Jak udělat hru: Jednoduchý start do složitého oboru

Jak udělat hru: Jednoduchý start do složitého oboru
Sdílej
 
Nový seriál časopisu ABC vám usnadní první kroky k tomu si vyzkoušet praxi herní tvorby. Pomocí jednoduchých nástrojů Twine a Bitsy můžete jednoduše odstartovat ve složitém oboru. Na konci seriálu budete mít několik vlastních her!

 

Zaměříme se na dva jednoduché nástroje, které zvládnete jen za pomoci počítače, tužky, papíru, ale hlavně díky vaší nebojácnosti pustit se do něčeho nového. Oba nástroje se ovládají přímo v prohlížeči a stačí vám nevýkonný kancelářský počítač.

A nebojte se, že nic nevytvoříte, když neumíte programovat. Není to pravda a zbytečně vás to brzdí. V průběhu seriálu nenapíšete ani řádku kódu, a přesto budete mít hry k ukazování. Vyrobit hru je snadné a dá se u toho naučit spoustu dobré praxe, která se vám bude hodit i v jiných projektech.

Jak děláte hry? Nejlepší si můžete zahrát tady

Jak děláte hry? Nejlepší si můžete zahrát tady

Twine a Bitsy

V kurzech herní tvorby na středních a vysokých školách využívám nástroje Twine a Bitsy. Uplatnění nacházejí i na tzv. gamejamech, což jsou akce, kde se ve skupinkách vytváří hry za pár desítek hodin. Některé nejúspěšnější nezávislé hry jsou původně z gamejamu, proč by to nemohla být i ta vaše? Zatímco v Bitsy budeme dělat pixelové virtuální světy, Twine je jednoduché klikátko, které využívá hlavně slov.

V Twine se dají jednoduše vyprávět poutavé příběhy •  archiv autora

Jak myslet o Twine

Twine najdete zdarma na twinery.org. Vystačíte si s verzí, která se pouští rovnou na webu a má dokonce i české rozhraní. Princip tvorby ve Twine je jako když kreslíte strom. Ten má kořeny a větve s listy a jednotlivé větve se proplétají. Teď si za ten strom dosaďte příběh, který hráčům servírujete po krátkých odstavcích (listech) a dáváte jim na výběr z několika možností (větví), co podniknou.

Váš vlastní gamebook

Snadno vyrobíme interaktivní rozhovory, tajemné labyrinty nebo komplexní povídky, které mohou mít více konců. Ti vytrvalí z vás pak zvládnou i ilustrovanou novelu nebo plnohodnotný gamebook, což jsou tištěné dobrodružné knihy, kde se rozhodujete o tom, co hrdina udělá na každém kroku.

Staň se herním vývojářem v Kodu Game Lab: Video návod, jak na to

Staň se herním vývojářem v Kodu Game Lab: Video návod, jak na to

Obrovská síla Twine je v jeho jednoduchosti. Když něco napíšete do [[hranatých uvozovek]] vytvoří se automaticky nová část a odkaz na ni. Tu rozkliknete a píšete dál. Hru jedním klikem pustím, přečtu si začátek, kliknu na odkaz a už se v tom svém vymyšleném světě mohu pohybovat. K základům se dostaneme příště.

Co nás čeká

Pokud vám angličtina nedělá problémy, zahrajte si pro inspiraci třeba: ilustrovanou pohádku Temple of No (kterou najdete tady), hororový Howling Dogs (tady) nebo náročnější drama Depression Quest (tady). Příště se ponoříme do základů tvorby a vyrobíme si interaktivní rozhovor o šestnácti uzlech. Za hodinku budete mít hotovou a spustitelnou hru! Sice malou hru, ale jen a jen vaši. Těšíme se na ně!

Chameleon Run – úspěšná česká nezávislá hra •  archiv autora

Twine není jen na hry

Společně budeme dělat hry, ale Twine se hodí kdykoli něco zavání volbami a interaktivitou. Zaznamenali jste Bandersnatch? Interaktivní epizoda seriálu Black Mirror zaujala celý svět větveným příběhem a možností vybrat si, kam se děj posune? Scénář pro tento díl vznikl právě ve Twine, se kterým budeme pracovat i my!

Jak udělat hru 2: Začínáme s Twine

Jak udělat hru 2: Začínáme s Twine

Jak udělat hru 3: Jak vylepšit průchod hrou

Jak udělat hru 3: Jak vylepšit průchod hrou

Jak udělat hru 4: Bez makra to nejde

Jak udělat hru 4: Bez makra to nejde

Jak udělat hru 5: Jak naprogramovat RPG

Jak udělat hru 5: Jak naprogramovat RPG

 

Články odjinud