Jak udělat hru: Bitsy 9 - Pasti, pasti, pastičky

Jak udělat hru: Bitsy 9 - Pasti, pasti, pastičky
Sdílej
 
Tentokrát se zaměříme na potrápení hráče našich Bitsy her pastmi. Bude to možná trochu zákeřné a neočekávané, ale hra má mít i nějakou obtížnost, překvapení a výzvu. Projít labyrintem a nešlápnout na propadliště je základním rysem každého dobrodružství. Jdeme na to! #topude

Programovací nástroj Bitsy si stáhnete na make.bitsy.org.

Jak udělat základní past – konec

Nejjednodušší past, kterou snadno do hry přidáte, je konec celé hry. Představte si, že hráč šlápne ve hře na bodáky a celá hra začne od začátku. Příště si dá mnohem větší pozor. Hned se naučí, že takto vypadá bodák a že se na něj nesmí stoupnout.

V seriálu o programování Jak udělat hru pomocí nástroje Bitsy vysvětlíme, jak udělat pasti ve hře •  Bitsy, archiv autora

Vytvořte objekt bodaky, někam ho umístěte do místnosti, vyberte editační okno exits & endings, zmáčkněte + plusko, vyberte + ending a objeví se vám v místnosti čtvereček s Xkem. Ten přetáhněte na bodáky. Ikonkou dvou dokumentů konec duplikujete, a tak na každý bodák dejte jeden konec.

Otestujte. Funguje? Supr.

Jak udělat past z boku a pasti z vrchu

Všimněte si, že můžete vytvořit i hru, která vypadá jako hopsačka, tedy je viděná z boku a pasti u toho taky můžete použít. Herní mechaniku skoku akorát uděláte za pomoci neprůchozích neviditelných bloků vzduchu. Hráč pak přes bodáky bude skákat jakoby na tahy po jednom políčku.

Foto:  Bitsy, archiv autora

Vrácení na začátek místnosti – teleport

Když chcete použít past v pokročilé části hry a nechcete hráče vracet na úplný začátek, použijete jednosměrný teleport. Klikejte postupně na exits & endings -> plusko -> one-way exit. Objeví se ikonka s šipkou nahoru, kterou můžete myší přesunovat. To je náš teleport.

Foto:  Bitsy, archiv autora

Umístěte ho na každý bodák a pomocí okna destination -> tlačítko move nastavte místo, kam se hráč vrátí, když na bodáky vstoupí, tedy začátek místnosti. Zapněte hru, otestujte, stopněte. Však už to znáte.

Foto:  Bitsy, archiv autora

Trápení paměti

Tak, už umíte hráče vrátit na začátek místnosti nebo na začátek hry. Pokud chcete hráče a hráčky skutečně potrápit nebo vyrobit hru například pro babičku nebo dědu k trénování paměti, vytvořte labyrint a umístěte do něj neviditelné pasti.

Jako je to trochu zákeřné, ale taky zábavné! Nutí vás to totiž pamatovat si, která cesta je bezpečnější a každý další krok je doprovázen napětím.

Pošlete nám vaši hru na mourrison@abicko.cz! Těšíme se na vaše interaktivní příběhy a virtuální světy!

[TIP] Když máte v místnosti více teleportů, můžete na ně klikat a vždycky se vám ukáže velkým bílým čtvercem, kde je začátek a kde konec. Máte pak snadný přehled o tom, který vede kam.

Jak udělat hru: Bitsy 8 - Jak na animace?

Jak udělat hru: Bitsy 8 - Jak na animace?

Jak udělat hru: Bitsy 7 - Zámek a klíč

Jak udělat hru: Bitsy 7 - Zámek a klíč

Jak udělat hru: Bitsy 6 - Rozhovory a efekty

Jak udělat hru: Bitsy 6 - Rozhovory a efekty

 

Články odjinud