto pár slov, která budou zelená] a pak zase ne.

Vdechněte hře život

Hře snadno vdechnete trochu života použitím makra (either:). Co napíšete za dvojtečku, se bude hráči před očima náhodně střídat. Pokaždé, když vejde do místnosti, uvidí pouze jeden text.

Vyšel jsi do posledního patra věže a (either: „rozhlédl jsi se“, „odpočal sis“, „nad hlavou ti proletělo letadlo“, „uslyšel jsi nářek a zahlédl [[zraněné zvíře]]“).

Všimněte si, že jde do textu, který se objeví jenom možná, schovat i [[tajnou místnost]]!

Hod kostkou je základem prakticky každé digitální a deskové hry •  archiv autora

Hody kostkou

Hod kostkou je základem prakticky každé digitální a deskové hry. Dovedete si představit Člověče, nezlob se bez házení? Nuda. Přidat hod kosou do vaší hry je brnkačka, stačí použít makro (random:) a dvě hraniční čísla.

Hod šestistěnnou kostkou (random: 1,6).

Ve městě žilo (random: 600,15469) lidí.

Když pak hráči v úvodu napíšete, že si má k vaší hře vzít kostku a v místnosti vašeho labyrintu napíšete Goblin má 3 životy, musíš na kostce hodit víc. [[Podařilo se!->poklad]] nebo [[Nepodařilo se.->konec]] tak zjistíte, že už umíte všechno pro to, abyste napsali normální gamebook včetně soubojového systému. Ano, bude to stát hodně úsilí, ale v podstatě to už vážně všechno umíte.

Proto není na co čekat, tvořte a pošlete nám vaše výtvory na mourrison@abicko.cz!

TIP: Když kliknete na název vašeho příběhu a vyberete „Zobrazit kopii k revizi“ uvidíte celý příběh, všechny místnosti!

PŘÍŠTĚ: Statistiky a zamčené dveře

Jak udělat hru 2: Začínáme s Twine

Jak udělat hru 2: Začínáme s Twine

Jak udělat hru 3: Jak vylepšit průchod hrou

Jak udělat hru 3: Jak vylepšit průchod hrou

Jak udělat hru 5: Jak naprogramovat RPG

Jak udělat hru 5: Jak naprogramovat RPG

 

Články odjinud