Útok nezávislých her: Hry dnes dělá každý

Útok nezávislých her: Hry dnes dělá každý
Sdílej
 
Poslední roky jsou na tom hráči videoher velmi dobře. Každý den pro ně vychází několik titulů, které si mohou okamžitě zahrát. Kdo za to může? Nezávislí tvůrci!

 

 

Hry.abicko.cz: Nejlepší pecky zadarmo na jednom místě

Hry.abicko.cz: Nejlepší pecky zadarmo na jednom místě

 

Spojení „nezávislý tvůrce“ jste určitě už mnohokrát slyšeli. Nepoužívá se jen u her, ale také u filmařů nebo rockových kapel. Znamená, že nezávislý autor si dělá věci po svém a nedostává za svoji práci peníze od velké společnosti. Je tedy vlastním pánem a nemá spoutané ruce. V herním světě je takových autorů na tisícovky a kvůli nim můžeme hrát zajímavé nové hry.

Úspěch z krychlí

Podívejte se třeba na Markuse Perssona, kterého ale spíš budete znát pod přezdívkou Notch. Před pěti lety vypustil na internet nenápadný Minecraft a ten se rychle stal superhvězdou herního nebe. Notch chtěl hráčům dát možnost prozkoumávání a stavění herního světa. Namísto toho, aby nabídl svůj nápad velké společnosti, udělal si hru sám – a zvítězil u milionů zákazníků. Dotáhl to dokonce tak daleko, že Minecraft nedávno prodal za dvě a půl miliardy dolarů (tedy přibližně padesát miliard korun!) společnosti Microsoft. Prý už to na něj byla moc velká hra a chce se vrátit zpátky k malým kouskům.

Zpátky do garáže

Podobných „milionářů z chatrče“ najdete mezi nezávisláky spoustu. Připomínají vlastně éru garážového podnikání, kdy z minima dokáží talentovaní jedinci vykřesat maximum. Za všechny jmenujme třeba Jonathana Blowa (Braid), Phila Fishe (FEZ), Edmunda McMillena (Super Meat Boy) anebo z českých Kubu Dvorského a jeho Samorost a Machinarium. Obvykle jde o jednoho člověka anebo malý tým, který do vývoje hry svých snů dá celoživotní úspory a ty se mu – když má štěstí – vrátí skrz prodeje.

 

Mourrisonovo moudro •  archiv

 

Ukázka: Nejlepší indie hry roku 2014

Ukázka: Nejlepší indie hry roku 2014

Přímo do domu

Na té nezávislosti je něco magického. Dokonce i zaměstnanci velkých firem opouští svá místa u úspěšných projektů a vrhají se do nezávislosti po hlavě. Nebýt moderní technologie, tak by ale nešla provozovat. S pomocí služeb, jako je Steam, Gog nebo Desura, mohou tvůrci prodávat svoji hru přímo lidem, kteří o ni mají zájem a za podstatně menší peníze (někdy i zdarma), než kdyby jeho hru vydávala a distribuovala velká společnost. Sami si dělají reklamu, upozorňují na svůj titul na sociálních sítích anebo se zapojují do diskuzí a konferencí.

Kluci od vedle

Vývoj každé hry něco stojí. Minimálně čas, jenže ani peníze nejsou vedlejší. Proto nezávislákům vycházejí vstříc takzvané crowdfundovací služby. Jde o servery, jako je Kickstarter, IndieGoGo nebo Startovač, kde představí svůj nápad a lidé se rozhodnou, jestli jim na jeho vytvoření přidají peníze. Zájem o novou hru je tak otestován, a když kampaň zklame, znamená to, že by hra asi ani neměla úspěch. Na Kickstarteru najdete řadu úspěšných projektů, třeba české Kingdom Come, která od lidí získala přes milion liber anebo DEX od českých Dreadlocks, která dostala třicet tisíc liber.

Minihry zdarma

To ale mluvíme o velkých projektech. Vedle nich existují stovky až tisíce malých, které se dají rozjet přímo v internetovém prohlížeči a najdete je na serverech, jako je NewGrounds.com nebo i naše hry.abicko.cz. Jsou zcela zdarma (někdy vydělávají na reklamách) a vznikají proto, že si mladí tvůrci potřebují vyzkoušet své nápady nebo je prostě a jednoduše něco napadne a rychle to udělají. Nedílnou součástí takových serverů bývají i klony úspěšných her, jako je Angry Birds – dokud jsou ale zdarma, tak namísto kradení nápadu jde spíš o pokusy udělat podobnou hru a vyzkoušet si své dovednosti.

 

 

Zapařili jsme: The Sims 4 je život jako ve hře! Jenže stojí zato?

Zapařili jsme: The Sims 4 je život jako ve hře! Jenže stojí zato?

Might & Magic Heroes Online: Legendární strategie přímo v prohlížeči

Might & Magic Heroes Online: Legendární strategie přímo v prohlížeči

Zapařili jsme: Destiny! Vesmír čeká!

Zapařili jsme: Destiny! Vesmír čeká!

Klíčová slova:
hry, Hry pro PC na Heureka.cz
 

Články odjinud