Jak udělat hru: Bitsy 13 - Kouzlo jedné místnosti

Jak udělat hru: Bitsy 13 - Kouzlo jedné místnosti
Sdílej
 
Milé čtenářky, milí čtenáři, dokážeme si, že ke spoustě zábavy stačí pouze jedna místnost. V jednoduchosti je síla. Využijeme k tomu znalosti z minulých článků o práci v Bitsy. Připraveni? #topude

Programovací nástroj Bitsy si stáhnete na make.bitsy.org.

V jednoduchosti je síla, jeden pokoj nám proto bude bohatě stačit. Hráč se díky tomu bude soustředit na text a nemusí napínat paměť, aby pochopil stavbu herního světa, a neunikne mu sebemenší detail, který v místnosti změníte. Rozdělíme si celé dobrodružství na čtyři roční období. Hráč bude zavřený v pokoji, bude tam knihovna, skříň, stará televize, postel, stůl pár židlí, koberec, okna a balkon.

Foto:  Bitsy, archiv autora

Dialog při spuštění hry

V editačním okně dialog mačkejte na šipku, až najdete title. Tento dialog se zobrazí hned při spuštění hry. Nebojte se napsat delší text, na začátku tím můžete hráče úžasně zavést do děje: „Začal zrovna nový rok. Byla jsem v pokoji a četla si moji oblíbenou Dunu, když se u stolu objevila bílá kočka s modrou skvrnou na tlapce. Zalapala jsem po dechu, lekla se, a když kočka promluvila, odstartoval ten nejpodivnější rok mého života.“

Foto:  Bitsy, archiv autora

Drama v jedné místnosti

Princip dramatické hry v jedné místnosti je jednoduchý. Předměty v pokoji (tile) nahradíme sprite, abychom u nich mohli spustit rozhovor. Když hráč přejde k počítači, zobrazíme text, jako kdyby si hráč s počítačem povídal. Na balkoně uděláme místo, na které když hráč přijde, posune se v ročním období. Do něj zkopírujeme stejný pokoj a uděláme jiné předměty jako sprite. Hráč se tedy bude přesouvat (one way exit) mezi místnostmi, ale bude to pořád jeden a a ten samý pokoj, jen se bude měnit, se kterým předmětem můžeme mluvit.

Foto:  Bitsy, archiv autora

V čem je trik?

Trik je v tom nikdy neopakovat stejné předměty, se kterými můžete mluvit. Jaro – PC, skříň; léto – stůl, televize; podzim – okno, zábradlí balkonu; zima – postel, část koberce. Tím hráče motivujete prozkoumat každý kousíček příběhu. Hlavní hrdinka taky může v každém ročním období komentovat zavřené dveře a pokaždé jinak. Rozuzlení pak přijde až po zimě, kdy změníme perspektivu v závěrečné scéně např. na horizontální.

Foto:  Bitsy, archiv autora

Drama v jednom pokoji pak bude mít tři základní prvky dobrého příběhu: úvod (expozici), jádro příběhu (4 akty), rozuzlení (změna perspektivy). Pošlete nám, co se v tom jednom pokoji stalo. Nemůžeme se dočkat, protože sami nevíme, jak to dopadne!

Pošlete nám vaši hru na mourrison@abicko.cz! Těšíme se na vaše interaktivní příběhy a virtuální světy!

[TIP] Přesun (exit) do dalšího ročního období můžete dokonce zamknout za získání předmětu, který získáte jen v rozhovoru.

Jak udělat hru: Bitsy 12 - změny perspektivy

Jak udělat hru: Bitsy 12 - změny perspektivy

Jak udělat hru: Bitsy 11  - Jak vylepšit rozhovory

Jak udělat hru: Bitsy 11 - Jak vylepšit rozhovory

Jak udělat hru: Bitsy 10 - Zvuky a hudba

Jak udělat hru: Bitsy 10 - Zvuky a hudba

 

Články odjinud